Szentmiklósi István

Vállalkozó,

Gyulaháza

szszb_10-122_szentmiklosi_istvan.jpgKisvárda felől közeledve, Gyulaháza túlfelén, „a kertek alatt”, a falu utolsó évtizedeinek első modern ipari üzeme épül az Arany János út 18. szám alatti portán. A Szentmiklósi István által megálmodott beruházás létrehozását a Vidékfejlesztési Tanács is támogatásra méltónak találta, hisz az építéséhez benyújtott pályázat a legkényesebb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelt. Így már akadály nélkül indulhatott az év elején a Fékinveszt Kft. új gyártó- és felújító üzemének építése. Az építkezés jelenleg 80–90 százalékos készültségi fokon áll, és valószínűleg nem lesz akadálya annak, hogy az idei átadás után 19–20 ember találjon itt munkát, és a kor követelményeinek megfelelő körülmények között folytassa termelőmunkáját: a tárcsafékbetét-gyártást, súrlódó lapok gyártását, ipari tengelykapcsoló-betétek előállítását, fékbetétek komplettírozását.

A cipészsegédként kezdő, majd a termelőszövetkezetben lovasfogatosságig, szíjgyártásig jutó apa és háztartásbeli anya elsőszülött fiúgyermeke 1956-ban látta meg a napvilágot Kisvárdán. Őt később egy fiú- és egy leánytestvér követte. A szokványos, nélkülözésektől sem mentes falusi gyermekkor és az általános iskola elvégzése után kamasz-fiúként került a fővárosba 1970-ben, ahol az akkor méltán neves VSZM-ben kitanulta a műanyag-feldolgozó szakmát. Fél évtized múltán került haza Kisvárdára, nyolc hónapot a présgép mellett töltött a Műanyaggyárban, majd miután főnökei is hamar észrevették, hogy valami „mocorog” ebben az emberben, minőségbiztosítási ellenőr lett. Közben leérettségizett a Bessenyei György Gimnázium levelező tagozatán, és természetesen megszerezte a szükséges felsőfokú minőségbiztosítási szakképesítést is.

Munkahelyén újabb váltás következett, a présüzemben már kiemelt csoportvezető lett. Ez sem tartott sokáig. A mindig újat kereső, örökké változtatni akaró ember hamarosan szállításvezető lett, egyidejűleg a gyár keretein belül működő Novaflex Kft. vámügyeit is intézte. Az egy évtizeddel ezelőtti rendszerváltás is változást hozott, pályázat útján elnyerte a gyári mintabolt kialakításának lehetőségét. Természetesen a siker itt sem maradt el, hamarosan egy jól működő üzletet tudhatott maga mögött.

1994-ben elérkezettnek látta az időt arra, hogy önállósítsa magát. Ez megfelelő tőke hiányában, a fékbetétgyártó szakmában nem volt egyszerű dolog, ám sikerült találni egy olyan debreceni székhelyű céget, a Pállker Betéti Társaságot, amely nemcsak tőkével segített, hanem kereskedelmi tevékenysége révén szakmai hátteret is nyújtott. Az újabb kihívást a fékbetétgyártás szakmai hátterének megteremtése jelentette. Egy mérnök kollégával és a Tímárgumi Kft. két vezetőjével megalapították a Fékinveszt kft.-t. Azóta a Tímárgumi Kft. biztosítja az alapanyagot és a fejlesztési feltételeket a cég számára.

Az értékesítés egyrészt a hazai mezőgazdasági nagykereskedelmen keresztül zajlik, másrészt az ország szinte minden nagyvárosában van kereskedelmi partnerük. Kacsingatnak persze külföldre is, a balkáni régióban jelentős mennyiségű tárcsaféket, fékbetétet értékesítenek. Terveik között szerepel a FÁK-országok piacain való megjelenés is, ennek első komoly lépése lesz a kijevi magyar kiállításon való részvétel, de Románia közelsége miatt bíznak az ottani lehetőségekben is.

Az idei év családi vonatkozásban is sikeresnek mondható Szentmiklósi István számára. Büszke, hogy az 1981-ben Molnár Katalinnal kötött házasságából született Bernadett nevű leánya sikeresen érettségizett a Bessenyei-gimnáziumban, és ősztől a Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika–földrajz szakán tanul tovább. Persze István miatt sem kell szégyenkeznie, hisz ő Kisvárdán, a Szent László Egyházi Középiskolában számítás-technikai szakon gyarapítja tudását. A feleség is vállalkozó, ügynöki-kereskedelmi tevékenységgel foglalkozik.

A fékbetétgyártó vállalkozó ma már nem nagyon foglalkozik régi hobbijaival. Korábban sokáig fényképezett – maga hívta elő, nagyította képeit –, aztán videózott, még mozifilmet is készített, de néha szakít időt arra is, hogy futballozzon egyet a barátokkal. Azt pedig elemi kötelességének érzi, hogy évente legalább egyszer elmenjen a családdal pihenni, kikapcsolódni.

– Mindig valami újat akartam, valami mást, ami jobban működik, mint az addigi – mondja. Mindig minden érdekelt és arra törekedtem, hogy megtaláljam azt a helyet, ahol az ember önmagát tudja adni. Azt hiszem, ez a titka ennek a vállalkozásnak. Az az álmom, hogy ötvenéves koromra olyanra építsem fel ezt a vállalkozást, hogy nyugodt szívvel adhassam át gyerekeimnek; akkortól kezdve én már csak szakmai tanácsadó szeretnék lenni. Akkor majd büszkén elmondhatom, paraszti származásom ellenére sikerült alkotnom valamit, sikerült létrehozni szülőfalum első komoly ipari üzemét. Remélem ezzel a falumból elszármazott, maradandót alkotott hírességek nyomdokaiba léphetek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése