Varga Ferenc

Külügyi főtanácsos, B.-A.-Z. megye brüsszeli képviselője,

Miskolc

baz_03_30_varga_ferenc.jpgVarga Ferenc – vagy ahogy szűkebb környezetében szólítják, „Frankie” – életútját még egy sok tehetséggel megáldott forgatókönyvíró sem írhatta volna meg változatosabbra, mint tette ezt maga az élet. Édesapja húszévesen elhagyta Magyarországot, Franciaországba ment. Ott ismerkedett meg francia feleségével, így a család elsőszülött fia Roubaix-ban látta meg a napvilágot 1952. december 3-án. Szülei három évvel később az Egyesült Államokba emigráltak, így húga, Dóra, aki ma Budapesten él családjával, már ott született.

A nagyon szép, emlékekben gazdag gyermekkorát a Connecticut állambeli Fairfieldben, egy New Yorktól 100 km-re lévő, 65 ezer lakosú kisvárosban töltötte. Édesapja elektrotechnikusként, édesanyja női szabóként gondoskodott a két gyermekről. Minden bizonnyal az ottani neveltetés teszi, hogy más a mentalitása, máig másképp közelít meg és lát dolgokat, mint a környezete.

Az újabb nagy fordulat 1967-ben következett be életében, amikor szülei úgy döntöttek, hogy a vietnámi háború fenyegető réme elől Európába küldik fiukat. (Igaz, ő ezt akkor nemigen értette!) Hosszas családi vita után döntöttek Magyarország mellett, így Miskolcra került keresztszüleihez, ahová néhány év múlva a szülők is követték fiukat. Bár Fairfieldben dr. Havadtoy Sándor református lelkésztől tanulta a magyar nyelv alapjait, tudása mégiscsak gyérnek számított a Herman Ottó Gimnáziumban, ahol még ráadásul az orosz nyelvvel is bíbelődnie kellett.

A fizika mindig vonzotta, de a nagyhírű Kovács Andor tanár úr is mindent megtett (mint később kiderült nem eredménytelenül), hogy a kémiát megszerettesse vele. Érettségi után a Miskolci Egyetem Matematikai Tanszék Számítástechnikai Laboratóriumban – hardvertechnikusként – belekóstolt a számítógép világába. Innen vonult be Marcaliba katonának. Leszerelése után újra az egyetem következett, majd munkahelyet váltott, s Kazincbarcikára, a Borsodi Vegyi Kombinátba ment dolgozni. A számítástechnikai osztályon korábbi tevékenységét folytatta.

Másfél–két év múlva a PVC-III nagyberuházás, az amerikai technológiájú vinilklorid-monomer üzemének beüzemelésekor tolmácsként tevékenykedett. Miután a BVK egy német céggel közösen hasonló üzemet hozott létre Líbiában, bekerült az odautazók első csapatába, a csoport főmérnökének munkatársa lett. Kemény, de élményekben gazdag egy évet töltött Észak-Afrikában, majd hazatérve a Vállalkozási Mérnökiroda létesítmény mérnökeként dolgozott (közben üzemmérnöki diplomát szerzett). 1986-ban az akkor létrehozott nemzetközi kapcsolatok részlegének vezetője lett. Hamarosan megbízott, majd kinevezett önálló osztályvezetőként irányította a BVK bel- és külkapcsolatait, a külföldi utaztatást, a PR-tevékenységet. 1991 augusztusában munkahelyet változtatott.

A megyei közgyűlés akkori elnöke megbízta a külkapcsolatok szervezésével, irányításával. Szinte a nulláról indultak, és széles körű kapcsolatépítésbe kezdtek. Többek között különösen jó kontaktust sikerült kialakítaniuk Dél-Hollandia tartománnyal. 1997-ben a holland partner helyet ajánlott fel B.-A.-Z. megye számára brüsszeli irodájukban. A megyei vezetés Varga Ferencet bízta meg a brüsszeli képviselet tevékenységének ellátásával. Feladatai mellett egy időre a megyei közgyűlés elnöki titkára is volt, a megyei védelmi bizottságban a nemzetközi- és sajtó összekötői feladatokat most is ellátja. 1998 óta a megyei közgyűlés által létrehozott Európai Integrációs Bizottság titkári teendőit végzi.

A megyei védelmi bizottságban végzett sikeres tevékenységét a Honvédelemért kitüntető cím II., majd később az I. osztályával ismerte el két honvédelmi miniszter.

– Mostani feladatomat imádom, szinte hobbinak tekintem – vallja be a külügyi főtanácsos úr. – Ez talán még akkor is így lenne, ha nem fizetnének érte. Amikor gyerek voltam, New York-tól száz kilométerre arról álmodtam, hogy egyszer majd az ENSZ-központban fogok dolgozni. Ha oda még nem is, de az Európai Unió központjába, Brüsszelbe, már sikerült eljutnom. Talán ezért is érzem sikeresnek azt a több, mint két évtizedet, amit a külkapcsolatok terén eltöltöttem.

Varga Ferenc 1975-ben kötött házasságot Fazekas Judittal, aki angol–orosz szakos tanár, jelenleg a miskolci 10. Számú Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. Egy gyermekük van, Viktor, aki Budapesten az ELTE TFK matematika–számítástechnika szakos hallgatója.

A család Miskolcon egy kertes sorházban lakik, ahol a kert, a pázsit, a fák, a sövény és a bokrok ápolása mellett egy szibériai husky, valamint egy keverék házőrző biztosít kikapcsolódást jelentő elfoglaltságot a házigazdának és családjának. Munkája során szinte valamennyi földrészre eljutott: Amerika és Európa mellett járt Afrikában, Kínában, Japánban. Miskolcon túl az USA-ban, Hollandiában és 1997 óta Brüsszelben érzi magát otthon. Olykor angolul, olykor franciául, s egyre többször magyarul álmodik.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése