Vigh Béláné

Óvodapedagógus, a Lions Klub elnöke

Nyírbátor

szszb_31_tk_vigh_belane_400.jpgA borostyán óarany színét sugárzó szemű, élénk tekintetű, derűs mosolyú, halk szavú, kiegyensúlyozott lélekkel élő asszonyra méltán illik a kifejezés: hivatása az ő személyében találta meg azt, akit sokak között keresett. Amikor a nyírbátori Gere család – a keresztségben Mária Magdolna nevet kapott – gyermeke megérkezett, szülei életük derekán jártak. Édesanyja, Vadon Mária 83, édesapja, Gere Ferenc 74 éves korukig kísérhette figyelemmel leányuk sorsának alakulását. Szülei korai távozása volt életének első próbatétele.

A Nyírbátorban elvégzett általános iskola után, a jól ismert nagykállói Budai Nagy Antal Gimnázium és Óvodai Szakközépiskola falai közötti diákévek kezdődtek. Az 1980-ban tett érettségi vizsga után belépett élete mindmáig első munkahelyére, a nyírbátori József Attila utcai óvodába. A munka melletti tanulás évei következtek a hajdúböszörményi Felsőfokú Óvónőképző levelező tagozatán. Ezen időszakban ismerte meg Vigh Bélát, akivel 1983. március 26-án, Nyírbátorban házasságot kötött. Férje a Városi Művelődési központ dolgozója. Szabad idejében a Keleti Motoros Klub elnöke, immár tíz éve.

Marikának a diplomát követően újra a munkás napok szeretetteljes rutinja adta hétköznapi örömeit, gondjait. Házasságukat két gyermekkel áldotta meg a Teremtő: előbb Magdolna született meg, (28), majd öccse Gábor (25). Elsőszülöttjük profi gyógytornász, másfél évig dolgozott külföldön, Angliában, majd hazajött. Napjainkban a további útkeresés időszakát éli. Gábor alkalmazott grafikusként végzett Debrecenben. Kulturális közmunkás a nyírbátori Városi Művelődési Központban. Közéleti tevékenysége színes: kiállítást szervezett a városból elszármazott fiatal művészeknek, akik közül többen már országosan is nevet szereztek maguknak. Emellett dobol a DROW nevű együttesben. Édesapja barátaival és az ATEM nevű formáció tagjaival közösen összegyűjtötte az egykori városi rock zenekarokat egy koncertre, ahol a tervezett egy helyett két előadást kellett tartaniuk. Marika és Béla, motorral bejárták a Magas Tátra hegyeit-völgyeit. Végigjárták Erdély szebbnél szebb tájait. Mindezek mellett szakvizsgázott és megszerezte fejlesztő, differenciáló szakpedagógusi diplomáját.

Az 1980-ban megnyitott óvoda száz személyes. A négy csoportot képzett és kreatív óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek, dadusok nevelik és gondozzák. Ide minden gyerek a környéken élő családokból érkezik. Napjainkban új bútorokat kaptak. A csoportok termei tágasak, világosak, célszerűen berendezettek, ízlésesen és találékonyan díszítettek.

A Lions Klub helyi szervezete több mint két évtizede alakult meg. Akkori létszámuk 40-50 főre volt tehető. Marika és férje évek óta rendszeresen látogatják a különböző programokat. Hat éve megtörtént az avatásuk és fogadalomtételük. Aktív szervezőmunkával, adományozással segítik elő a Lions célkitűzéseinek gyakorlati megvalósítását. Egy soproni kirándulás alkalmával lettek lovagok, magukévá téve az „Építek és nem rombolok!”, valamint a politikamentes tevékenykedés és közreműködés elvét.

A helyi szervezet majd’ másfél évtizede segíti az Éltes Mátyás Iskola működését. Meglátogatják a rászorulókat az otthonokban, a kórházakban. Saját autóval viszik a beteg gyereket kezelésre, vizsgálatokra. Egy nyírbogáti kisgyerek életminőségének javulását teszik lehetővé a szükséges mennyiségű oxigénpalack helyszínre szállításával.

A korábban jól bevált jótékonysági bálokat ma már nehezebb megszervezni, hiszen az adományozók száma csökkent. Az elmúlt évben Karácsony előtt tizenkét családnak tudtak 10-50 ezer forintot kitevő, pénzbeli adománnyal segíteni. „Ma nehéz pénzhez jutni, mert a segítőknek is nehéz” mondja Marika. A közeli Kislétán működő Ápoló – Gondozó Otthonnal jó a kapcsolatuk. Így ott is rendszeresen megjelennek. Az USA-ban alapított „anyaszervezet” magyarországi legfőbb vezetője, kormányzónője, Dr. Kiss Ilona a közelmúltban elismeréssel szólt a nyírbátoriak munkájáról. Marikának, a helyi szervezet elnökének előzetes tervei közt szerepel a „VAGYOK” támogató rendezvény idén áprilisi megtartása a székesfehérváriakkal közösen. Korábban már önállóan tartottak Nyírbátoron egy városi szintű, kibővített szűrőprogramot „ A fehér bot napja” rendezvény keretében. A Lions Klub szűrőbuszával szeretnének hasonló programot lebonyolítani itt és Nyírbélteken. Szól azokról a baráti családokról, akik aktívan kiveszik a részüket a célok megvalósításában. A teljesség igénye nélkül írjuk le: Bodnár Károly és neje, dr. Stefán Éva és férje, Dózsa György és neje nevét.

Marika, a szabad idejére vonatkozó kérdésünkre így válaszol: „2004 óta folyamatosan tanulok, vizsgázok, továbbképzésre járok. Vezetem a helyi szervezetet, végzem a munkámat, ellátom a családomat, néha pihenek.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése