Varga Gábor

Kőfaragó, műemlék-felújító,

Nyírbátor

szszb_06-172_varga_gabor.jpgÜgyes kezű kőfaragó, műkőkészítő mester, kisiparos, képesített műemlék-felújító, egy kicsit művész is. Talán nem is kicsit. Életet lehel a legkeményebb anyagba, a márványba, a gránitba.

Készített már élethű szobrot, egy templomban létrehozott egy keresztelő medencét, megépített egy olyan fürdőt, amely az ókori Rómát idézi. Részt vett a magyar Parlament felújításában. Ennyit elöljáróban. Ugye máris felkeltettük iránta az olvasó érdeklődését. Ő Varga Gábor, Nyírbátor híres embere.

A kézügyességet, a szorgalmat az apjától örökölhette. Már kicsi korában elkezdte fúrni, faragni a szilikátot, a szilárd építőanyagot. Az édesanyja őrzi a megyei lapnak, a Kelet-Magyarországnak azt a számát, amely egy fényképes tudósítást közölt, ezzel a címmel: Játékkészítő gyermekklub. A képen az ügyes kezű gyerekek közt Gábor is látható. Középiskolás korában is kitűnt társai közül kézügyességével, rajzkészségével. Jól érezte, hogy a művészet jelen van benne. Jelentkezett is a Képzőművészeti Főiskolára, szobrász akart lenni. A közismert túljelentkezés, a helyhiány miatt nem vették fel. Így talán többet nyert, mint veszített. A kőfaragó szakmát a Komárom megyei Süttőn tanulta ki. Később még elvégzett egy tanfolyamot, így lett műemlék-felújító. Rendben letöltötte a katonaidejét, társai és a tisztek legnagyobb örömére a tatai laktanyában kifaragta egy katona mellszobrát. Harminc nap jutalomszabadságot kapott érte.

Alkotásait láthatják, csodálhatják szerte e hazában, sőt, a csodálatos olasz városban, Veronában is. Néhány munkája egy olasz cég bemutatótermében látható. A híres magyar-sváb településen, Mérkvállajon emlékművet épített, de ehhez élethű szobrot is alkotott. A békéscsabai templomban hozta létre a keresztelő medencét, a bibliai jelenetnek megfelelően. Ugyanebben a templomban megépítette az oltárt, nem kevesebb, mint harminc mázsa vörösmárványból. Lágymányoson épült fel a Magyar Szentek Temploma. Az építkezést a külföldiek figyelme is kísérte. Gábor is részese volt ennek a csodálatos építkezésnek. Szép emlékei közé tartozik, hogy a templom avatásán a sok főpap között megjelent Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke is. Itt említjük, hogy a világ egyik legcsodásabb épületét, a Duna partján lévő Parlament épületét jó pár évvel ezelőtt felújították.

Emlékezhetnek még a nyíregyháziak, hogy néhány éve a városháza előtt a Kossuth-szoborcsoportot felújították. Állványozták, körbe zárták a teret, egy időre eltűntek a szobrok. Kevesen tudják, hogy hová. Hát az ő nyírbátori műhelyébe. Sebestyén Sándor szobrászművésszel itt újították fel a szoborcsoportot.

A fővárosban a Farkasréti temetőben sokat dolgozott. A máriapócsi bazilika mellett látványos emlékművet csinált, munkáját a búcsújárás idején tízezrek láthatják. Dr. Hódi Sándor, nyírbátori ügyvéd szállodájában korhű római fürdőt hozott létre.

Portréja kiegészíthető azzal, hogy megszerezte a gépipari műszaki rajzoló képesítést is. Több gépkezelői jogosítványt is szerzett. Magyarázta: erre azért volt szüksége, mert a hatalmas tömböket, a roppant terheket különböző gépekkel kell mozgatni, emelgetni.

A hatalmas műhelye Nyírbátor peremén található, Máriapócs irányában, az út és a vasút kereszteződésének közelében. A műhely udvarán behemót kövek állnak. Hogy mit láttunk itt formálódni a sírkövek mellett? Mutatós szalonnasütőket, kerti szökőkutakat, használati tárgyakat. Van egy kisebb műhelye is a Szűk utcában, a szülői ház udvarán. Itt meg többek közt gyönyörű sakktáblákat láttunk márványból kifaragva, ragasztva.

Igényes kivitelű emlékművek és síremlékek műkőből, gránitból, mészkőből és márványból készülnek a keze alatt. Kőburkolatok, lábazatok, pultok, párkányok és lépcsők készítésével és felújításával is szakszerűen foglalkozik. Kandallókat, kerti grilleket is készít.

A világ legtávolabbi részeiről érkezik az alapanyag a műhelye udvarára. Az olasz partnere közreműködésével Indiából, Vietnamból és Kubából jön ide márvány és gránit. Az értékes fekete márványt Dél-Afrikából szállítják. Gyönyörűek, mutatósak ezek az anyagok. Egyik-másik kőtömbben őskori csigák láthatók. A távoli országokból érkező tömbök több ezer évre emlékeztetnek.

Varga Gábor szépen beszél munkájáról: A kő él. Minden tömb más és más. S ezek a kemény anyagok engedelmeskednek az emberi akaratnak. Mindent ki lehet hozni a kőből. Én már boroskupát is kifaragtam egy kődarabból.

A felmenői szatmári emberek. Apja, Varga József Fülpösdarócon volt kerékgyártó, kőműves, bádogos, hentes és mészáros, szeszfőzdés, egyszóval ezermester. Az ezerkilencszázhetvenes árvíz sodorta ide a családot. Az édesanyja itt a bátori kertben virágmagot és gyógynövényt is termelt országos forgalmazással. Gábor felesége eredetileg kereskedő. A fiuk alig múlt egyéves. Ügyes, szorgalmas embert akarnak belőle faragni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése