Cseh Sándor

Népművelő,

Nyíregyháza

szszb_18-26_cseh_sandor.jpgHa valakire ráillik a jelző, hogy klasszikus értelemben vett népművelő, akkor Cseh Sándorra mindenképpen. Erre vágyott fiatal kora óta, ezt tanulta, évtizedek óta ezt csinálja, és a mai napig is a folyamatos megújuláson töri a fejét, amire az élet is rákényszeríti.

Ramocsaházán született 1950-ben, földműves szülők gyermekeként. Ma is falusinak vallja magát, s noha rég elszakadt a szülői háztól, az állandó lakcíme még mindig oda van bejelentve. A körülmények meghatározták indulását: az olcsóbb buszjegy döntötte el, hogy nem Nyíregyházán, hanem Baktalórántházán végezte a gimnáziumot. A jó tanároknak és az elhivatottságának köszönhetően a debreceni tanítóképző főiskola népművelés–könyvtár szakán folytatta tanulmányait. Mint mondja, világéletében arra vágyott, hogy falusi népművelő lehessen. Gimnazistaként – egy kicsit a korszellemnek megfelelően – valóban meg akarta váltani a világot, amit ő a kultúra vidéki terjesztésén keresztül képzelt el. Segíteni akart közösségek kialakításával, s azzal, hogy a szegény emberek közelébe viszi a kultúrát. Mélyen hitt ebben, s a sors iróniája, hogy sohasem dolgozott falun.

A diploma megszerzése után, noha próbálkozott Szabolcsban, a hajdúszoboszlói Szakszervezeti Üdülő kultúrosaként kapott állást. Egy évtizeden keresztül heti rendszerességgel kellett megtöltenie egy nagytermet nézőkkel, ami sikerült is, hiszen Hofi, Korda Györgyék vagy a Rajkó Zenekar igazán népszerű fellépők voltak. A reggeltől éjszakáig tartó, heti egy szabadnappal járó munkához tartozó szerény fizetést idegenvezetéssel egészítette ki, de sohasem unta meg a szállóvendégek számára monoton munkát. A nyolcvanas évek első fele hozta meg a váltást.

Megházasodott, s mivel a lakás Nyíregyházán várta az ifjú párt, a megyeszékhely Szakszervezeti Móricz Zsigmond Művelődési Házába került népművelőnek. A számos tennivaló mellett olyan csoportok tartoztak hozzá, mint a mai híres gárda elődje, az Ifjúsági Fúvószenekar és Majorette-csoport, valamint az akkor még 400 tagot számláló Szabolcs Volán Néptáncegyüttes. Ha kellett, a gálájukon akár még konferált is.

Ezerkilencszáznyolcvannyolctól már igazgatóként irányítja az intézményt, amiért sokat tett. Pályázati pénzekből felújíttatta a Bethlen Gábor utcai épületet, ám ez lett a „veszte”. Túl értékessé vált az ingatlan, így a 90-es évek közepén új helyet kellett keresnie magának és kollektívájának.

Nem volt feszültségmentes a válás, de ő hű maradt az elveihez: 1969 óta folyamatosan szakszervezeti tag. Néhány nap alatt átpakoltak a Szabolcs utcába, a régi Postás Művelődési Házba, s azóta itt terjeszti a kultúrát, a változó igényeknek megfelelő új tartalmakkal. Az elmúlt évtized nem igazán kedvezett a szférának, beszűkültek a lehetőségek és a pályázati rendszer is inkább a civil szerveződéseket támogatta.

Fontos lépés volt az azóta is prosperáló Regionális Érdekvédelmi Alapítvány létrehozása. Mára ez túlnőtte a hagyományos tevékenységet: a RÉV folyamatosan 40-50 embert foglalkoztat, szemben a művelődési ház néhány fős állományával.

A tevékenység főleg a szociális szférához kötődik, s méltán büszke rá, hogy a kluboknak, tréningeknek, a nemritkán uniós támogatású programoknak és jó szakembergárdájuknak, kapcsolatrendszerüknek köszönhetően havonta 30-50 munkanélkülit helyeznek el. Különösen eredményes e téren az Újra Dolgozom Program. A fő profiljuk alapján igazi segítők lettek, akiknek tartós munkanélküliek és hátrányos helyzetűek, romák jelentik a célcsoportot. Mint mondja: a közösségek működtetése mint alaptevékenység nem változott, csak éppen nem filmklubot vagy színjátszó szakkört szerveznek, hanem tréninget munkanélkülieknek.

Egyszerűen erre van igény. Azaz: erre is, hiszen maradtak tradicionális elemek is. Több nyugdíjas klubjuk működik, próbál náluk néptáncos, társastáncos, sőt hastáncos csoport és fesztiválokat, rendezvényeket is szerveznek. Két kulcsfogalom működteti a mindennapjaikat: a partnerség és a pályázati rendszer. S noha az évek folyamán a Kossuth Lajos egyetemen elvégezte a népművelés szakot, mindkettőhöz szemléletváltás és megújulási készség kellett. Ha úgy tetszik, egy új szakmát tanult meg merőben más feltételek közepette.

Családjának nincs köze a hivatásához. Felesége, Erzsébet kiváló történelemtanár az Eötvös József Gyakorló Általános Iskolában, míg harmadikos gimnazista fia, András, a közgazdasági egyetemre készül. Öccse, pedig gazdálkodik a rendszerváltás után visszakapott földeken.

Cseh Sándor igazi szakmáját szerető népművelő. Soha nem jár le a munkaideje, s amikor hazatér, „fejben” akkor is dolgozik, lehetőségeket keres a fennmaradáshoz, a működéshez, az EU-s beilleszkedéshez. S noha kedvenc időtöltéséről, a szépirodalom mértéktelen olvasásáról időhiány miatt le kellett mondania, arra azért mindig talál lehetőséget, hogy a leckét kikérdezze a nagyfiától.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése