Csikai Sándorné (Gulácsi Katalin)

Vezető auditor,

Nyíregyháza

szszm24 Csikai Sándorné.jpgBelépve a vezető auditor irodájába, nem szokványos a látvány, ami elénk tárul. A falakon képek, a minőségüggyel kapcsolatos, bekeretezett, kronológiai sorrendbe rendezett oklevelek, elismerések, tanúsító okiratok, a szekrényekben gondosan felcímkézett dokumentumgyűjtemények, vaskos szakkönyvek láthatók. Ez a rend, rendezettség, pontosság a szülői házból hozott neveltetés eredménye.

Beregnyei Ilona háztartásbeli édesanya és Gulácsi Gerzson mezőgazdasági munkás édesapa ötödik gyermekeként született 1942. december 6-án, Ibrányban. Szüleitől a család, a munka szeretetét, a tudás vágyát és az egymás iránti tisztelet fontosságát kapták örökségül. Férje Csikai Sándor volt. Lánya, Csilla pedagógus. Fiát, Sándort 1990-ben tragikus körülmények között elveszítette.

Munka melletti képzés keretében 1964-ben kitűnő eredménnyel ápolónői diplomát szerzett. Vezetőitől – dr. Pállfy Roland igazgató és osztályvezető főorvostól, Katona Zsigmondné osztályvezető ápolótól – négy hónap elteltével osztályvezető-helyettes ápolói megbízatást kapott. A kiváló közösségben sikerült szakmai tudását kibontakoztatni, kamatoztatni és fejleszteni. Minden évben részt vett a szakdolgozók tudományos rendezvényein hallgatóként, később előadóként. Szakmai munkájáért Megyei Főorvosi Dicséretet kapott 1972-ben. 1974-ben az osztály megbízott vezető ápolója lett. 1976-ban – a Sóstói úti kórházban – a IV. Belgyógyászati Osztály indításakor dr. Stalmájer József osztályvezető főorvos kérésére kinevezést kapott a főnővéri feladatok ellátására. Az osztály az Egészségügyi Szakközépiskola gyakorlóterülete lett. Így lehetősége nyílt régi álma gyakorlására, a hallgatók oktatására. 1980-ban az Egészségügy Kiváló Dolgozója. Ugyanebben az évben felkérik a Megyei Kórház intézetvezető főnővér helyettesi munkakör ellátására. Felvették az Egészségügyi Főiskola intézetvezetői szakára.

1992-ben dr. Vágvölgyi János főigazgató hívására elfogadja a nagykállói Pszichiátriai Szakkórház ápolási igazgatói állását. A menedzsment tagjaként aktív részese a minőségi rendszer kialakításának, oktatásának, bevezetésének, majd 1997-ben a tanúsíttatásának. Ugyanebben az évben pályázatot készít a IIASHA-SHIBA Díjra. A kórház elnyeri a díjat. 1996-ban munkája elismeréseként Pro Sanitate emlékérmet kap. 1998-ban átadja az ápolási igazgatói munkakört utódjának, Jakabné Harcsa Erzsébetnek. Ugyanebben az évben Főigazgatói Dicséretet kap. 2002-ben tér vissza a Jósa András Megyei Kórházba.

Dr. Séra Gyula főigazgató több álláslehetőséget ajánlott fel számára. Csikai Sándorné a minőségüggyel kapcsolatos feladatokat választotta. Még abban az évben megpályázták az Észak-alföldi Minőségi Díjat, melyet az egészségügyben, a régióban elsőként nyertek el.

2004-ben pályázati dokumentációt készített egyéni IIASHA-SHIBA Díjra. Erre az egészségügyi szolgáltatás területén még nem volt példa. A közel tízéves minőségügyi és a több évtizedes szakmai munka alapján az értékelő bizottsága a díjra érdemesnek tartotta a pályázatát. 2005-ben, az ápolók nemzetközi napján, a Magyar Ápolási Egyesület Országos és Megyei Vezetősége döntése alapján – minőség- és az ápolásfejlesztő munkájáért – Kossuth Zsuzsanna-emlékérmet kapott. A kórházban folyamatosan dolgozik az irányítási rendszerek kiépítésén és bevezetésén.

Kezdeményezésének és munkájának köszönhetően 2006-tól integrált irányítási rendszert működtet a kórház. Minőségszakmai kutatásokat végez más kórházakkal együttműködve. Egyéni és a társkórházakkal közös előadásokat tart tudományos fórumokon. Az ISO 9000 Fórum Egészségügyi Ágazatának titkáraként országosan is szervezi ezeket a tudományos üléseket. 2005-től minden évben minőségügyi vetélkedőt szervez a kórház munkatársai részére. 2000-től azon munkálkodik, hogy az egészségügyi ágazatban is legyen lehetőség a Nemzeti Minőségi Díj kiírására. 2006-ban ez az elképzelése megvalósult. A kuratórium befogadta a pályázók közé a közszolgáltatói kört. 2006-ban pályázott a kórház, és „Elismerés a kiválóságért” (Recognised for Excellence) európai oklevelet kapott.

2007 kimondottan a siker éve a Jósa András Oktató Kórház és az ő életében. Olyan pályázatíró teamet szervezett, amelyik két pályázat megírásával segítette a kórházat az „Év kórháza 2007”, és a régi álom: a Nemzeti Minőségi Díj elnyerésében. Munkájáért 2008-ban a Semmelweis-napon Jósa András-plakettet kapott.

Az Egészségügyi Főiskola hallgatói folyamatosan megkeresik szakdolgozat írásakor. Életét és szakmai pályafutását az emberközpontúság, a segítőkészség és a betegellátás színvonalának javítása jellemzi.

Szabad idejében kirándul. Színházba jár, szereti a szépirodalmat, de „igazi” olvasásra a „munka teljes leállásakor” lesz igazán ideje. Keresztrejtvények fejtésére viszont mindig szakít időt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése