Csősz Béláné Kapéri Klára

A Szociális Szolgáltató Központ igazgatója,

Kazincbarcika

baz_04_132_csosz_belane_kaperi_klara.jpgAz intézmény vezetői munkakörét ezerkilencszázkilencvennégy augusztus 1-jétől tölti be, melyet pályázat útján nyert el. Pályafutását ápolónőként kezdte, majd a Borsodi Vegyi Kombinát üzemi bölcsődéjében helyezkedett el. 1982-től a város egyik új bölcsődéjébe bölcsődevezető beosztásba került.

A vezetői feladatok ellátása a szakmai elvárások szükségessé tették számára a szakmai továbbképzést, melyet munkáltatói támogatásra az Egészségügyi Főiskolán folytatott. 1991-ben okleveles intézményvezetői diplomát szerzett. Második diplomáját az Államigazgatási Főiskola szociálpolitikai igazgatásszervezői szakán 1994-ben kapta. A permanens tanulási folyamat eredményeként a Pécsi Tudományegyetem humánmenedzseri szakán tanult tovább, ahol harmadik diplomáját kétezerben vehette át.

Sárospatakon született 1949-ben. Édesapja mozdonyvezető, majd cipész, édesanyja háztartásbeli. A szülők meglehetősen nehéz körülmények között nevelték egy keresetből négy kiskorú gyermeküket. A jobb megélhetés reményében a családfő, Kapéri Ferenc, 1956 őszén hozta családját Kazincbarcikára. Bányászként helyezkedett el a környező szénbányák egyikébe, majd 1958-tól a Cipész KTSZ-nél dolgozott nyugdíjazásáig. Csősz Béláné két öccsével, egy húgával és megözvegyült édesanyjával jelenleg is a városban élnek, külön-külön háztartásban. Mint legidősebb gyermek, általános iskolai tanulmányait Kazincbarcikán kezdte. Itt volt kisgyermek, tinédzser és itt vált felnőtté, itt találta meg boldogságát férje személyében, akivel 1969-ben kötöttek házasságot. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány, akik már felnőtt emberként külön családot alapítottak. Férje a gyermekek nevelésében és a házimunkában folyamatosan részt vett, tehermentesítve feleségét, aki munkája mellett tanulással töltötte az éveket.

Rendszerváltás előtt csak kevés olyan intézmény volt a városban, amely a segítségre szorulók szakszerű ellátását végezte volna. 1993. évi szociális törvény azonban Kazincbarcika Önkormányzatának is kötelezően ellátandó feladatokat írt elő.

A város önkormányzata szociális rendeletében megfogalmazta azokat a feladatokat, amelyek a város lakóinak szükségleteit elégítik ki. Fenntartóként létrehozta intézményét, a Szociális Szolgáltató Központot. Az intézmény alapfeladataként foglalkozik napközbeni gyermekellátással, két bölcsődéjében százhatvan gyermek részére biztosít gondoskodást, nyugodt, tiszta, barátságos környezetben.

Étkeztetéssel segíti azokat a rászorulókat akik a napi egyszeri melegételt saját maguknak és hozzátartozóinak előállítani nem tudják. Házi segítségnyújtás keretén belül ápolja és gondozza azokat az idős beteg elesett személyeket, akik saját környezetükben, otthonukban szeretnének maradni, de szükségük van a segítségre. A családsegítés és gyermekjóléti feladatok körében életvezetési problémák megoldásában nyújt segítséget egyénnek és családnak, megelőző tevékenységgel védi a gyermekek jogait.

Az intézmény három idősek klubját működtet, melyben a magányos otthonukban élő idős emberek számára napközbeni ellátást biztosít, lehetőséget teremtve az emberi kapcsolatok megtartására, illetve kiszélesítésére. Átmeneti bentlakással, olyan rászorultak ápolását, gondozását végzi, akiket otthonukban a hozzátartozók ellátni nem tudnak vagy nem képesek.

Az intézmény gondoskodik az hajléktalan személyek éjszakai szállásának biztosításáról és napközbeni elhelyezésükről.

2001 őszén bővült a Szociális Szolgáltató Központ, ami újabb feladatok megoldását jelentette, mind az intézmény mind az igazgató asszony számára.

A hotelnak is beillő kétágyas, fürdőszobával, kiskonyhával rendelkező elegánsan berendezett apartmanok teljes egészségügyi ellátást, éjjel nappali felügyeletet, étkezést és egyéb különböző szolgáltatásokat biztosítanak az igénybevevők számára. Ezen intézményi elhelyezés esetén a magasabb minőségi ellátásért egyszeri igénybevételi díjat kell fizetni, a rendszeres havi térítési díj mellett. Igazgatónő munkáját tekintve az ellátórendszer kiteljesedését tervezi. Szükség van a városban fogyatékosokat támogató szolgálatra, számukra nappali ellátást biztosító intézményre és a hajléktalan személyek tartós elhelyezését biztosító otthonra. Természetesen mindezt a fenntartó önkormányzat jóváhagyásával és kedvező esetben pályázati források felhasználásával lehet csak megvalósítani.

A Szociális Szolgáltató Központ munkáját és az igazgatónő felelősségteljes odaadását segíti a több mint 200 közalkalmazott, melyet mint munkáltató foglalkoztat. Véleménye szerint szorgalmas, okos munkatársakkal van körülvéve, akikkel közösen szakmai hozzáértéssel és empátiakészséggel bármilyen feladatmegoldásra képesek.

A jövőt illetően derűlátó, hiszen mind magánéleti, mind szakmai elképzelései megvalósításában kitartó, jól képzett és optimista elveket valló ember.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése