A bulisofőr nem botrányképes

car-fun-humor-06.jpgA divatszó jelentése a különböző szótárak (értelmező, nyelvművelő) alapján a következő: egy ideig gyakran használt, de hamar elavuló szó. Hatásos, viszonylag újszerű, a tömegtájékoztató eszközök reklámozzák, és forrása valamely ügyeletes tekintély, politikus, tudós, újságíró, a könnyű műfajok valamely csillaga. Természetesen az unos-untalan használat miatt elkopnak. Több nyelvi rétegben előfordulnak, a fiatalokéban, a társalgási stílusban és a sajtóban többek között. Eredetét tekintve lehet magyar és idegen szó.

Molnár Csikós László nyelvész, az Újvidéki Egyetem tanára Divatszavak címmel 222 újszerű szó és szójelentés részletes magyarázatát jelentette meg a Tinta Könyvkiadónál. A szerző az Előszóban a könyv műfaját is megadja: szótárszerű válogatás, cikkgyűjtemény. Az írások az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilapban jelentek meg. Ezekben Molnár Csikós László megpróbálja feltárni azokat a törvényszerűségeket, amelyek szerint a magyar nyelvben új szavak keletkeznek, idegen szavak honosodnak meg, régi szavak újulnak meg. Különös figyelmet kapott az analógia szerepe a szókincsbővülési folyamatban. Erre máris emeljük ki a legideillőbb és egyben különös példát, az aggasztódást. A bántódás és a kiválasztódás mintájára jöhetett létre, jelentése: aggasztóvá válás, romlás, súlyosbodás, elfajulás.

A bemutatott szavak között szerepelnek neologizmusok (pl. dodzsemstílus, visszalízingel, habparti) és szleng kifejezések (bekattintat, lenyúl, csápol), összetételek (tájseb, örömtréning, ernyőszervezet) és szóképzések (antikolt, átláthatóság, kitérdesedik).

Egy ilyen kötetet még alaposabban nyilván néhány kiválasztott szó segítségével lehet bemutatni. Egyúttal azonban érdemes arról szólni, hogy miképpen épül fel egy cikk, mondhatjuk tehát, hogy bő szócikkszerűség. A szerző először a szó jelentését adja meg igen alaposan. A kiválasztott kifejezésünk legyen a guru, amelyik idegen eredetű és a sajtóban fordul elő. Eredeti jelentésében hagyományosan az üdvözüléshez hozzásegítő szellemi vezetőt, tanítómestert jelölik az indiai vallásokban. A hindi guru főnév a szikh vallás szellemi vezetőjére utal. A lelki tanítómester tanítványainak olyan vezetője, aki a lelki életben való fejlődésre őszintén törekvőket hiteles avatásban részesíti. Ezzel szélesre tárja előttük az önmegvalósítás kapuját. A szerző szerint a sajtó ’szektavezér’ értelemben is használja a guru főnevet. Ugyanakkor napjainkban gyakran rosszallóan olyan egyénre használják, aki magát mélyreható ismeretekkel rendelkező személynek tartja. Ezután következik a divattá válás folyamatának a bemutatása példamondatokban. Íme, egy:

A pénzügyi guru szerint az amerikai gazdaság teljesítményének köszönhetően a dollárnak jó esélye van arra, hogy akár 115–120 jenig erősödjön a nem túl távoli jövőben.

Nézzünk még néhány kifejezést a szótárból! A bulisofőr olyan önfeláldozó fiatal, aki nem iszik a szórakozóhelyen, és hajnalban józan fejjel vezet autót, botrányképes pedig az a személy, aki hajlamos arra, hogy botrányt, bajt okozzon. Tehát a bulisofőr nem botrányképes.

(A kép forrása: chilloutpoint.com)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése