Szentesi Péter

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_03-122_szentesi_peter.jpgA pipadohány kellemes illata terjeng Szentesi Péter irodájában. Nem könnyű őt elérni, állandóan úton van, valószínű, ha egyszer úgy hozná a sors, hogy nem volna mit csinálnia, biztosan nagyon megszenvedné.

Valamikor sokat dohányzott, akkor még cigarettát szívott, s egyszer gondolt egyet, abbahagyta. A cigarettázást igen, de a pipára olykor-olykor még ráfüstöl.

Szentesi Péter ’51-ben született Prügyön. Édesapja a tanácson dolgozott ekkoriban, de hamarosan átkerültek Tiszalökre, ahol a rokonság élt. A szülei 1945-ben az utolsó pillanatban jöttek át Kárpátaljáról otthagyva mindent.

Még ma is áll Szolyván az a házikó, amelyben valamikor laktak.

Tiszalökön szegényen éltek, egy keresőnek kellett a öttagú családot eltartania. A gyerekek szorgalmasan tanultak, s Péter 1969-ben már átvehette érettségi bizonyítványát Debrecenben a vegyipari technikumban.

Az Alkaloidába került, majd 1973-ban a SZÁÉV-hez. Időközben elvégezte a Veszprémi Vegyipari Egyetemet. A Kommunális Szolgáltató Vállalat kerámia üzemében fejlesztő mérnökként dolgozott. 1982-ben megalakult a Kemizol Kisszövetkezet, ennek lett a vezetője ’86-ban. A következő két évben a Műszaki Egyetem gazdaságmérnöki fakultására járt, majd miután kilencvenegyben a kisszövetkezet átalakult kft.-vé, ügyvezető igazgató lett.

’75-ben megnősült. A felesége pénzügyi technikumot végzett, jelenleg az OTP behajtási csoportjának a vezetője. Két gyermekük van. A fiú harmadéves a Műszaki Egyetemen, a kislány első éves lesz 1995 szeptemberében a Külkereskedelmi Főiskolán. 1976 óta élnek Nyíregyházán egy társaslakásban.

1973-ban kilépett a KISZ-ből, mert nem érezte fontosnak, hogy ott legyen. A szervezet − nevével ellentétben − nem figyelt az egyénre, a fiatalokra, nem vette figyelembe, hogy léteznek személyes érdekek.

Fiatalemberként is mélyen hitt benne, hogy a gazdasági törvényeket nem lehet megerőszakolni, s a folyamatok nem valakinek az utasítására működnek.

Mindig is racionális volt, az eszével és nem a szívével közeledett a világ felé.

Ez a tulajdonsága megmaradt most is, amikor a cég gazdasági ügyeit intézi, s amikor a két önkormányzat munkájában vesz részt.

Egyaránt tagja a megyei és a városi önkormányzatnak. Mindkettőbe listáról került be, de ennek vannak előnyei is, nemcsak hátrányai. Képes globálisan gondolkodni, mert nem kötik helyi érdekek, nem kötődik közvetlenül a városlakókhoz. A képviselőség mindenesetre módot ad arra, hogy befolyásolja a város fejlődését, a jövőjét.

Végül is hálás a sorsnak, hogy ilyen feladat jutott neki, mert egyébként nehezen teremt kapcsolatokat, inkább jellemzi a zárkózottság, mint a nyíltság.

A képviselői munka viszont sok emberrel megismertette már, s ennek a későbbiekben biztosan nagy hasznát veszi.

Jól érzi magát a két testületben. Különösen a városiban tapasztalja, hogy többségben vannak azok, akik a város érdekeit tartják a legfontosabbnak. A koalíció és az ellenzék együttműködésének számos példája volt már. Ez akkor is nagyon fontos, ha az ellenzéknek − természetes módon − fel kell mutatnia magát, nem érthet mindenben egyet a koalícióval.

A közelmúltban Amerikában járt egy delegáció tagjaként. Az élet nagy ajándékaként fogadta a lehetőséget. Sok-sok tapasztalatot szerzett, de az amerikai életforma nem nyerte meg a tetszését.

Úgy érzi, sohasem lenne képes Amerikában élni. Kanada, az teljesen más. Sokkal inkább hasonlít Európára. − Ettől függetlenül: nehezen tudnám elképzelni, hogy elhagyjam a hazámat, mert úgy gondolom, mindenki kötődik ahhoz a helyhez, ahol született, vagy ahol él. Ismeri a tájat, az embereket − mondja.

Különben is optimista alkatú. Gazdasági szakemberként is az a véleménye, hogy a világunkra érvényes a periodikusság.

S a hetvenes évek közepétől tartó gazdasági válságot előbb-utóbb a fellendülésnek kell követnie. Ennek számos jelével találkozni már. Sok múlik azon, hogy a privatizáció eredményeképpen mikor kerülnek igazán helyzetbe az új tulajdonosok. − Akkor tudunk csak előre jutni, ha nem felélik a vagyont, hanem elkezdik gyarapítani − mondja Szentesi Péter.

Volt már szó a szabad időről. Ebből bizony nagyon kevés van, de Szentesi Pétereknél nem múlhat el úgy a nyár, hogy az egész család ne töltene el néhány hetet együtt.

Van egy kis hobbikertjük, az is ad munkát.

Vérre menő teniszcsatákat vív a fiával, és olykor-olykor a barátaikkal is összejönnek. Nem lehet igazán tartalmas az élet, ha a rohanás megöli az emberi kapcsolatokat.

Péter úgy gondolja, hogy ennek sohasem szabad bekövetkeznie.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése