Takács Miklós

Főkönyvelő,

Nyíregyháza

szszb_03-126_takacs_miklos.jpgTörténelmi időket élt meg Vaja a Rákóczi-szabadságharc idején. Ebben a kuruclakta faluban született 1935-ben Takács Miklós, kinek szülei mindkét ágon ősvajaiak, és mindig mezőgazdasággal foglalkoztak. E munkaformát gyerekkora óta ő is ismeri, és a mai napig szeretettel végzi, még ha most főkönyvelő is. Nagy tanúja családfájának. Tartják a kapcsolatot a rokonságban és a jó embereikkel. Egymás megbecsülésének is ez a kapcsolat az alapja.

Gyermekemlékei közt kutatva különösen emlékszik arra, hogy mint kisgyereket a ló hátára ültette fel édesapja, mert csak így bírta egész nap a kapagéppel a lovat irányítani. A felelősségérzetet is így és akkor nevelték bele. Öccsének, Tibornak, is ez jutott ki gyermekéveiben, akiből orvos lett. Sajnos fiatalon elragadta a halál. Édesanyja, Harsányi Emília nehezen tudta elviselni fia elvesztését.

A mezei munka minden mozzanatát megtanulta. Pl.: a csillagfürtöt − ha magnak termesztették − csak éjjel, harmatosan a holdvilágnál lehetett kaszálni, hogy ki ne peregjen. De tudná a sort még sokáig folytatni. Mosolyogva összegezni, hogy lassan nekünk is már mesébe hajlanak ezek a dolgok, nemhogy gyermekeinknek. Nem menekülni akart a mezőgazdaságtól. Szülei felvilágosultságának, jó előrelátásának köszönhetően lettek testvérével diplomás emberek.

Az általános iskola után Nyíregyházán a Kossuth Gimnáziumba került és ott érettségizett 1955-ben. Diákéveit emlegetve kedvesen emlékszik Katona Béla magyar szakos tanárára, vagy Bánfalvi Miklós testnevelőjére a sok jó tanár mellett. A testnevelési órákon élvezettel végezték a gyakorlatokat, szemléletben is formálódva ahhoz a közismert igazsághoz, hogy: „ép testben ép lélek”. Az ifjúsági fociélmények és a sportszeretet innen táplálkoznak. Vaján, a szülőfalujában fejezte be az aktív játékot.

Első munkahelye a debreceni AKÖV, majd Nyíregyházán a TÜZÉP-nél az ellenőri munkakör a többirányú tapasztalatok szerzésére nagyon alkalmas volt. Leghosszabb ideig a megyei tanács mezőgazdasági és élelmezésügyi osztályán dolgozott 1965-tól ’89-ig. Közben 1970-ben a Számviteli Főiskolán szerezte diplomáját.

A téeszek állami támogatása, annak szakmai előkészítése, valamint a szanálások, veszteségek rendezése, a jogszerű felhasználásoknak ellenőrzése volt fő feladata. Ennyi idő alatt és ebben a munkakörben sok életviszonyt és emberi tartást lehetett közelről megismerni.

Közben megnősült 1963-ban és felesége, dr. Gilányi Ibolya Nyíregyházán körzeti orvosként kezdte a munkáját, majd a Köjálnál folytatta, később az ÁNTSZ osztályvezető főorvosának nevezték ki. 1994-ben ebből a beosztásából ment nyugdíjba, de továbbra is szaktanácsadóként dolgozik. Szép családi harmóniába született Zoltán fiuk, aki jelenleg oxiológiai szakorvos a megyei mentőállomáson. Felesége, dr. Székely Zsuzsanna fogorvos, és Nyírtelken laknak. Két aranyos fiúunoka, Miklós és Bertalan viszik tovább a családnevet.

A Takács családban a véletleneknek sokszor nagy szerepe volt. Ezek közül csak kettőt emel ki. Életében az egyik, hogy nehéz időszakban volt fiatal, és kemény körülmények között érettségizett. Nem lehetett orvostanhallgató, mert a „véletlen” elirányította. De milyen az élet? Kárpótolta öccse, Tibor, és felesége, valamint felesége − fia és menye foglalkozása, akik, hála Istennek, mind orvosok lettek. Tanulság, hogy az élet képes a kompenzációra és a családot így kárpótolta.

Egy másik véletlen a Takács családban, hogy nagyapja, Takács István, az I. világháborúban háromszor is kapott hátulról golyót, de a hátán lévő katonafelszerelésbe csak befúródtak, és sikeresen kivédték a halált, nem lett hősi halott. A véletlen így hazahozta a család örömére. Most a családon belül az unokáinak szokta mesélni, mint annak idején hallgatta ő is nagyapja ölében a többször elmesélt különös hadi eseményt.

Jelen munkaköre is kapcsolódik a mezőgazdasághoz és a természethez. A Szabolcsi Halászati Kft.-nél dolgozik ezerkilencszáznyolcvankilenctől. Ez év végén készül nyugdíjba menni. Nyugodt megfontoltsága biztosíték arra, hogy sokáig fogja élvezni a megérdemelt pihenést.

Már tervezi, hogy Vaján nagyapja ősi birtokán lévő almás területen kiéli a föld iránti nosztalgiáját és biztosítja unokáinak is ezen keresztül a szülőföld kapcsolatát. Tartozni mindig jó valamihez, mert az biztonságot ad.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése