Tóth György Ph.D.

Ügyvezető

Miskolc

szszb_32_ki_toth_gyorgy_1000.jpgEgy sikeres családi vállalkozás tulajdonos-ügyvezetőjét ismerte el 2016-ban Miskolc Város Önkormányzata Pro Urbe Díjjal. A Star-Plus Műanyagipari Kft. nem csak a város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye meghatározó cége, hanem a hazai és európai műanyag-feldolgozó iparé is. Jelenleg 350 alkalmazottnak biztosítanak munkát, piacuk stabil, 2015-ös árbevételük elérte a 7,5 milliárd forintot. A kiváló eredmények ellenére Tóth György továbbra is feszes tempót diktál: munkanapokon reggel 6 órától 20 óráig lekötik a cég ügyei.

A Sajószigeti út 18,5 hektáros területén van a kft. központja, ahol fröccsöntéses technológiával készülnek a termékek. Mintegy háromezer szerszámmal rendelkeznek, és hozzávetőleg ezer féle aktív árucikk gyártását tudják vállalni. Évente 10-20 új terméket dobnak piacra, a teljes áruskálájuk 60 százaléka külföldre kerül. A munkafolyamatot automata gépsorok végzik, de az emberi kézre több fázisban is szükség van.

Állami ösztöndíjasként az egykori Német Demokratikus Köztársaságban szerzett műanyag-feldolgozó gépészmérnök diplomát az Ibrányban, 1955-ben született Tóth György. Minderre azért volt lehetősége, mert jó eredménnyel végezte el Nyíregyházán a középiskolát. Ismeretei szerint már a ’70-es években Németország járt az élen a műanyag-feldolgozásban és a szakemberképzésben, ami mai napig fennmaradt. A Borsodi Vegyi Kombinátban (BVK) kutatómérnökként kezdte a munkát, majd a marketing osztály vezetését bízták rá. Onnan került 1985-ben Miskolcra, ahol az ottani üzem vezetését kapta feladatul. Ebből a fiókcégből alakult meg később a Miskolci Műanyag-feldolgozó Rt., (MMRT) ahol holland és német társtulajdonosok mellett a BVK volt a főtulajdonos. Ekkor kezdték el gyártani a Flair és a Braas márkanevet viselő termékeket.      

Az MMRT első ügyvezetőjéből a rendszerváltozás időszakában, 1990. december 12-én lett magánvállalkozó. Bérelt műanyag fröccsöntő gyártókapacitást, raktárt, irodát és beindította a termelést. Az első késztermékek a belföldi piacra kerültek. A négy fővel induló cégben három év múlva már 20 fő dolgozott, 1994-ben pedig Nyíregyházán vásárolt egy működő szövetkezetet, amit 2000-ben a felsőzsolcai telephellyel bővített. Tóth György a folyamatosan keletkező nyereségből 2006-ban kivásárolta a holland Flair céget és a tulajdonába került az MMRT is. Ezután keresett területet a további üzemfejlesztéshez, és így jött létre a Sajószigeti úton a cégközpont. A nagy kiugrást mégis 2012-re teszi az ügyvezető, amikor egy nyertes pályázat támogatásával elkészült a nyolcezer négyzetméteres gyártócsarnok, az 500 négyzetméteres szerelőcsarnok és az 1600 négyzetméteres irodaház, valamint bemutatóterem.

A létszámot 380 főre növelték, ami azóta a munkaerő-piaci problémák miatt csökkent. Naponta tapasztalja, hogy egyre kevesebb a szakember a térségben, a képzetlen munkaerő pedig nem igazán akar stabil munkahelyet keresni. Ennek okát abban látja, hogy az évtizedek alatt megszűnt az országban a nívós szakemberképzés, míg az iskolázatlan rétegnél a közmunka és a szociális ellátás miatt nem kényszerülnek napi nyolcórás munkára az érintettek. Sajnos, ez a probléma visszaüthet a termelés minőségében is, márpedig a 22 országba exportáló vállalat jottányit sem engedhet az általa támasztott követelményekből.

A folyamat végét nem látja a cégtulajdonos, de azt tudja, hogy ők nem minimálbéren foglalkoztatják dolgozóikat, mert az államilag előírt alapbért legalább 15 százalékkal megnövelték, amihez jönnek a négyműszakos bérpótlékok. A mérnököket, a műszaki állományt ugyancsak a régiós átlag fölötti bérezésben részesítik, így a fluktuáció ellenére itt sikerült megtartani egy stabil törzsgárdát.

A Star-Plus Kft. a korábbi években beszállítója lett több nagy nemzetközi áruházláncnak, amely pozíciót sikeresen őrzik. Árbevételükben meghatározó lett a higiéniai- és egészségügyi termékek gyártása, de a háztartási- és szerszámgépek piaca, valamint az elektronikai ipar is a nagy megrendelők között van.

A kiváló eredmények nem maradhattak titokban, ezért 2011-ben Szentpáli István Díjban részesültek, amit a TOP 100 Gazdasági Díj és Az Év Műanyagipari Vállalkozása Díj követett. 2011.-ben a Star-Plust meghívták a „Europe’s 500 Top Growth Comapanies” közé is, és az ezzel járó oklevél ünnepélyes átadására Brüsszelben, az Európa Parlament épületében került sor.

Gondolt az utánpótlásra a többségi cégtulajdonos, hiszen fia, Gábor a nyomdokain járva ugyancsak Németországban szerzett diplomát, ahol a mesterfokozatot  is teljesítette. Budapest közelében él családjával és várják második gyermeküket. Jelenleg egy másik cégnél szerez szakirányú tapasztalatokat, hogy alkalomadtán átvegye a cégben édesapja helyét.

Lányuk is házas, a fővárosban egy multinacionális cégnél dolgozik közgazdászként, míg édesanyjuk a Star-Plus Kft. központjában résztulajdonosként végzi a napi munkát.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése