Dr. Boda Pál

Gyermekgyógyász, kórházi főorvos,

Sátoraljaújhely

baz_02_148_dr_boda_pal.jpgMindenki csak Pali bácsinak szólítja dr. Boda Pált, a sátoraljaújhelyi Erzsébet-kórház nyugalmazott gyermekgyógyász-főorvosát. Tekintve, hogy 1912-ben született, ma már teljesen helyénvaló ez a megszólítás, sőt, az ellen sem tiltakozott, amikor huszonéves korában bácsizták a gyermekeikkel hozzá forduló anyukák, nagymamák. Bácsizzák azok is, akik soha nem voltak betegei, mert így szokták meg a nevét szüleiktől, sőt nagyszüleiktől. Sokan a sport révén ismerkedtek meg vele, hiszen Pali bácsi síoktatóként is beírta a nevét Zemplén aranykönyvébe. Már miskolci gimnazista korában országos bajnok volt pentatlonban, sőt, érettségi után a Testnevelési Főiskolára akart jelentkezni, ahol eredményei alapján, tárt karokkal várták – ösztöndíjasként. Egy tanára, az utolsó pillanatban beszélte le róla, ezért a gyógyítást választotta hivatásul, a Debreceni Orvostudományi Egyetemre iratkozott be.

Kitűnő tanuló volt, a sportot sem hanyagolta el. A DEAC színeiben atletizált, 1936-ban országos főiskolai bajnokságot nyert tízpróbában. Ugyanakkor a felnőtt országos bajnokságban második helyezést szerzett. Később a tenisz és a sísport felé fordult az érdeklődése. 1924-től állandó tagja volt a cserkészcsapatnak is, amit napjainkban is rendkívül hasznos mozgalomnak tart. Úgy érzi, hogy egész életében nagy hasznát vette az ott tanult ügyességeknek, készségeknek. Térképolvasás, ezermesterség, könyvkötészet, híradás a mai napig értékes fortélyai.

Katonaidején és fogsága alatt is sokszor tapasztalta képességeinek életmentő erejét. 1937-ben szerezte orvosi diplomáját, de már előtte is díjtalan gyakornokként dolgozott a debreceni gyermekgyógyászati klinikán, később pedig tanársegédként. Ezt a címet már 1944-ben, katonaként kapta, 1946-ban, a fogságból hazatérve le is mondott róla, hogy kikerüljön a politikai rendőrség látóköréből. Matyóföld fővárosában, Mezőkövesden, kezdett általános orvosi praxist, mellette a tisztiorvosi hivatalban anya- és csecsemővédelmi kérdésekkel foglalkozott, hiszen alapvetően gyermekgyógyásznak érezte magát. Csecsemő tanácsadást tartott, a szülőket a kicsik gondozására oktatta az Anyák Iskolája révén. Ő kapta meg – országos szinten elsőként – a mozgó gyermekszakorvosi vizsgálat kísérleti jogát, a hálózat kiépítésének lehetőségét. Ma is létezik ez az anya- és csecsemővédelmi szolgálat mindenki hasznára.

Boda Pál maga is hasznát vette az itt szerzett tapasztalatoknak, hiszen Szikszón már a kórház gyermekosztályának létrehozását bízták rá. Hozzá is fogott, de a kijelölt épületrész alatt nagynyomású gőzkazán működött és a robbanásveszélytől tartva ő megtagadta az osztály létrehozását. Meglehetősen bátor tett volt a megyei vezetők által eldöntött, sőt a sajtó által már működőnek leírt gyermekosztály létrejöttét „szabotálni”, természetes, hogy dicstelen véget ért szikszói pályafutása. (A kazánrobbanás később be is következett. Szerencsére, „csak” a fűtő életét követelte.)

1951 januárjában kezdte újhelyi munkálkodását, itt is a gyermekosztály létrehozását bízták rá. Így jellemzi a kezdeteket:

– A kórházban az elmeosztály egyik szárnyát jelölték ki a csecsemő- és gyermekosztály számára. Az osztály berendezése, máshol fölöslegessé vált, „elfekvő” anyagokból történt. Én a megszüntetett apáca klauzúrák berendezését kaptam, így lett az imazsámolyból szoptató zsámoly. A kórház kápolnájából rekvirált oltárt neveztük ki pelenkázó asztalnak. A harminc gyermek ellátásához egyetlen falikút volt a folyosón. Innen kellett a gyermekek fürdetéséhez szükséges vizet a tejkonyhába cipelni, és egy csikótűzhelyen megmelegíteni. Az elmebetegnek 18–20 fok meleg járt, a csecsemőknek viszont elengedhetetlen volt a 24–26 fok. A szellőzőlyukakba bekötött dobkályhákkal próbáltuk meg elérni ezt a meleget. Ápolónőnek hat valaha volt kaptam, akik tudvalevőleg nem szülhettek gyermeket, így ápolási gyakorlatuk sem volt. Így szó sem lehetett igazi gyógykezelésről, ezért minden erőmet a betegségek megelőzésére fordítottam. Huszonegy körzet orvos– védőnő–szülésznő „hármas egységét” vezényeltem – sikerrel. Bent laktam az osztályon, éjféltől éjfélig tartott a szolgálatom. A reggeli vizit után irány a szakrendelő, amikor ott végeztem, már várt a kocsi és mentem a községekbe. Ez így ment egész hónapban, hiszen én voltam az egyetlen gyermekorvos a két városban és három járásban. Néhány év alatt, így is sikerült a csecsemőhalandóságot jelentősen mérsékelni.

Kevéske szabad idejét a síoktatásnak, a sport népszerűsítésének szentelte. Világraszóló elismerést váltott ki a kórház területén létesített oktatópálya, és hogy nyáron is lehetett gyakorolni a tűleveleken.

1977-ben, 65 éves korában vonult nyugállományba. Utána még – mintegy levezetésként – 22 évet dolgozott az állandó orvoshiánnyal küszködő véradó állomáson. Egykori betegei most vérükkel bizonyították hálájukat.

Életkorát így értelmezi:

– Nem az az idős ember, akinek évei száma sok, hanem aki közel van a halálhoz.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése