Tóth László

Alezredes,

Nyíregyháza

szszb_09-98_toth_laszlo.jpgAz utolsó mohikánok egyike Tóth László alezredes, a nyíregyházi Bottyán János laktanya parancsnoka. Ő még akkor tette le a tiszti esküt, amikor hazánk más politikai és honvédelmi blokkhoz tartozott. Tevékeny részese volt a honvédség szakmai átalakításának, a szervezeti változások lebonyolításának, megélte a „kell-e hadsereg vagy nem” politikai vitát, ugyanakkor mindössze három éves tiszti múlttal a háta mögött a nagy tiszai árvíz híradófőnökeként falvak tucatjaiban az emberek élete függött az ő egyszemélyi döntésétől.

Nemrégiben pedig magas elismerést kapott Javiel Solana NATO-főtitkártól a boszniai háborúban nyújtott háttérszerepért. Ezt a kitüntetést alig húszan vehették át az országból. Páratlanul gazdag katonai életút áll mögötte. Személyes véleményére is kíváncsiak a közvetlen felettesei.

A Balaton közeli Tapolcán született 1945. február elsején. Édesapja, Tóth István, laboráns és festő, a Káli-medence laborjában dolgozott. Édesanyja, lánykori néven Klung Róza. Sajnos, már egyik szülő sem él.

Felesége, Tóth Lászlóné Nagy Erzsébet Éva, közegészségügyi felügyelő. Két gyermekük született, László építészmérnök, Budapesten él a feleségével, Krisztina a nyíregyházi városházán a szabálysértési csoport helyettes vezetője, joghallgató.

Iskoláit Tapolcán végezte, a Batsányi János Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhatvanháromban. Abban az évben szeptember 13-a péntekre esett, Tóth László ekkor vonult be Vácra katonának: az egyesített tiszti iskola hallgatója lett. Ezerkilencszázhatvanhétben vett át két diplomát a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán. Az egyik a polgári életben is hasznos lett volna: vezetékes szaktechnikus, a másik a tiszti oklevél.

Rövid időn belül Nyíregyházán, a Damjanich laktanyában a híradó zászlóalj szakaszparancsnoka lesz, hadnagyi rendfokozatban. Nemsokára századparancsnok. Az igazi vízválasztó a szó szoros értelmében az ezerkilencszázhetvenes tiszai árvíz a katonai karrierjében. Épp egy gyakorlatról tartott haza az alakulatához, amikor kapta a hírt: komoly veszély fenyegeti a szatmári falvakat. A tizenkettedik órától a helyszínen irányította az árvízi védekezést, mint a kitelepült honvédség híradófőnöke. Még ma is peregnek a képek lelki szemei előtt: volt, ahol egy lisztes dobozt, a párnát, vagy éppen a kutyát mentette az öreg néni, amikor az összedűlő házat örökre elhagyta. A katonák általában a templomtoronyból figyelték és jelezték a hömpölygő árvíz közeledtét. Iszonyatosan nehéz körülmények közt dolgoztak, fáklyákkal, áramfejlesztőkkel világítottak. Az árvíz után két kitüntetéssel ismerték el Tóth László munkáját: Árvízvédelemért Emlékérmet és a Haza Szolgálatáért Érdemérem ezüst fokozatát vehette át. Bizonyára a rendkívüli helyzetben nyújtott kimagasló teljesítménye és a szakmai hozzáértése is tette, hogy megkapta az Élenjáró Parancsnok, a Kiváló Parancsnok elismerést, ami a katonáknak adható egyik legmagasabb kitüntetés.

A katonai akadémia elvégzése után kinevezték törzsfőnöknek, majd a híradó zászlóalj parancsnoka lett. Nem mindennapi stresszt jelentett az életében, hogy éppen neki kellett felszámolnia azt a zászlóaljat, amelynek a létrehozásán, emberi, szakmai működtetésén hosszú évekig fáradozott. Ez az alakulat megkapta a kétszeres Kiváló Zászlóalj címet, s amire a legbüszkébb: az országos híradó szakmai versenyen csapatkapitányként irányíthatta a második helyen végzett, fél országból szervezett gárdát. Ezerkilencszáznyolcvanötben a honvédelmi miniszteri szemle után soron kívül léptették elő alezredesnek.

Az 1987-es átszervezés után a Vay Ádám laktanyában híradófőnökként irányította a munkát, majd még ezerkilencszáznyolcvanhétben kinevezték parancsnok-helyettesnek a Bottyán János Laktanyában. 1996. október elsejétől pedig Tóth László alezredes az alakulat parancsnoka. Feladataik közé tartozik a Magyar Honvédség felső vezetése részéről beszerzett híradó technikai eszközök átvétele, tárolása, dokumentálása, azokkal a katonai szervezetek ellátása, a javítás, a selejtezés és az értékesítés.

A rendszerváltozás után újrafogalmazta a kormány a honvédség szerepét. Megszűnt a politikai szerepvállalás, nőtt a hivatásos, szerződéses katonák száma, és csökkent a közalkalmazottak és a sorállományúak létszáma. A költségvetés mindig is szűkösnek bizonyult, de az utóbbi években még a szokottnál is nehezebb körülmények közt gazdálkodhatnak az alakulatok. Új technika beszerzésére alig nyílik lehetőség. Tóth alezredes úr úgy látja: objektív tény és nem szubjektív megítélés kérdése, hogy az ország nem nélkülözheti a honvédséget, hisz az állam és a haza védelmén túl ez az első és egyetlen erő, amely katasztrófahelyzetben, elemi csapás idején az emberek életét és vagyonát mentheti.

Tóth László a nyíregyházi közéletben is vállalt fontos feladatot: 1986 és ’90 között tanácstagként szolgálta a választók érdekeit. Szabadidejében röplabdázik, a kertjét ápolja és imád olvasni.

  (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése