Tóth Béla

Polgárvédelmi alezredes,

Fehérgyarmat

szszn_12-58_toth_bela.jpgAz 1998-as és a 2001-es árvíz a szatmári-beregi emberek életében a megpróbáltatások időszaka volt. A katasztrófák veszélyeztette területen a lakosság védelme a legfontosabb. Soha nem felejthető az a hősies küzdelem, amit például a szatmáriak tanúsítottak a bajban. A védekezésben a polgári védelmi kirendeltségvezető példamutatóan helytállt. A belügyminiszter a 2001. évi árvízi védekezésért Bátorságért érdemjellel tüntette ki.

A Tunyogmatolcson 1951. augusztus 22-én született műszer- és szabályozástechnikai üzemmérnököt már gyermekkorában vonzotta a technika, a villamosságtan, de szerette a verseket és a sportot is. Húga 3 évvel később született, s a tsz-ben dolgozó szülőknek nem volt könnyű a két gyerek iskoláztatása. A boldogulás szándéka vezette a szülőket Nyíregyházára. Édesapja a kemecsei ládagyárból ment nyugdíjba, édesanyja a vízmű vállalatnál a konyhán dolgozott. A nyíregyházi Kossuth Lajos Szakközépiskola, a Katonai Műszaki Főiskola után a zalaegerszegi lövészhadosztály fegyverzetei javítóműhelyébe került. Alig 25 évesen a rakétatechnikai javítóműhely parancsnoka lett Marcaliban.

– Viszonylag rövid ideig szolgáltam Marcaliban, mert 1978-ban felvettek a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára és mint az osztály legfiatalabb tagja, főhadnagyként, nappali tagozaton megkezdtem tanulmányaimat, amelyet ’81-ben fejeztem be kitüntetéses oklevéllel. Közben megnősültem. Született két fiunk (Attila 1976-ban és Ferenc 1980-ban).

Az akadémia elvégzését követően több dunántúli alakulatnál lett volna lehetősége beosztást vállalni, de vonzotta a szülőföld. Hajdúsámson, majd ezt követően Nyíregyháza jelentette a folytatást. Itt egy évtizeden át szolgált. Közben a szatmáriakkal nem szakított:

– Tudatosan készültem szűkebb hazámba, a szatmári síkságra, hogy ott fejezzem be a pályámat, ahol születtem. 1990-ben Sallai Karcsi barátom szólt, hogy nyugdíjba megy, és üresen marad a polgári védelmi törzsparancsnoki beosztás Fehérgyarmaton. Beadtam a jelentkezésemet, és a város vezetői ezt elfogadták. Immáron Gyarmaton Tisza Géza bátyám és Sallai Karcsi után a harmadik, Matolcson született és hazavágyó katonatiszt töltötte be a pv-törzsparancsnoki beosztást. A beilleszkedésben sokat segített Kómár Csaba munkatársam és barátom.

Hosszas bolyongás után került haza, azon emberekhez, akik közé mindig visszavágyott. A laktanya szigorú követelményei, a nyíregyházi lövészdandár technikai főnök-helyettesi munka után, más feladatok várták.

– Itt a munkám alapvetően megváltozott, mert a polgári védelem éppen a háború ellenkezője, a törvény betűje szerint is „a célja a fegyveres összeütközés, a katasztrófa és más veszélyhelyzet esetén a lakosság életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása…” A technika működését meg lehet tanulni, és ha elromlott, nagy valószínűséggel meg is lehet javítani. Mostani munkám mindennap az emberekhez kapcsolódik.

Úgy hozta a sors, hogy Fehérgyarmatra már egyedül jött. Első házasságát ugyan felbontotta, de gyermekeivel soha nem szakadt meg kapcsolata. Attila Nyíregyházán buszvezető. Feriék Fehérgyarmaton élnek, gépkocsivezető az ÁFÉSZ igazgatóságánál. Nekik már gyermekük van, az unoka nagyban hozzájárul a családias hangulat kibontakozásához.

– Ezerkilencszázkilencvenkettőben ismét megnősültem. A feleségemnek is van két fia. István a fehérgyarmati Hackman-gyárban dolgozik. A fiatalabbik, Dávid, még tanuló. Nem volt könnyű az összecsiszolódás. Voltak kisebb súrlódások, de úgy érzem: mostanra egy családdá kovácsolódtunk. Ez nagymértékben köszönhető türelmes, jó szándékú társamnak is. Megtapasztaltam, hogy a párom igazi társ a családban és munkában egyaránt, amit nem győzök köszönni. Feleségem jelenleg a helyi Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskolában angol nyelvet tanít, de népművelő–könyvtáros diplomája is van.

Tóth Béla a vizek nagy szerelmese volt és maradt. Ez megmutatkozik abban is, hogy ha szabad ideje van, akkor az unoka után a horgászásra is szakít időt. Sajnos az elmúlt években megismerhette a Túr, a Szamos, a Tisza másik arcát is. Komoly veszélyeken kellett úrrá lennie a térségben élő szatmáriaknak. Ebben a katasztrófahelyzetben sokat jelentett Tóth Béla tapasztaltsága, emberismerete. Már a békés időben sikerült a térségi polgármesterekkel, gazdálkodó egységekkel olyan munkakapcsolatot kialakítani, ami feltételezte, hogy a hívó szóra megmozdulnak a falvak, hogy védjék maguk és embertársaik javait. Csak így lehetett elérni, hogy a szatmári térségben 2001-ben viszonylag kevés gondot okozott az áradás.

– Még ma is csak elérzékenyülve tudok visszagondolni azokra a napokra és éjszakákra, amelyeket akkor éltünk át. Soha nem lehet elfelejteni azt a hősies küzdelmet és összefogást, amelyet a szatmári nép tanúsított a bajban. Hálát adok a sorsnak, hogy közöttük élhetek és dolgozhatok.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése