Csikai Sándorné (Gulácsi Katalin)

Vezető auditor,

Nyíregyháza

szszm24 Csikai Sándorné.jpgBelépve a vezető auditor irodájába, nem szokványos a látvány, ami elénk tárul. A falakon képek, a minőségüggyel kapcsolatos, bekeretezett, kronológiai sorrendbe rendezett oklevelek, elismerések, tanúsító okiratok, a szekrényekben gondosan felcímkézett dokumentumgyűjtemények, vaskos szakkönyvek láthatók. Ez a rend, rendezettség, pontosság a szülői házból hozott neveltetés eredménye.

Beregnyei Ilona háztartásbeli édesanya és Gulácsi Gerzson mezőgazdasági munkás édesapa ötödik gyermekeként született 1942. december 6-án, Ibrányban. Szüleitől a család, a munka szeretetét, a tudás vágyát és az egymás iránti tisztelet fontosságát kapták örökségül. Férje Csikai Sándor volt. Lánya, Csilla pedagógus. Fiát, Sándort 1990-ben tragikus körülmények között elveszítette.

Munka melletti képzés keretében 1964-ben kitűnő eredménnyel ápolónői diplomát szerzett. Vezetőitől – dr. Pállfy Roland igazgató és osztályvezető főorvostól, Katona Zsigmondné osztályvezető ápolótól – négy hónap elteltével osztályvezető-helyettes ápolói megbízatást kapott. A kiváló közösségben sikerült szakmai tudását kibontakoztatni, kamatoztatni és fejleszteni. Minden évben részt vett a szakdolgozók tudományos rendezvényein hallgatóként, később előadóként. Szakmai munkájáért Megyei Főorvosi Dicséretet kapott 1972-ben. 1974-ben az osztály megbízott vezető ápolója lett. 1976-ban – a Sóstói úti kórházban – a IV. Belgyógyászati Osztály indításakor dr. Stalmájer József osztályvezető főorvos kérésére kinevezést kapott a főnővéri feladatok ellátására. Az osztály az Egészségügyi Szakközépiskola gyakorlóterülete lett. Így lehetősége nyílt régi álma gyakorlására, a hallgatók oktatására. 1980-ban az Egészségügy Kiváló Dolgozója. Ugyanebben az évben felkérik a Megyei Kórház intézetvezető főnővér helyettesi munkakör ellátására. Felvették az Egészségügyi Főiskola intézetvezetői szakára.

1992-ben dr. Vágvölgyi János főigazgató hívására elfogadja a nagykállói Pszichiátriai Szakkórház ápolási igazgatói állását. A menedzsment tagjaként aktív részese a minőségi rendszer kialakításának, oktatásának, bevezetésének, majd 1997-ben a tanúsíttatásának. Ugyanebben az évben pályázatot készít a IIASHA-SHIBA Díjra. A kórház elnyeri a díjat. 1996-ban munkája elismeréseként Pro Sanitate emlékérmet kap. 1998-ban átadja az ápolási igazgatói munkakört utódjának, Jakabné Harcsa Erzsébetnek. Ugyanebben az évben Főigazgatói Dicséretet kap. 2002-ben tér vissza a Jósa András Megyei Kórházba.

Dr. Séra Gyula főigazgató több álláslehetőséget ajánlott fel számára. Csikai Sándorné a minőségüggyel kapcsolatos feladatokat választotta. Még abban az évben megpályázták az Észak-alföldi Minőségi Díjat, melyet az egészségügyben, a régióban elsőként nyertek el.

2004-ben pályázati dokumentációt készített egyéni IIASHA-SHIBA Díjra. Erre az egészségügyi szolgáltatás területén még nem volt példa. A közel tízéves minőségügyi és a több évtizedes szakmai munka alapján az értékelő bizottsága a díjra érdemesnek tartotta a pályázatát. 2005-ben, az ápolók nemzetközi napján, a Magyar Ápolási Egyesület Országos és Megyei Vezetősége döntése alapján – minőség- és az ápolásfejlesztő munkájáért – Kossuth Zsuzsanna-emlékérmet kapott. A kórházban folyamatosan dolgozik az irányítási rendszerek kiépítésén és bevezetésén.

Kezdeményezésének és munkájának köszönhetően 2006-tól integrált irányítási rendszert működtet a kórház. Minőségszakmai kutatásokat végez más kórházakkal együttműködve. Egyéni és a társkórházakkal közös előadásokat tart tudományos fórumokon. Az ISO 9000 Fórum Egészségügyi Ágazatának titkáraként országosan is szervezi ezeket a tudományos üléseket. 2005-től minden évben minőségügyi vetélkedőt szervez a kórház munkatársai részére. 2000-től azon munkálkodik, hogy az egészségügyi ágazatban is legyen lehetőség a Nemzeti Minőségi Díj kiírására. 2006-ban ez az elképzelése megvalósult. A kuratórium befogadta a pályázók közé a közszolgáltatói kört. 2006-ban pályázott a kórház, és „Elismerés a kiválóságért” (Recognised for Excellence) európai oklevelet kapott.

2007 kimondottan a siker éve a Jósa András Oktató Kórház és az ő életében. Olyan pályázatíró teamet szervezett, amelyik két pályázat megírásával segítette a kórházat az „Év kórháza 2007”, és a régi álom: a Nemzeti Minőségi Díj elnyerésében. Munkájáért 2008-ban a Semmelweis-napon Jósa András-plakettet kapott.

Az Egészségügyi Főiskola hallgatói folyamatosan megkeresik szakdolgozat írásakor. Életét és szakmai pályafutását az emberközpontúság, a segítőkészség és a betegellátás színvonalának javítása jellemzi.

Szabad idejében kirándul. Színházba jár, szereti a szépirodalmat, de „igazi” olvasásra a „munka teljes leállásakor” lesz igazán ideje. Keresztrejtvények fejtésére viszont mindig szakít időt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése