Szeiler Jánosné

Kisebbségi elnök,

Nyíregyháza

szszb 23 nl Szeiler Jánosné2.jpgPrecízek, szorgalmasak, tiszteletre méltók. Svábok. Itt élnek köztünk Nyíregyházán, ebben a soknemzetiségű városban.

E sorok írója 2007 őszén a következőket tudta meg róluk:
– Néhány nappal ezelőtt a Sóstói Múzeumfaluban a Nyíregyházi Német Kisebbségi Önkormányzat sátrában sváb népi eledelt, strudlit készítettek. A sátornál a „piros iskola” diákjai bajor táncot jártak.

Majdnem egy éve már, hogy a kisebbségi önkormányzat teljesen átalakult. Elnöknek választották Szeiler Jánosné tanárnőt, helyettese lett Mohácsiné Lőrincz Marianna, aki németnyelvtanár, anyósa vállaji sváb családból származik. A kisebbségi önkormányzat további tagjai: Bróthág László, aki Mérkről, Mózer Sándor, aki Vértessomlóról származik, és Szabadi Sándor, ő vállaji származású. A választás után a  közmeghallgatáson jelen volt dr. Barabás László főiskolai tanár (németet tanít), és felajánlotta segítségét a kisebbségi önkormányzatnak. A közmeghallgatáson nagy volt az érdeklődés, a tagság javaslatokkal állt elő. Megfogalmazták: legfőbb cél a sváb hagyományok ápolása, a német nyelv oktatásának segítése. Érdemes megemlíteni, hogy az önkormányzati választások előtt Nyíregyházán ötvenen állítottak ki papírt arról, hogy ők német származásúak. Szeiler Jánosné Vállajon sváb családban nőtt fel, a középiskolában németet tanult. (Mostanában a négy unoka egyikével gyakorolja a német nyelvet.) A szintén sváb származású férjével 1971-ben  költözött be Nyíregyházára.

A választás utáni hónapok ismerkedéssel, a kapcsolatok kialakításával, a megyeszékhelyen élő svábok felkutatásával teltek el. Februárban batyus bált rendeztek, amelyen részt vett a vállaji és a debreceni német kisebbségi önkormányzat képviselete is. Szeiler Jánosnéék együttműködési megállapodást kötöttek a nyíregyházi német két tannyelvű Zelk Zoltán Általános Iskolával. Jó kapcsolatot alakítottak ki a vállaji és a mátészalkai kisebbségi önkormányzattal. A mátészalkaiak jól együttműködnek a romániai sváb közösségekkel. A nyíregyházi kisebbségi önkormányzat tervei közt is szerepel a külföldi kapcsolatok kialakítása.

Októberben a harangodi Erdei Iskolában családi napot rendez a kisebbségi önkormányzat. Novemberben a Zelk Zoltán Általános Iskolában előadás lesz, témája: Mérk és Vállaj betelepítése és nyelvjárása. Az előadó dr. Barabás Lászlóné főiskolai tanár lesz. Decemberben közmeghallgatással egybekötött családias fenyőünnepre kerül sor. Belátható időn belül a nyíregyházi svábok Németországba, a Duna-parti városba, Ulmba látogatnak. A hagyomány szerint a vállaji ősök Ulmnál gyülekeztek, és a Dunán ereszkedtek le Pestig. A nyíregyházi utódok a német városban emlékeket keresnek, és járnak majd egyet az ősök nyomában.

A svábok színfoltot jelentenek megyénk nemzetiségi palettáján. Vállaj, a magyar–román határ mentén lévő település sajátos módon épült ki. Sajátosak a házak, az udvarok. E település múltjának jó ismerőse Konczili Vendel iskolaigazgató, a Mátészalkai Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Ő is felajánlotta segítségét a nyíregyháziaknak. Konczili Vendel pár évvel ezelőtt ezt nyilatkozta: „Vállajra azon időktől fogva telepedtek svábok, amióta Károlyi Ferenc birtokába került a község. Ez 1746. december 24-én történt az úgynevezett ecsedi vétellel.

A honfoglaló svábok az udvaron jellegzetes hosszú épületsort építettek családi fészeknek. A szabad kémény például a hús, a szalonna, a kolbász, a sonka füstölésére szolgált. A sváb szalonnának, a sváb kolbásznak, sonkának  ma is jó híre van szerte a megyében, húsvétkor például a magyarok asztalára is bőven kerül ezekből a finomságokból.”

Szeiler Jánosné egy sváb receptkönyvről is beszélt. A népi eledelek receptgyűjteménye ez. Elmondta még: Sajnos, a falvak lakossága csökken, fontosnak tartják, hogy a sváb településekről elköltözött családok őrizzék az értékes hagyományokat, adják át azokat a fiatalságnak, hogy ki ne halljanak a régi értékek és az ősi nyelv. A cél érdekében igyekszünk megnyerni a fiatalokat. Rendezvényeink költségeit a megyei jogú város és a központi költségvetés támogatásából fedezzük.

Az elnök asszony életrajza dióhéjban. Szülőhelyén, Vállajon jól megtanulta a sváb hagyományokat. Nagyszülei még svábul beszéltek. Az anyósa és az apósa is beszélt svábul. A közeli Nyírbátorban érettségizett, majd a tanítóképzőben szerzett tanítói oklevelet, később a budapesti gyógypedagógiai tanárképző főiskolán kapott diplomát. A Vállajhoz viszonylag közeli Tiborszálláson tanított. Naponta (fiúsítva) motorkerékpárral járt át Tiborszállásra. A férje Nyíregyházán a SZÁÉV-nél dolgozott, ezért is költöztek be. Szeilerné Edit a Szarvas utcán a kisegítő iskolában tanított, itt igazgatóhelyettes és megbízott igazgató is volt. 2007 szeptemberével vonult nyugdíjba, de nem teljes nyugalomba. Tovább tevékenykedik egy tiszteletre méltó közösségért.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése