Szarkáné Kövi Márta

A Vöröskereszt megyei vezetője,

Nyíregyháza

szszb_08-74_szarkane_kovi_marta.jpgAz emberek többsége szolidáris a bajbajutottakkal. Ez különösen a katasztrófák idején mutatkozik meg, de a különleges műtétekre várók is számíthatnak a kisebb-nagyobb közösségek anyagi támogatására. Mégis kevesen vállalják hivatásként a másokról történő gondoskodást.

E kevesek egyike Szarkáné Kövi Márta, a Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei vezetője. Vásárosnaményban született, 1950. október 18-án, Kövi Ferenc szabómester családjában. Édesanyja, Kövi Ferencné, született Kiss Katalin középvezetőként dolgozott. A vásárosnaményi dohánybeváltóban negyvenkét éven át tevékenykedett. Ma az idős szülők Márti lányukkal élnek a megyeszékhelyen. A férj, Szarka Endre autóbalesetben vesztette életét 1986-ban. Házasságukból két lányuk született. Zsuzsanna huszonnégy éves, jogász, jelenleg fogalmazóként dolgozik a megyei bíróságon. Krisztina negyedéves hallgató a Miskolci Egyetem gazdaságtudományi szakán, rövidesen közgazdász lesz.

Márti az általános és a középiskolát szülővárosában végezte, majd a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát 1979-ben, biológia- könyvtár szakon. Biológiából egyetemi oklevelet vehetett át 1986-ban a szegedi József Attila Tudományegyetemen. Mivel érdeklődése a szociális gondoskodás iránt egyre nőtt, 1990- ben beiratkozott a Magyar Testnevelési Egyetem mentálhigiénikus szakára, amit 1993-ban fejezett be.

Első munkahelyén, a gumigyárban könyvtárosként helyezkedett el, ám ez igen rövid ideig tartott, hiszen az egészségügy, a rászorulókon történő segíteni akarás erősebb volt benne mindennél. Lehetősége nyílt rá és élt is az alkalommal, hogy a Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár megyei vezetőségénél egészségnevelőként kamatoztassa addigi ismereteit. Az egészségvédelem, a családvédelem és az ifjúságvédelem koordinációs feladatait látta el, majd tizennégy éven keresztül. Nyíregyháza város és környéke (38 község) vöröskeresztes vezetője volt.

A társadalmi változások már a nyolcvanas években megmutatták, hogy egyre több ember csúszik a létminimum alá, vagy kerülnek a perifériára. Soha ilyen nagy arányú segítségre nem volt szükség, mint a piacgazdaságra történő átállás idején. Különösen megsínylették a változásokat azok a gyerekek, akik csonka családban láttak napvilágot, vagy nem kívánt terhesség szenvedő alanyaiként jöttek világra. Szarkáné Kövi Mártát kinevezték a Gyermek- és Ifjúságvédő Intézetben az átmeneti otthon vezetőjének. Ez egyfajta védőburkot jelentett nekik, hogy majd kinn, a nagybetűs életben miként boldogulhatnak úgy, hogy csupán önmagukra számíthatnak. Szakmai hozzáértése és vezetői képességei alapján hamarosan kinevezték a GYIVI igazgatóhelyettesének.

1990 és 1993 között tereptanára lehetett az intézményben a DOTE Egészségügyi Főiskola szociális munkás szakára járó hallgatóknak. Az éppen akkor induló szak népszerűsítésében, szakmai eredményeinek növelésében kimagasló szerep jutott Szarkánénak is. Annyira eredményesnek bizonyult a tereptanár tevékenysége, hogy áthívták az Egészségügyi Főiskolára adjunktusnak. A szociális munkás szakon tanított 1993 és 1996 között.

Ekkor megpályázta és elnyerte a Vöröskereszt megyei vezetői tisztét. 1996. január elsejétől tölti be ezt az állást. Egy jól működő szervezet élére került, ám korábbi tizenegy éves vöröskeresztes tapasztalata alapján már az elején jól látta: igen sok tennivalót találhat egy vezető a legnagyobb hazai társadalmi szervezetben.

A rendszerváltozás után az addigi intézmények sora szűnt meg vagy alakult át, így nagy büszkeséggel említi Márti, hogy egyedül a Vöröskereszt őrizte meg hagyományos szerepét, sőt még bővítette is tevékenységi körét. Ma az egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő társadalmi szervezet Magyarországon.

A presztízs ellenére komoly anyagi gondokkal kellett szembenézniük

– El kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy a Vöröskereszt csupán karitatív szervezet lenne – magyarázza Szarkáné. – A szociális ellátó rendszerben többek között olyan fontos feladatokat vállalunk, mint az anya- és gyermeksegítő otthon létesítése Sóstón. A véradást megyénkben teljes körűen a Vöröskereszt szervezi, amely egy igen nehéz, ugyanakkor kimagasló tevékenysége. A Vöröskereszt megyei szervezetének összes feladata közül a munkaidő negyven-ötven százalékát tesz ki a térítésmentes véradás szervezése.

A telefonos lelki segélyszolgálat szintén tizenegy éves: hétvégén, este, ünnepnapokon nyújtunk támaszt személytelenül a kilátástalan helyzetben lévő embereknek.

Márti még mindig tanul, most a segítő szakmákban dolgozók lelki karbantartását megoldó szupervízor diplomát veheti át hamarosan a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése