Szabados József

Vállalkozó

Nyíregyháza

szszb_33_tk_szabados_jozsef.jpegMegízlelte a fontos beosztással járó siker örömét, majd tapasztalatokkal felvértezve, de megjárta a poklot is Szabados József vállalkozó. Eddigi életútját komoly eredmények fémjelzik. Ő ennek ellenére a családi boldogságot, házasságát, felnőtt gyerekei egyre szebb eredményeit és unokái cseperedését, valamint a közel negyedszázados vállalkozását tartja meghatározónak. Közben megmaradt annak az egyenes gerincű, rendíthetetlen, következetes baloldali beállítottságú embernek, ahonnan indult. Segédmunkás édesapjától nemcsak a nevét kapta, hanem a tisztességes munkába vetett hitet. Termelőszövetkezetben dolgozó édesanyjától, Lencsés Veronikától a családi összetartozás fontosságát hozta képzeletbeli hátizsákjában. Saját családjának alapításakor is ezen alapértékeket tartják fontosnak nejével, Szegfű Piroskával. Gyermekeik közül Enikő az Arany János Gimnázium és Általános iskolában tanít. Az ő gyermekei, Balázs gimnazista, Máté 4. osztályos. Andrea lányuk a munkaügyi központban dolgozik, ő is családos: Nóra harmadikos, Benjámin elsős. Velük együtt teljes a Szabados család.

A Kossuth Lajos – akkor Szakközépiskolában – érettségizett 1968-ban, ezután a Kecskeméti Műszaki Főiskolán gyártástervezés szakon diplomázott. Az Apagyon 1951. január 4-én született Szabados József hazajött szülőföldjére és az egyik nagy nevű, patinás cégnél, a MEZŐGÉP Vállalatnál helyezkedett el technológiai csoportvezetőként. Két évig sorkatonai szolgálatot teljesített, majd visszajött a MEZŐGÉP-hez. Vezetői látták benne a jó szakembert és a rátermett vezetőt, így kinevezték a vállalat baktalórántházi gyáregységébe főmérnöknek. 25 évesen a legfiatalabb főmérnöke volt a cégnek, majd 28 évesen szintén a legfiatalabb igazgatóként vezetett 350 dolgozót.

Szervezési készségét, szakmai kompetenciáját, vezetői kvalitásait nagyra értékelte a közösség, és elismerésük jeléül megválasztották tanácselnöknek 1983-ban. Baktalórántháza, Nyírkércs, Nyírjákó, Ramocsaháza 18 ezer lakosáért felelt. Hiába végezte közmegelégedésre a feladatait, a rendszerváltozás szele őt is elsöpörte. Tanácselnökként segítette az alakuló pártok, szervezetek működését. Nem véletlen, hogy a rendszerváltó pártok szerették volna soraikban tudni Szabados Józsefet. Ő azonban soha nem váltott köpönyeget, neki az elvei, a meggyőződése nem csereszabatosak. 1989 zivataros hónapjaiban egyik napról a másikra munkanélküli lett, annak az akkori stigmájával. Egykori ismerősei nem mertek köszönni neki. Ki tudja, mit hoz a holnap? 1956 történelmi emlékezete még felsejlett egyesekben. Szabados József, a megbecsült közéleti vezető, a tanácselnök, a gyáregység-igazgató 3 hónapig munkanélküli segélyen élt. Egyik barátja, Gál Ákos, a ramocsaházi termelőszövetkezet elnöke szerszámtervező, gépüzemeltető munkát ajánlott számára a melléküzemben. Fellélegezhetett, mert a családja megélhetését is biztosíthatta. Ismét emelt fővel járt, pedig neki nem kellett volna magára vállalni az egykori állampárt hagyatékát.

A kihívásokat szerető Szabados Józsefet 1990-ben megkereste a hazánkba érkező egyik biztosító társaság. Ezt a szakmát még nálunk nem ismerték, viszont József közeli barátai is letették a voksukat az újfajta tevékenység mellett. Vállalkozást alapított rá és hamarosan a legjobb értékesítők egyike lett. Ügynökségek jöttek létre, és ő is megalakított egyet, amelyet két évtizeden át vezetett, mára pedig az egyik veje, Lamos István irányítja. A biztosítási üzletágban elért kimagasló eredményei elismeréseként kétszer járt az USÁ-ban, Spanyolországban, Franciaországban, Marokkóban és még számos országban.

Kampányfőnökként segítette Lakatos András parlamenti képviselővé válását. Az MSZP megyei listáján Szabados József is országgyűlési képviselőként szolgálta a választóit 4 éven át. Amikor a kötelező biztosítási törvény készült, őt bízta meg a 190 fős frakció szakértőnek. Később éveken át Veres János megyei elnök helyetteseként tevékenykedett. Jelenleg az MSZP Országos Választmányának, és a Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottságnak a tagja.

Nem halmozták el címekkel. Két kitüntetésre azért nagyon büszke. Katonaként a Haza Szolgálatáért Érdemérem ezüst fokozatát kapta meg. Később a Baloldalért Díj kitüntetettje lett.

Vargabetűvel tért vissza a szülői házhoz. Felújította, növények termeszt, állatot tart. Friss gyümölccsel, zöldséggel látja el a három családot. Unokái állítják: a mama húslevese a legfinomabb a világon, mert a papa által szeretettel gondozott kiskertből kerül minden az asztalra. „Számomra fontos a család, az a közösség, ahová mindig is tartoztam és tartozom. Legfontosabb a tükör, amelybe csak a tisztességes ember tud belenézni” mondja végezetül.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése