Csubákné Natkó Andrea

Részlegvezető gyógytornász

Kisvárda

szszb_31_tk_csubakne_natko_andrea_1000.jpgA mozgás szeretete és a segíteni akarás ötvözetét jelentette a fiatal lánynak a gyógytornász hivatásra találás. Mindez Miskolcon történt, amikor a Vasgyári Kórház Traumatológáján segédgyógytornászként tevékenykedett. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez ezer szállal kötődő Andrea – Miskolcon született 1968. május 11-én. Édesapja Natkó Ferenc, akitől kitartását és szívósságát örökölte ma már szintén Kisvárdán él. Nagyon büszke a Natkó névre, mely őseire emlékezteti. Édesanyját, sajnos korán elvesztette. Miskolcon járt általános iskolába, majd érettségizett a Kossuth Gimnáziumban – és komoly elhatározásra jutott, amikor 1987. szeptember elsején megkezdte tanulmányait az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Gyógytornász szakán. Diplomáját 1990. június 30-án vehette át óriási örömmel és felelősségérzettel. Szakdolgozata témájául a kézsérültek rehabilitációját választotta. Mindig is előrelátóan gondolkodott, tudatosan készült a felsőfokú tanulmányai befejezése után kezdődő nagybetűs Életre. Főiskolai éveiben tanulmányi szerződést kötött a Felső-Szabolcsi Kórházzal. Így a leendő munkahelyről már döntött is. A főiskola végén kötött házasságot, és az eddig eltelt 26 év tökéletesen példázza, hogy Csubák István személyében megtalálta a másik felét. Férje jelenleg a Felső-Szabolcsi Kórház Műszaki osztályán dolgozik üzemmérnökként.

Házasságukból két gyermek született, 1992. október 16-án jött a világra Dávid, ő már a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán harmadéves medikus. 1998. április 22-én Ramóna születésével lett teljes a Csubák család. Ő még a Bessenyei György Gimnázium harmadéves diákja, fogorvosnak vagy kutató orvosnak készül. Addig is sokat tanul, legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia Kutatódiák versenyében, biológiai kutatásból országos első helyet szerzett! Az Ifjú Kutatódiákok Nemzetközi Konferenciáján Törökországban, Magyarországot képviselte és angol nyelven hallgatta végig az előadásokat, és adta elő saját munkáját, melyet egy kutatótársával együtt végzett. Szép karrier rajzolódik ki, a szülők legnagyobb örömére.

1990. szeptember elsején foglalta el állását a kisvárdai kórház Traumatológiai Osztályán. Számos szakterületet megismert, hisz a jól képzett gyógytornászra igen nagy igény mutatkozott a baleseti sérült betegek rehabilitációjában. Igen nagy empátiáját vethette latba, amikor Kisvárdán a Bölcsőde és Rehabilitációs Napközi Otthon fogyatékkal élő, értelmi és mozgássérült, vak, autista csoport mozgásterápiáját, szárazföldi és vízi tornáját vezette. Bár itt apró lépésekben mérik a sikert, a gyógytornásznak mégis hatalmas élmény, hogy a rendszeres mozgás és speciális mozgatás lehetővé teszi az érzékszervek fejlesztését, az életminőség javítását. Az Általános fizio- és mozgásterápia részleget 2003. júniusában hozták létre a Felső-Szabolcsi Kórházban. A részleg irányításával Csubáknét bízták meg, és azóta is ő vezeti a számos szakmai elméletet, gyakorlatot, szervezési munkát igénylő részleget. Munkatársaival igyekszik nemcsak munkahelyi, hanem baráti kapcsolatokat is kialakítani.  Igen nagy kihívásként élte meg, mert a szakmai hétköznapi tennivalói mellett a frissen munkába állt gyógytornászok betanítása is őrá hárult.

2004-től már ő tanította a szociális gondozókat és ápolókat a fogyatékosság tantárgyból. 2010-től már az Egészségügyi Főiskola is igényt tart a szaktudására és pedagógiai jártasságára: felkérték a gyógytornász hallgatók nyári gyakorlati oktatására. Ezzel még koránt sincs vége az egyre magasabb szintű oktató feladatoknak: 2011-től gyógymasszőr-, gyógy- és sportmasszőrök OKJ-s képzésében vesz részt. Ő oktatja és vizsgáztatja a hallgatókat a rehabilitációs és ortopéd-traumatológiai klinikumokból.

Nemcsak tanít, hanem tanul is. 2008. szeptember elsejétől a Debreceni Egyetem Egészségügyi Szociális Munka Bsc képzésének mesterkurzusára járt. Kitüntetéssel vette át a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán az egyetemi másoddiplomáját.

Büszke arra, hogy olyan intézményben dolgozhat, amelyet magasan jegyeznek szakmai körökben is. 2014 őszén TÁMOP pályázatot nyertek az Egészségfejlesztő Kórházak projektjében. Hazánkban 9 kórház vette sikerrel ezt a pályázatot, köztük található a kisvárdai is. A gyakorlati megvalósításra 2014. november 28-ától láthatott hozzá Csubákné Natkó Andrea, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alkalmazásában Kórházi Népegészségügyi Koordinátor pozíciót is elláthat. A kórházi dolgozók egészségfejlesztése valamennyi alkalmazottra vonatkozik és ebben kimagasló szerepet vállal a részlegvezető gyógytornász.

Végtelen örömmel tölti el, hogy rátalált a számára legnagyobb elégedettséget adó hivatásra és ezt azon a színvonalon tudja betölteni, amire mindig is vágyott, és ebben családja a legnagyobb támogatója.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése