Tóth György Ph.D.

Ügyvezető

Miskolc

szszb_32_ki_toth_gyorgy_1000.jpgEgy sikeres családi vállalkozás tulajdonos-ügyvezetőjét ismerte el 2016-ban Miskolc Város Önkormányzata Pro Urbe Díjjal. A Star-Plus Műanyagipari Kft. nem csak a város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye meghatározó cége, hanem a hazai és európai műanyag-feldolgozó iparé is. Jelenleg 350 alkalmazottnak biztosítanak munkát, piacuk stabil, 2015-ös árbevételük elérte a 7,5 milliárd forintot. A kiváló eredmények ellenére Tóth György továbbra is feszes tempót diktál: munkanapokon reggel 6 órától 20 óráig lekötik a cég ügyei.

A Sajószigeti út 18,5 hektáros területén van a kft. központja, ahol fröccsöntéses technológiával készülnek a termékek. Mintegy háromezer szerszámmal rendelkeznek, és hozzávetőleg ezer féle aktív árucikk gyártását tudják vállalni. Évente 10-20 új terméket dobnak piacra, a teljes áruskálájuk 60 százaléka külföldre kerül. A munkafolyamatot automata gépsorok végzik, de az emberi kézre több fázisban is szükség van.

Állami ösztöndíjasként az egykori Német Demokratikus Köztársaságban szerzett műanyag-feldolgozó gépészmérnök diplomát az Ibrányban, 1955-ben született Tóth György. Minderre azért volt lehetősége, mert jó eredménnyel végezte el Nyíregyházán a középiskolát. Ismeretei szerint már a ’70-es években Németország járt az élen a műanyag-feldolgozásban és a szakemberképzésben, ami mai napig fennmaradt. A Borsodi Vegyi Kombinátban (BVK) kutatómérnökként kezdte a munkát, majd a marketing osztály vezetését bízták rá. Onnan került 1985-ben Miskolcra, ahol az ottani üzem vezetését kapta feladatul. Ebből a fiókcégből alakult meg később a Miskolci Műanyag-feldolgozó Rt., (MMRT) ahol holland és német társtulajdonosok mellett a BVK volt a főtulajdonos. Ekkor kezdték el gyártani a Flair és a Braas márkanevet viselő termékeket.      

Az MMRT első ügyvezetőjéből a rendszerváltozás időszakában, 1990. december 12-én lett magánvállalkozó. Bérelt műanyag fröccsöntő gyártókapacitást, raktárt, irodát és beindította a termelést. Az első késztermékek a belföldi piacra kerültek. A négy fővel induló cégben három év múlva már 20 fő dolgozott, 1994-ben pedig Nyíregyházán vásárolt egy működő szövetkezetet, amit 2000-ben a felsőzsolcai telephellyel bővített. Tóth György a folyamatosan keletkező nyereségből 2006-ban kivásárolta a holland Flair céget és a tulajdonába került az MMRT is. Ezután keresett területet a további üzemfejlesztéshez, és így jött létre a Sajószigeti úton a cégközpont. A nagy kiugrást mégis 2012-re teszi az ügyvezető, amikor egy nyertes pályázat támogatásával elkészült a nyolcezer négyzetméteres gyártócsarnok, az 500 négyzetméteres szerelőcsarnok és az 1600 négyzetméteres irodaház, valamint bemutatóterem.

A létszámot 380 főre növelték, ami azóta a munkaerő-piaci problémák miatt csökkent. Naponta tapasztalja, hogy egyre kevesebb a szakember a térségben, a képzetlen munkaerő pedig nem igazán akar stabil munkahelyet keresni. Ennek okát abban látja, hogy az évtizedek alatt megszűnt az országban a nívós szakemberképzés, míg az iskolázatlan rétegnél a közmunka és a szociális ellátás miatt nem kényszerülnek napi nyolcórás munkára az érintettek. Sajnos, ez a probléma visszaüthet a termelés minőségében is, márpedig a 22 országba exportáló vállalat jottányit sem engedhet az általa támasztott követelményekből.

A folyamat végét nem látja a cégtulajdonos, de azt tudja, hogy ők nem minimálbéren foglalkoztatják dolgozóikat, mert az államilag előírt alapbért legalább 15 százalékkal megnövelték, amihez jönnek a négyműszakos bérpótlékok. A mérnököket, a műszaki állományt ugyancsak a régiós átlag fölötti bérezésben részesítik, így a fluktuáció ellenére itt sikerült megtartani egy stabil törzsgárdát.

A Star-Plus Kft. a korábbi években beszállítója lett több nagy nemzetközi áruházláncnak, amely pozíciót sikeresen őrzik. Árbevételükben meghatározó lett a higiéniai- és egészségügyi termékek gyártása, de a háztartási- és szerszámgépek piaca, valamint az elektronikai ipar is a nagy megrendelők között van.

A kiváló eredmények nem maradhattak titokban, ezért 2011-ben Szentpáli István Díjban részesültek, amit a TOP 100 Gazdasági Díj és Az Év Műanyagipari Vállalkozása Díj követett. 2011.-ben a Star-Plust meghívták a „Europe’s 500 Top Growth Comapanies” közé is, és az ezzel járó oklevél ünnepélyes átadására Brüsszelben, az Európa Parlament épületében került sor.

Gondolt az utánpótlásra a többségi cégtulajdonos, hiszen fia, Gábor a nyomdokain járva ugyancsak Németországban szerzett diplomát, ahol a mesterfokozatot  is teljesítette. Budapest közelében él családjával és várják második gyermeküket. Jelenleg egy másik cégnél szerez szakirányú tapasztalatokat, hogy alkalomadtán átvegye a cégben édesapja helyét.

Lányuk is házas, a fővárosban egy multinacionális cégnél dolgozik közgazdászként, míg édesanyjuk a Star-Plus Kft. központjában résztulajdonosként végzi a napi munkát.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése