Agymenők és hasutasok

brain-fitness-347x350.jpgA szépirodalmi címadásról Kovalovszky Miklós a következőképpen írt: „A jó cím már fél siker, sőt aforisztikus túlzással: a cím fontosabb, mint maga a mű.” Igaz ez a megállapítás természetesen a filmcímekre is. Az elkövetkezőkben azt szeretném bemutatni, hogy a filmcímfordítók – mert nyilván a mozifilmek nagy többsége amerikai – tehát a filmcímfordítók miképpen próbálják meg minél figyelemfelkeltőbbé tenni a művet. Egyszerűen mondhatnánk azt is, hogy ferdítéssel, azaz szóferdítéssel. A szándékos szóferdítés az a ritkább  szóalkotási mód, amikor egy kifejezést eltorzítanak, s egyúttal többletjelentéssel látnak el ezáltal. Nézzünk máris egy példát!

Az egyik film címe Agymenők. A szándékos szóferdítés abban áll, hogy a nagymenők szó kezdőbetűjét elhagyták. A tartalmát tekintve pedig egy bolondos, agyament özvegyasszonyról és agyalágyult barátairól szóló film. A nő elhatározza, hogy balett-társulatot alapít egy igazi szakember segítségével. A hölgyről azonban kiderül, hogy nemcsak a szemével, hanem az ítélőképességével is vannak problémái, amikor leszerződtet igazgatónak egy félbolond, ritka sikertelen ügyvédet.

A Dinkaszauruszok cím a dinoszauruszok eltorzítása. Ebben pedig arról van szó, hogy a főszereplő, kis Jerry maga sem gondolta, hogy az a néhány tojás, amit véletlenül talált, mennyire megváltoztatja az életét. A tojásokból ugyanis nem csirkék, hanem törpe dinoszauruszok bújtak elő.

A HamuCipőke természetesen meseszerű cím, hiszen a Hamupipőkére hajaz, s arról szól, hogy egy szerény divattervező lány csak arra vágyott, hogy cipőket tervezzen a híres divatdiktátor számára. Egy szép napon találkozott egy jó tündérrel, aki elvarázsolta az egyik cipőjét. A lány a cég bulijára a varázscipellőt húzta a lábára, és lássunk csudát, gyönyörű topmodellé változott!

A következő filmcím, ami szándékos szóferdítéssel jött létre: Hanta-palinta.  A hinta-palinta szóferdített változata. Ebben a főhős kamaszlány, hogy érdekesebbé és vonzóbbá váljék a fiúja számára, kitalál egy hajmeresztő mesét magáról és a családjáról. Eszerint az anyja őrült, ő pedig megszökött az apjával, akit a szeretőjeként mutat be.

Magyar film is született ezzel a szóalkotási móddal, címe: Hasutasok. Négy régi jó barát – a rendszerváltásig mindnyájan vasutasok – a leépítések áldozatai lesznek. Sok évvel ez után, mikor már a régi állomást is elhordták a tolvajok, a MÁV ezt az állomást nézi ki, hogy a Taszáron állomásozó katonáknak szállított árut ellenőrizzék. A főhős, hogy a négy barát alkalmilag újra álláshoz jusson, azt hazudja, az állomás még létezik. A hasutasok cím tekinthető szóösszerántásnak is, amikor két szó egy-egy csonkult része vagy az egyik szó teljes egészében kapcsolódik össze a szóösszetételez hasonló módon. Ebben az esetben az utóbbiról van szó, a has és a vasutasok szavak vegyültek.

Összességében elmondható, hogy ezek a filmcímek találóak, szellemesek, esetenként humorosak, s különösen akkor jók, amikor a film tartalmához kapcsolódó többletjelentés is érvényesül.

(A kép forrása: chancelloru.edu) 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése