Cseppkő a nagy sziklában

Az aggteleki talán visszhangosabb egy kicsit, mert abban kevesebb a cseppkőoszlop

GIBRALTÁR Ez egy geóda – világosított fel a leányom, aki geológusként végzett. Kezében egy formátlan, krumplira emlékeztető alakú kődarab volt, amelyet valaki kettéfűrészelt. A vastag, durva felületű, tojáshéjszerű külső gyönyörű kristályokkal borított belsőt takart.

A mészkőszikla szerpentinjein kanyarogva sem fedezhetünk fel semmit, ami szabályosságával, különleges formájával, vagy valami mással megragadná a tekintetet. A meredélyek elborzasztanak, a régi és újabb védművek a haditechnika hódolóit állítják meg, a tág horizontú panoráma látványával is betelik egyszer az ember. A szépségért be kell bújni a geódába – akarom mondani a sziklába.

Gibraltár azon kevés földrajzi pontja világnak, amelyről alig van ember, aki még nem hallott, és nagyon kevés, akinek több-kevesebb ismerete ne volna róla. Ám még engem is meglepett, hogy olyan szép cseppkőbarlangja van, ami vetekszik a mienkével, amely Aggtelken várja a látogatókat. Próbára tettem egy-két bennszülöttet, ők meg a mi barlangunkról nem hallottak még. Büszkén emlegették viszont az újzélandit, amelyben viszont világító hernyók is vannak.

A gibraltáriban jobb a helyzet, mert úgy be van rakva reflektorokkal, hogy elég hosszú expozíciós idővel még fényképezni is lehet. Aggteleken járva mesélte nekem egyszer egy barlangász, hogy a mesterséges fény menyire ártalmas, mivel a bejutó alga és mohaspórák azonnal életre kelnek, és bezöldítik a kő felületét. Ráadásul rongálják is a szép felületet. Jelenthetem, hogy Aggtelken sokkal jobb a helyzet. A gibraltári barlangban szünet nélkül világítani kell, mert a turisták áradata folyamatos.

Amúgy sok a hasonlóság, mert a nagytermet itt is hangversenyteremnek alakították ki. Az aggteleki talán visszhangosabb egy kicsit, mert abban kevesebb a cseppkőoszlop, ám az élmény ugyanaz. Aki elviseli a kissé nyirkos levegőt, és az esetleg nyakába cseppenő jéghideg vizet, bizonyára élvezni fogja az épített hangversenytermekétől nagymértékben elütő hangzást. A látvány mindenképpen emlékezetes marad, és jó, ha elraktározza a látogató. A természetalkotta formációk után ugyanis megtekinthetők az ostromalagutak ugyanebben a sziklában. Azokat nem a víz vájta ki, és nem évmilliók alatt, hanem a brit katonák.

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése