Zolcsák Julianna

Osztályvezető ápoló,

Nyíregyháza

szszn_12-32_zolcsak_julianna.jpgA fiatal lány tizennégy évesen lépte át a nyíregyházi Magdaléneum kapuját. Ennek már húsz éve, és Zolcsák Julianna osztályvezető ápoló azóta itt maradt. Mint mondja, olyan szolgálatot teljesít, amelyet csak nagyon kevesen vállalnak. A halmozottan – fizikailag és lelkileg egyaránt sérült gyerekek köré mintegy családot varázsolni, őket a tudatuk szintjén a lehető legtöbbre megtanítani, etetni, mosdatni, pelenkázni – nem egyszerű feladat. Julika mindezt magától értetődő természetességgel teszi. Valószínűleg otthonról hozta magával a gondoskodás hajlamát. Édesanyja, Figus Julianna, a csengeri szülőotthonban dolgozott, ma már nyugdíjas. Édesapja, Zolcsák László, a helyi termelőszövetkezetben volt juhász, ma már, sajnos, nincs övéi között. Ágnes húga főállású anya, a három gyermekét neveli otthon. Julika Csengerben született 1967. január 31-én.

Alig fejezte be az általános iskolát, amikor a református egyház diakónus-képzőt szervezett. Több társával együtt jelentkezett, bár alig hitte, hogy felveszik, hisz görög katolikus vallásban nevelkedett. Ám a Magdaléneumban nem ezt nézték, szinte azonnal maradhatott. A fogyatékosságról korábban nem is hallott. Itt viszont óriási lelki teherként nehezedett rá a rendkívül súlyos állapotú lányok látványa. Lesz-e ereje segíteni rajtuk? – futott át az agyán. Ám a már ott dolgozó vezetők a gyakorlatból ismerték ezt az érzést, éppen ezért először a konyhai, mosodai, takarítási munkákkal foglalkoztak, s csak ezek után osztották be a gyerekek mellé.

Nemcsak megszokta, meg is szerette ezt a szolgálatot Julika. Kivívta munkatársai szeretetét, tekintélyt szerzett magának, a Magdaléneum lakói pedig nem tudnak egy szó, egy simogatás nélkül elmenni mellette. Még azt is észreveszik, ha nagy ritkán gondterhelt vagy fáradt.

Az egészségi állapotnak megfelelően osztják csoportokba a gyerekeket. Jelenleg kilencvenketten élnek itt. Nagy esemény, hogy az enyhén értelmi fogyatékosok közül hét-nyolc lány lakóotthonba költözhet, melyet 2001 nyarán adnak át. Saját szobájuk lesz, bútorvásárlásnál figyelembe veszik a véleményüket. Önállóan főznek, mosnak. Megtanítják őket a pénzkezelésre, hisz jó páran a Piremonnál dolgoznak, és önálló keresettel rendelkeznek. Egy itt dolgozó házaspár lakik majd velük, tehát mintegy nagy család, úgy élhetnek.

Az 1941-ben alapított Magdaléneumot akkoriban nem nagyon támogatta az állam. Minimális pénzből, a református egyház adományából szervezték meg a működést. A rendszerváltozás után lényegesen javult ez a helyzet, mert egyrészt az állam nagyobb gondot fektet a fogyatékosok ellátására, emberhez méltó jogaik gyakorlására. Másrészt számos pályázatot nyújtanak be. Hollandiai kapcsolatot alakítottak ki 1990-ben. Akkor először jött ide egy holland fiatalokból álló csoport – a tagok még az utazást is maguk fizették, ingyen dolgoztak, csupán a szállást és az étkezést biztosította a Magdaléneum. Az egyik holland fiatalember, Jack Keijzer, itt maradt, megnősült, és azóta ő menedzseli a két ország intézményei közötti kapcsolatot. Julika is így jutott ki a tulipánok országába. Megismerhette, miként foglalkoznak a fogyatékosokkal. Akkor már láthatott Hollandiában betegemelő liftet, gurítható kádakat, amilyeneket most már nálunk is használnak. Megtanult hollandul, a háromszor három hónap és az anyanyelvi környezet elégnek bizonyult a némethez hasonló nyelv elsajátítására. Nyelvvizsgára készül belőle.

Időközben beiratkozott a Dolgozók Kossuth Lajos Gimnáziumába, leérettségizett, egy év múlva pedig diplomát szerez a DOTE Egészségügyi Főiskolai Karán szociális munkás szakon. Hollandiában ugyanis beletanult a szociális menedzselés tudományába. Megtapasztalhatta, hogy a fogyatékosok ellátása, gondozása terén mennyivel többet tesznek nyugaton, mint nálunk a korábbi években. Amit ott megtanult, igyekszik itthon alkalmazni. Úgy érzi, hogy ő maga is fejlődhet, hiszen jelentős a szakosodás a fogyatékosellátás terén. Örül annak is, hogy az állam nem nézi tétlenül azoknak az intézményeknek a működtetését, amelyek lényegében komoly terhet vesznek le az állam válláról. Ugyanakkor az is fontos, hogy az itt dolgozók könnyebben végezhetik az egyébként testet, lelket kimerítő munkát, hisz a modern eszközök ebben segítségükre vannak.

Egy felmérés szerint az emberek hetven százaléka nem azt csinálja az életben, amit valójában szeretne. Keveseknek adatik meg az érzés, a bizonyosság, hogy tudják: a rájuk bízott szolgálat fontos, ott éppen rájuk van szükség, s mindig kapnak elegendő energiát, lelki erőt az Úrtól, hogy ezt végigcsinálják. E kevesek egyike Zolcsák Julianna, akinek az életét maximálisan kitölti a Magdaléneumban végzett szolgálat, a főiskolai tanulás és az időnkénti hollandiai tanulmányút. Elégedett ember, hálás a sorsáért. Ha most lenne tizennégy éves, akkor is ezt az utat választaná.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése