Barkóczy Gábor

Vállalkozó,

Kisvárda

szszb_08-104_barkoczy_gabor.jpgRajzol, szab, vág és működtet egy jó hírű vállalkozást. Szabadidejében különös dolgokat csinál. Sokoldalú, érdekes ember a kisvárdai Barkóczy Gábor, akinek éppen húsz éve van saját ipara. Szabó, vállalkozó, újat kereső ember. Érdekes hobbiknak is hódol: horgászik, galambot tenyészt, kaktuszokat nevel és a motorozásnak is híve.

Komplettnek mondható a tevékenysége, hiszen saját üzlete van Kisvárda forgalmas helyén. A kisvárdai piacon is megtalálhatók termékei. A Tisza másik oldalán, Sátoraljaújhelyen is rendszeresen megjelenik a piacon. Amióta megépült a Tisza-híd, nem nagy távolság odaszállítani az elegáns öltönyeit. Immár országos hírű szabónak mondható. Budapest egyik fontos és forgalmas területén, a Villányi úton is van egy lerakata. A kereskedők innen viszik az árut a budapesti és a környékbeli boltokba. Talán a Dunántúlon is rá lehetne írni egyik-másik öltönyre: Made in Kisvárda.

Apja messze földön híres angol úri szabó volt Kisvárdán. Méretre csinálta a szebbnél szebb öltönyöket. Az idős Barkóczy szerette családját, munkáját, három gyereket nevelt fel. Hatvanhárom éves koráig élt, mindvégig dolgozott. Apjától tanulta a szakmát, elsajátította a speciális munka és az üzemi termelés minden csínját-bínját. Édesapjának mindig volt tanulója. Az egyik tanuló az ifjabb Barkóczy unokatestvére volt. Egy másik tanuló az apja műhelyében volt segéd, majd különböző okok miatt kivándorolt Amerikába, és ott öregbíti a magyar szabók jó hírét.

Barkóczy Gábor l969-ben kezdte a szakmát tanulni, és 1972-ben kapott szakmunkás-bizonyítványt. Munka mellett hosszabb ideig gyarapította tudását, leérettségizett, és megszerezte az autóvezetői jogosítványok mindegyikét, vagyis valamennyi kategóriában vizsgát tett. Mi több: a gépkezelői jogosítványt is megszerezte. Amikor a lakása épült, gyakorolta is a teherfuvarozást, szállította az építőanyagokat. A gépkezelői jogosítványának, illetve tudásának is hasznát vette. Egy használt rakodógépet a közreműködésével újítottak fel és tettek működőképessé. Ő maga dolgozott ezzel a géppel, úgymond kiegészítő tevékenységként. Gyűjtötte, visszaforgatta a pénzt, hogy nagyobb legyen ez a ruhaipari vállalkozás.

Az utóbbi években a férfiruha készítésre szentelte minden erejét. Gyermekruhákat, pontosabban fiúöltönyöket is gyárt. Kisüzemében elsősorban férfiöltönyök, konfekciók készülnek, de néha-néha különleges igényeket is kielégít. A Kis-Kelet egyik legsúlyosabb olvasója, a kisvárdai Sipos Miklós 167 kg-os. Rá is ő szabott öltönyt. Márton Lászlónak, az egykori híres bokszolónak folyamatosan, rendszeresen dolgozik. Nem is olyan régen felkérték, hogy az egyik különleges alkatú miniszterre is szabjon-varrjon öltönyt. Ám a többszöri Pestre való utazást nem vállalta, így a miniszteri öltöny nem készült el.

Vállalkozása többes haszonnal jár. Hat állandó dolgozót foglalkoztat, és jó néhány bedolgozót. Hangsúlyozni kell, hogy nem csak Kisvárdán találhatók meg termékei. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és a fővárosi férfiak is szívesen járnak kisvárdai öltönyökben.

Barkóczy Gábor naponta 10–12 órát dolgozik, főleg a szabászaton. Lépést tart a divattal, de kétféle öltönyt gyárt: hagyományosokat és a legújabb divatnak megfelelőket. Teszi ezt azért, hogy minden igényt ki tudjon elégíteni. Figyelemmel kíséri a szakma és a divat változásait. El-eljár szakmai divatbemutatókra is. Forgattuk a fényképeit. Az egyik őt ábrázolja, elegáns, korszerű öltönyben. Természetesen ezt az öltönyt ő szabta, készítette magának. Jó megjelenésű a derék szabómester. Így e sorok írójának az jutott eszébe: Barkóczy Gábor akár manökennek is elmehetne.

Eredményes munkájáért a Kézműves Kamarától megkapta az Ezüstkoszorús Mester kitüntető címet. A cím odaítélésénél bizonyára sok mindent figyelembe vettek. Talán azt is, hogy enyhít a foglalkoztatási gondokon. Itt említjük, hogy tervei is vannak, a közeljövőben bővíti üzemét. Ennek kapcsán felvesz négy új szakembert, és a gépparkot is nagyobbítja. A bővítéssel elsősorban a budapesti és főváros környéki piacát akarja fejleszteni, vagyis a Villányi úton lévő lerakat kaphat majd több árut.

Hobbijairól külön fejezetet lehetne írni. Egyik falát például néhány régi szép fegyver díszíti. A kaktuszainak ide-oda telepítése, gondozása szaktudást, odafigyelést igényel. Van postagalambja és húsgalambja is. Három helyen horgászik, fogott már nyolcvan centiméteres pontyot és óriás csukát is. Őrzi és működőképesen tartja az apja 125-ös Csepel motorkerékpárját. A közelmúltban vásárolt egy új, nagy teljesítményű motorkerékpárt, szabadidejében kikapcsolódásként ezzel hagyja maga mögött a kilométereket.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése