Trézsi Ottó

Cégtulajdonos,

Miskolc

baz_06_22_trezsi_otto_1.jpgA piacgazdaságban megszokott munkatempóról valamennyien kialakítottunk magunkban egy képet, olyat, amilyet sokunk csak irigyelhet, vagy amilyet a sikeresek teljesítményét látva követésre érdemesnek tarthatunk. Ki tudja megfogalmazni pontosan, hitelesen, hol húzódik a még túl nagy áldozatokat nem követelő életmód az erővel, energiával való átgondolt gazdálkodás keskeny mezsgyéje, melyik az az életforma, amelyikben, ha nem is bőven, de jut idő a családra, a barátokra, az értelmes kikapcsolódásra.

Trézsi Ottó miskolci vállalkozó jó ideje ezt az utat igyekszik követni, amikor a dolgos hétköznapokban egyáltalán nem kíméli magát, igyekszik jól kézben tartani azt a nehéz munkával, kitartással felépített, jól működő vertikumot, amelyik ma már az életét jelenti, meghatározza mindennapjait.

– Szikszón születtem 1958. október 15-én – kezdi a beszélgetést az ismert vállalkozó. Hasonló helyzetben lévő társával ellentétben ő nem keresi különösebben a nyilvánosságot, sőt kerüli a hiúság minden megnyilvánulását. Kérdésre elmondja, hogy jó tanuló lévén iskolásként különösen a reáltantárgyak kötötték le a figyelmét, ami végül egész életében meghatározónak bizonyult. Szikszón érettségizett, eredményeit, mint megjegyzi, jó emlékű tanárainak is köszönheti, akik biztatták, hittek benne. A bizalom ereje a kapcsolatokban később több csatornán is visszaigazolódott Trézsi Ottó életében.

– Fél esztendőt töltöttem el a Vízügyi Építőknél, és azt követően elköteleztem magam a vállalkozás mellett, a magam ura akartam lenni. Aszalón, a szülői háznál betonelemgyártásba kezdtem, amihez saját telephelyre, szállítókapacitásra volt szükség. Járdalapokat állítottunk elő, és utólag nyilvánvaló, hogy a későbbiekre meghatározóan hatott a Miskolc Városi Tanács megrendelése, ami lekötötte egy egész évi kapacitásunkat. Az 1983-tól 1988-ig tartó időszak így a szakadatlan munka és a fejlesztések jegyében telt el. Aztán komoly előrelépés lehetőségével kecsegtetett egy a Volán által kiírt pályázat, amit sikerült megnyerni. Ez pályaudvarok takarításáról szólt Kazincbarcikától Tiszaújvárosig, Ózdtól Edelényig, Mezőkövesdtől Miskolcig, az egész megyében.

– Csupán Miskolcon, a Búza téren 40 ezer utas fordul meg naponta. Köbméterben, mázsában is két-, háromjegyű számokkal lehetne csak jelölni azt a szemét- és hulladékmennyiséget, amit a téren megforduló tömeg hagy maga után. A pályaudvar pár lépésre van a főutcától, ráépült a megyeszékhely legnagyobb piacára, vagyis az utazókon kívül igen jelentős az áthaladó forgalma is.

– Mint ahogy a többi pályaudvaron, itt is sok szemét és hulladék gyűlik össze, ám hogy ennek nyoma se maradjon reggelre, azért alaposan meg kell dolgoznunk. A hajnalban munkába járók visszajelzései is azt igazolják, a környék egészen más képet mutat a korai órákban, mint napközben, amikor műszak végén már hazafelé tartanak. Takarítjuk a pályaudvarokat, ezt csináljuk 15 éve, hozzátenném, hogy a megbízható munka alapjául mind a mai napig a bizalom és a megbízhatóság szolgál, amire kölcsönösen építünk. A megbízónk is, mi is.

A családról: 1979-ben nősültem meg először, az első házasságból született fiam 26 éves, ma fontos vezető­helyettesi feladatokat lát el a Borsod Kertépítő Kft.-ben, abban a vállalkozásban, amelyik az említett munkákra jött létre. Második házasságom Drótós Edittel hozta meg számomra az igazi társ megtalálását, vele hasonló a felfogásunk az élet céljairól, értelméről, munkáról, családról, a gyermeknevelésről. Húszéves lányunk a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója. Visszatérve a vállalkozáshoz, 1998-tól egy multinacionális cég földbe fektetett vezetékei fölötti területek kertészeti karbantartását látjuk el Nyíregyházától Salgótarjánig.

– Hogyan jött létre másik vállalkozása, a Golden Rose 2002. Kft.?

– A feleségem fejében született meg az ötlet, aki becsüsként fantáziát látott a zálogház és az ékszerüzlet nyitásában. Mára a Búza téri és a Kazinczy utcai ékszerbolt, az ugyancsak Kazinczy utcai zálogház a vásárlók kedvelt üzlete lett. Az emberekkel való foglalkozás értelmet ad a mindennapjainknak. Volt olyan ügyfelünk, aki hajthatatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy elzálogosítandó ékszerét jóval értékén felül vegyük meg. Ezt különböző okok miatt sem tehettük, ezért én felajánlottam, hogy magam megkölcsönzöm a különbséget. Bizonyos értelemben meglepő volt, hogy kiváltáskor visszakaptam a saját pénzemet is, ami egyben megerősítette a hitemet: mégis érdemes bízni az emberekben. Szabad időnkben kirándulunk, utazunk, és sok időt töltünk a barátainkkal. Ez olykor közös sütéssel-főzéssel egészül ki. Mit szeretek ezenkívül? A világos színeket, a japán terepjáró autókat, a halételeket, az évszakok közül a nyarat. A nyarat itthon vagy külföldön, a tengerparton és a hegyekben a családommal és a jó barátokkal töltöm.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése