Sziklaszilárd koronagyémánt

The Rock. Az oldalában, a barlang méretű lyukakban távcsővel jól kivehetők a sötét ágyútorkok

LA LINEA A Gibraltári-szoroshoz közeledve az autópályán egyre-másra ajánlják a táblák a kompjegyet az afrikai oldalon fekvő Tangerbe, Ceutába, nyomon követhető, hány kilométerre van Jerez, Vagy Sevilla, de hogy az előttünk magasodó szikla nem más, mint maga Gibraltár, azt csak az egyik autópálya kijáratnál jelzik. Nem érdemes eltéveszteni.

A brit koronabirtok miatt évszázados feszültségek terhelték a térség történelmét, ami számos jel szerint mára sem szűnt meg teljesen. A spanyol város, La Linea szélén van a határ. Az átkelő előtti szobor egy biciklijét toló munkásembert ábrázol, amint a brit terület felé tart. A szimbólum célzás a vendégmunkásokra, szemrehányás, a két terület viszonyának leírása.

Ennyit a spanyol oldalról. A bevezető után már fel sem tűnik, hogy hiába két uniós ország határa, az ellenőrzés egyáltalán nem emlékeztet az osztrák-olasz, vagy a német-francia átkelőkére, ahol ma már meg se kell állni. No de sebaj, az a lényeg, hogy már brit területen vagyunk.

Még néhány lépés, és máris egy újabb sorompó, a biztonság kedvéért piros lámpával. G betűs autók, motorok várnak türelmesen az úton, a járdán alaposan beburkolt muzulmán kismama gyermekével. Aztán elhúz a kereszteződésben – egy repülőgép. Hja, kérem, ha egy város ilyen kicsike, szükség van a találékonyságra. Még jó, hogy vonat nem jár erre. A repülő beáll a forgalmi épülethez, a tűzoltók lefújják a készültséget. Ez utóbbin csodálkozhatnának az itthoni lánglovagok: a műveletet éppolyan gondosan megtervezett koreográfiával művelik, mint a díszőrség a díszlépést a Buckingham palota előtt.

A forgalmi lámpa zöldre vált. Miközben keresztülbandukolok a kifutópályán, van időm szemügyre venni a Sziklát. Azért írom nagy kezdőbetűvel, mert a helybéliek csak így hívják: The Rock. Az oldalában, a barlang méretű lyukakban távcsővel jól kivehetők a sötét ágyútorkok, és ezek bizony a kontinens felé, Spanyolországra  néznek, ami további következtetésekre ad okot. A csúcson bonyolult antennarendszer látható, amely szintén katonai célokat szolgál, és egyáltalán nem olyan avitt, mint a már előbb említett elöltöltős, ódon masinák.

Így érem el lassacskán a másik sorompót, és ismét közúton kopog a cipőm sarka. Ékes üdvözlő emlékmű fogadja a látogatót, és végre egy Gibraltár felirat, pedig hát innen kezdve már nemigen lehet eltévedni. Font a fizetőeszköz (de azért az eurót sem vetik meg), Bobby a rendőr, még szerencse, hogy nem bal oldali a közlekedés. A járdán azért ott a felirat az igazi briteknek: nézz balra!

Szerző: 2018. 03. 03.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése