Dr. Hörcsik Richárd

Parlamenti képviselő,

Sárospatak

baz_01_162_dr_horcsik_richard.jpgAhogy dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, református teológia professzor és vállalkozó életútját hallgatom, II. Rákóczi Ferenc jelmondata villan eszembe: „CUM DEO, PRO PATRIA ET LIBERTATE!” – Istennel a hazáért és a szabadságért. A Sátoraljaújhelyen született, még csak 45 éves tudós ember olyan egyházi és világi karriert futott már be, ami generációkra elég lenne. Kivételesen tudatos életúttal van dolgunk, a képviselő úr nem légvárakat, hanem országot, jövőt épít.

Tanulmányait a nagyhírű sárospataki kollégiumban kezdte, éppen úgy, mint – a XVII. század óta – ősei tették. (Akkor II. Rákóczi Ferenc Gimnázium néven tisztelték a patinás Alma Matert.) Debrecenben végzett Hittudományi Egyetemet, szülői indíttatásra, hiszen édesapja negyven évig volt lelkész, a hegyközi Nyíri községben. A második és harmadik diplomát 1985-ben kapta mint okleveles levéltáros és középiskolai történelem tanár. (Ma már derűsen emlékezik a tortúrára, az engedélyek sorozatára, ami lehetővé tette, hogy egy lelkész világi egyetemen tanuljon.) A protestáns hagyományokat követve külföldi tanulmányútra ment. Edinburgh, London, Oxford után az Egyesült Államokban, többek között, a jezsuita (!) Boston College-ben és a Harwardon végzett kutatási programot.

Hazatérve a Tiszáninneni Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatójaként dolgozott, ’94-ig, miközben, egy amerikai egyetem professzora lett a ’89-ben megszerzett kandidátusi cím birtokában. 1990-ben megyei listán bekerült a parlamentbe, így hazatért Amerikából. 1994-ben csekély különbséggel, de alulmaradt. A Debreceni Hittudományi Egyetem tanszékvezető professzora lett, ma is ez a főfoglalkozása. A Miskolci Egyetem Regionális Gazdasági Tanszékén előadó, a Közgazdasági Egyetemre is hívják, opponensként, bírálóként. Tudományos munkákat publikál az integráció tárgyköréből, mindennapi szinten is ezzel a témával foglalkozik. A harmadik ciklusban ismét képviselővé választották, egyéni indulóként. Ötvenkét falu és két város gondjait vette vállára, igaz, most már a kialakult kapcsolatrendszer és ismeretanyag birtokában. Az első ciklusban hazai és nemzetközi szinten is sikerült a politikusi szakma számos fortélyát elsajátítania, hiszen az Európa Tanács tagjaként több bizottság munkájában vett részt. 1992-ben az ő kezdeményezésére jött létre a régióban elsőként, az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága. Ő volt az első elnöke is, Orbán Viktornak adta át a tisztséget, 1994-ben. (Most ennek a bizottságnak alelnöke.) 1990–94 között az Európa Tanács tagjaként több bonyolult nemzetközi kérdés megoldásában vett részt, például Szlovéniában, de sokkal veszélyesebb és izgalmasabb volt Moldávia, hiszen ott, a polgárháború kellős közepén kellett tárgyalnia. Az Európai Parlamentben, különösen a Habsburg Ottóval kialakult kapcsolat folytán, eredményesen lobbyzott a magyar érdekekért. Most a választóira tekintettel csak az Integrációs Bizottságban vállalt munkát, hiszen a gyakori külföldi utazások mellett, kevesebb ideje maradna a térségi érdekek képviseletére.

Különösen fontosnak tartja a pályázatok megfelelő előkészítését, régebben a PHARE, most pedig a SAPHARD nyújtotta lehetőségek optimális kiaknázását. A Zemplén Televízióban ’93 óta rendszeresen jelentkezik a „Régiónk és az Európai Unió” című sorozatban. Mint az Emberi Jogi Kisebbségi Vallásügyi Bizottság tagja büszke arra, hogy minden nagy egyház rendezett viszonyba került a kormánnyal.

Rendszerváltó álmait még a 80-as években, a Sárospataki Értelmiségi Kör (ÉK), a História Klub és a Hazafias Népfront Helytörténeti Bizottsága keretén belül igyekezett megvalósítani. A SÁROSPATAK újság újraindítása (50 év szünet után), vagy a Népfőiskola újraélesztése, ma is a helytörténet „aranykönyvébe” illő esemény. A térség legnagyobb fejlesztését jelentő gáz-program, az általa szerzett 3 milliárdos kormánygarancia birtokában valósulhatott meg.

Legújabb eredményei között két sátoraljaújhelyi esetet említ: sikerült beruházót találni a hat éve üresen tátongó „dobozgyár” beindítására, ahol XXI. századi technológiával, autóalkatrészek gyártása révén 400 ember talál munkát, a beszállítókról nem is beszélve. A NOKIA is itt nyitott oktatási központot, ahol a cég középvezetőit képezik majd Lengyelországtól, Törökországig. Pénzt szerzett a hollóházi „földindulás” megállítására, segít talpra állítani a porcelángyárat, elérte, hogy az árvízi védművek építése még ebben az évben elkezdődjön. Konkrét intézkedéseket tesz a Bodrogköz megélhetése érdekében növénytermesztés, kisvad-gazdálkodás és idegenforgalom terén. Családi vállalkozásban az apósától örökölt kádárműhelyt működtetik tovább, a hegyaljai értékek megőrzése jegyében. Elégedett azzal, hogy az elmúlt évtizedben Tokaj-hegyalján végbement a mennyiségről minőségre való átállás. Meggyőződéssel mondja:

– Tokaj-hegyalja él, az uniós csatlakozás után a tokaji bor lesz az egyik zászlós hajója a magyar mezőgazdasági termékeknek.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése