Bohács József

Az Egyesített Közművelődési Intézmény és Könyvtár igazgatója

Tiszavasvári

szszb_32_zsl_bohacs_jozsef.jpgA közművelődésben, a helyi médiában ismert és elismert szakember, s mint ilyen, természetes személyiségjegyei a nyitottság, érzékenység a hely és a világ dolgai iránt. Kiváló intellektus, aki mégis mértéktartó szerénységgel beszél pályafutásáról, annak egy-egy szakaszáról. Ahogy sok esetben az ember életében, nem csupán edzették az egyes állomások, de gazdagították is. Széles látóköre, tapasztalatai ötvöződnek korábbi és napi szakmai munkájában egyaránt.

A közművelődést nagybátyja, Bohács Pál szerettette meg, aki Kemecsén a Művelődési és Ifjúsági Házat vezette. De a szülői ráhatásnak engedve – édesapja kőműves mester volt, édesanyja bolti eladó – a nyíregyházi Építőipari és Vízügyi Szakközépiskolába iratkozott be. Leérettségizett, de a műszaki pálya iránt nem érzett nagy affinitást. A humán és társadalomtudományok területei, tevékenységei vonzották. Több felsőoktatási intézményben szerzett diplomát. Először Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán (1995-1999) nevelőtanár szakon végzett, mellette gyógypedagógiai és intézménymenedzsment oklevelet is szerzett, majd a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán (2000-2003) művelődési és felnőttképzési menedzser diplomát kapott.

Az élet különös rendezése, hogy ezen ismereteit volt középiskolájában is kamatoztathatta ifjúságvédelmi és diákönkormányzatot segítő tanárként. Úgyszintén, már jóval később, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában pályaorientációs tanácsadóként. Tevékenységében alapvető a szervezés – kapcsolatépítés – koordinálás, ezt innovatív, ötletgazdag személyisége teszi sikeressé. Az intézmények, melyek szakmai eredményeibe beírták nevét, Nyíregyháza és a térség meghatározó kulturális, közösségi központjai. A Bujtosi Szabadidő Csarnok, a Sóstó-erdei Szabadidő Park, a Krúdy Gyula Art Mozi és Rendezvénycentrum, Nagyhalászban a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár közép- és felső vezetői feladatait sikeresen menedzselte, nagy sikerű koncertek, kiállítások, szórakoztató események adtak sok-sok élményt a közösségeknek.

A nyíregyházi Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrumnak négy évig volt igazgatója. Nagy hangsúlyt fektetett a megyeszékhely szellemi, kulturális központi szerepének megőrzésére, továbbfejlesztésére, kisugárzó hatásának erősítésére. Számos országos, nemzetközi kulturális és más szakterületi eseményt szerveztek, ill. képviselték Nyíregyházát hasonló helyszíneken. Ezen időszakra esik a magyarországi felnőttképzés megújítása, s e feladatot is felvállalva intézményi akkreditációt szereztek, képzési programokat dolgoztak ki, megteremtve a lehetőséget a non-formális és informális tanulásba való bekapcsolódásra.

A helyi médiákban is jegyezték a nevét, előbb a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójának külsős riportereként, és ott volt a Kölcsey Televízió indulásánál is. Szerkesztő-műsorvezetőként a társadalmi és gazdasági változások diktálta témákkal foglalkozott. Tematikus műsorokat (pályázati, gasztronómiai) vezetett, híradós anyagokat szerkesztett, a stúdióbeszélgetésekben sok országos és helyi vezetővel, politikussal, közéleti személyiséggel készített interjút. A határon túli kapcsolatok ápolásában e médiumok szerepét erősítette. Az itt eltöltött 12 évre jó szívvel tekint vissza.

Ismereteit számos kiegészítő képzéssel egészítette ki, profilírozta, részben belső indíttatásból, szakmai igényességből, vagy az adott intézmény vagy munkakör elvárásaihoz igazodva. E szakterületek ill. képesítések; marketing- és reklámügyintéző, felnőttképzési- animátor ill. konzulens, pályázatírási projektismeretek, gazdasági, vezetési és államháztartási ismeretek, pályaorientációs- konzulens és tanácsadó. Multiplikátor képzésben az osztrák Renner Institut szervezésében vett részt. A társadalmi, szociokulturális folyamatok iránti érdeklődése kapcsán a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Doktori Iskolájában Politikatudomány Doktori Programra iratkozott be – média-összehasonlító elemzést választott kutatása témájául -, e képzés még nem befejezett.

Gazdag szakmai tapasztalattal és kapcsolatrendszerrel vette át 2016 tavaszán Tiszavasváriban a közművelődési intézmények igazgatói feladatait, sok ötlettel, ambícióval, tervekkel. Érzi a település, a fenntartó és a munkatársak támogatását, s e légkörben, jó együttműködéssel szeretné a kisváros kulturális szerepkörét, térségi kisugárzó hatását erősíteni, sok színvonalas és hagyományőrző rendezvénnyel, tanulást segítő programokkal, és fejlesztésekkel.

Szabadidejében szeret kirándulni, utazni, olvasni. És minél több időt kíván tölteni az öt és fél éves Bence kisfiával, feltétlen szeretetben, gazdagítani őt minél több élménnyel, tudással, közös örömben és vidámságban.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése