Temesfalvi Miklós

Szakmai igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_19-102_temesfalvi_miklos.jpgAz alapvetően műszaki érdeklődésű és gondolkodású Temesfalvi Miklós számos vargabetű után került a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ szakmai igazgatóhelyettesi székébe. A vas- és fémiparban kezdett, majd kitanulta a könnyűipari szakmát és az élelmiszeriparban is dolgozott. Munkaügyi területen tizenegy éve tevékenykedik – közmegelégedésre.

1950-ben született Csengerújfaluban, kétkezi munkás szülők gyermekeként. tizennégy éves korában – noha ő római katolikus vallású – a helyi református lelkész javaslatára a debreceni református gimnáziumot választotta. Az új környezetről, a barátságos kollégiumi életről ma is szép emlékeket őriz, s ekkor fordult érdeklődése műszaki pálya felé. Igazából soha nem volt „bütykölős” gyermek, inkább az automatizálás, a gépek, berendezések világa, a kézzel végzett folyamatok gépesítésének mikéntje vonzotta – elméleti síkon.

Ezerkilencszázhetvenegyben a Kecskeméti Gépipari és Automatizálási Főiskolán szerez diplomát mint gyártástechnológiai üzemmérnök, s tudását üzemtechnikusként az Egri Finomszerelvénygyárban kamatoztatta először. Azért itt, mert úgy látta, lehetősége lesz a fejlődésre, s az egyedi, meghatározó termékek gyártása és a szakembergárda is vonzotta. Az élet és a családalapítás azonban már 1973-ban Szabolcsba szólítja.

Ekkor szakmát is vált: a nyíregyházi Vas- és Fémipari Szövetkezetben helyezkedik el gyártástervezőként. Itt a kuvaiti exportra gyártott transzformátoredények hegesztési technológiája érdekelte igazán, de mivel nem látta a fejlődés, előrelépés lehetőségét, öt év múlva újra állást és szakmát váltott. Ezerkilencszázhetvennyolcban került az Újpesti Gyapjúszövőgyár újonnan létesülő újfehértói gyárába, először üzemfenntartás vezetőként.

Kezdetben a beruházás műszaki részét koordinálta, majd, mivel a távozó pesti főmérnök a szárnyai alá vette és bátorította, 1983-ra elvégezte a Könnyűipari és Műszaki Főiskolát. Diplomás textilipari üzemmérnökként már igazi szakembere lett a területnek, amelyen 1981-től főmérnökként, majd négy év múltán gyárigazgatóként dolgozott. Mint mondja, viszonylag jó teljesítményt nyújtott a cég a KGST-s berendezések ellenére, de a rendszerváltozás környékén nehéz helyzetbe került a textilágazat. Az önállósodás már nem vele indult: mivel az első pályázati fordulóban nem az ő igazgatói reorganizációs pályázatát választották, ismét váltott. 1991-ben Mátészalkára hívták egy élelmiszer-ipari nagy beruházás elindításához: a Szatmár-Raisio Kft. beruházási menedzsere lett. Mint mondja: jó gárda volt, és kihívás volt számára a zárt technológiájú üzem építésének és szerelésének irányítása. Akkoriban viccesen azt hangoztatta magáról: ő a legjobb textiles az élelmiszeriparban.

1993-ban végleg megállapodott. Ekkor került munkaügyi területre, mindjárt a nagykállói kirendeltség vezetőjének, amely jó „iskola” volt számára. Két év múlva sikeresen pályázott, s így ezerkilencszázkilencvenöt óta a megyei munkaügyi központ szakmai igazgatóhelyetteseként tevékenykedik. A kezdetek mindjárt nagy feladat elé állították. Ekkor zajlott a kirendeltségek átszervezése és ekkor rakták le a sikeres munkaerő-piaci programok alapjait. Ennek mérföldköveit jelenti a romák foglalkoztatásának segítése, a teleházak rendszerének kiépülése és az országosan is mintaértékű, háromszáz millió forintos nagyságrendű közhasznú munkahelyteremtő program.

Az utóbbi időben a pályaorientáció és a pályaválasztási hálózat regionális kiépítése ad neki feladatot, miközben a megyei kirendeltségek munkáját is koordinálja. A jövőben a nagyobb elvárásoknak megfelelő munkaügyi szervezet kialakításán dolgozik, s a munkahelyteremtést EU-s pályázatok készítésével is elő kívánja segíteni. Noha most nem műszaki területen dolgozik, sajátos gondolkodásmódja a munkaügyi szervezetben is segíti.

Mint mondja, jobban érzi ezáltal a pénzügyi folyamatokat, elsőrendű számára a gazdaságosság kérdése, mindent szeret időhöz, pénzhez kötni és a döntéseknél, minősítéseknél valamint a szervezésben is a racionalitás a meghatározó számára. De fontos a munkatársakkal kialakított közvetlen, emberi kapcsolat is, hisz szerinte eredményt csak csapatmunkával lehet elérni. Ő mindenkinek „Miklós” és nem egy elérhetetlen főnök. Úgy érzi, hogy anyagilag, erkölcsileg egyaránt megbecsülik, amit jelez, hogy „Munkaügyért” díjat kapott kétezerben a szakminisztériumtól.

Méltán büszke családjára is. Felesége, Erzsébet – akit munkahelyén mindenki csak Zsókaként ismer –, az Eszterlánc Óvoda kiváló pedagógusa, s egyöntetű a vélemény, hogy nagyon népszerű a gyerekek, kollégák körében. Nagyobbik fiuk, Attila, minőségbiztosítási szakember a Michelinnél, míg a kisebbik közgazdásznak tanul Miskolcon. Temesfalvi Miklósnak azonban lassan egy újabb szereppel kell ismerkednie, hiszen az egyre több feladatot adó, egyéves Lili boldog nagypapája.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése