Surányi Istvánné

Gazdasági vezető,

Nyíregyháza

szszb_18-104_suranyi_istvanne.jpgHagyományosan indult, ám annál látványosabban folytatódott Surányi Istvánné, született Dede Katalin, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola gazdasági vezetőjének életútja. Ha kortársai példáját követi, valószínűleg könyvelőként épít karriert. Ám sorsának alakulását jelentős mértékben segíti férje és a három ambiciózus, családos gyermekek. S nem utolsósorban itt áll mögötte egy olyan kollektíva, ahol az értékek dominálnak, és így Surányiné nem véletlenül utal arra, hogy neki a fontos döntések előtt szerencséje volt. Azt azért elismeri, hogy szerencsével csak azt ajándékozza meg az élet, aki maga is mindent megtesz a közösség boldogulása érdekében.

Nyíregyházán született 1953. február 25-én Kiss Irén Róza varrónő és néhai Dede Imre mozigépész lányaként. A 76 éves édesanyja egész életét az egykori Vörös Október Férfiruhagyárban dolgozta le. Testvérei közül Valéria nővére kereskedő, Ágnes húga varrónő lett. Férje, Surányi István, három évtizede mozdonyvezető a MÁV-nál. Házasságukból három gyermek született. Valéria főkönyvelő, művelődésszervezésből szerzett diplomát. Az ő férje Czimmer Zoltán gazdasági menedzser mérnök, kisfiaik, Péter hét-, Marcell hároméves. Gábor a középső gyermek, építésztechnikus lett és Károlyi Judit informatikust vezette oltár elé. Kinga lányuk másfél éves. Erika a legfiatalabb, pénzügyi előadó, gazdasági főiskolát végzett. Ő is férjnél van, párja Majoros Csaba lakatos.

Mint minden jó eszű lányt – ahol azért hamar kellett önálló jövedelemmel rendelkezni – a szülők a kereskedelmi szakiskolába, a „kefé”-be íratták. 1971-ben végzett Katika, majd különböző munkahelyeken ismerkedett a könyvelés, a számok, a pénzügy, a gazdálkodás világával.

Időközben férjhez ment, szült három gyönyörű gyermeket és tíz éven át gondozta őket a gyes alatt. Férjével együtt leérettségizett a Dolgozók Kossuth Lajos Gimnáziumában. Ám azt is észrevette, hogy az egykori osztálytársai egyre magasabb pozícióba kerültek, főiskolát, szaktanfolyamokat végeztek, ő meg lassan alig tud segíteni a házi feladatokban a jó tanuló gyermekeinek. Mi lesz később? – döbbent rá. Épp megfelelő időben jött a férje megjegyzése: ha nekem ennyi eszem lenne, biztos elvégezném a főiskolát!

Katika belegondolt, három gyermek, család, munka mellett levelezőn elkezdeni egy négyéves főiskolát, csak igen konok elhatározással és kitartással oldható meg. Ám minden pillanatban maga mellett érezte a férje támogatását. Az elhatározást tett követte, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán 1986 és ’90 között Budapesten megszerezte az üzemgazdász diplomát, költségvetési szakon.

Megint csak szerencsés véletlen: a kezébe került a Bánki hirdetése és Surányiné Katika beadta pályázatát a gazdasági vezetői posztra. Elfogadták és ő lett a megyében az első, diplomás intézményi gazdasági vezető. Elsőként vállalta a számítógépes nyilvántartást, feldolgozást. A TTG könyvelési rendszert csak ketten alkalmazták a megyében a kezdet kezdetén. 1993 óta pedig országosan és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bevezették kötelező jelleggel. 1995 óta a TÁKISZ csak így fogadja el az elszámolásokat.

A Bánki Donát Műszaki Középiskola a megye egyik legnagyobb intézménye, a 93 fős tantestület és a személyi kérdések az igazgató hatáskörébe tartoznak, ám az 54 nem pedagógus szakalkalmazott dolgozó (konyha, karbantartás, takarítás, higiénés feladatok stb.) irányítása Surányinéra hárul. Ő szervezi, koordinálja a felújítást, a karbantartást is. A szakmai feladatokra a pedagógusok leadják az igényt, és az igazgató úrral történő egyeztetés után közösen döntenek a pénzügyi forrásokat igénylő tennivalók sorrendjéről.

Tavaly, 2003-ban az intézmény 570 millió forintos költségvetésének nagyobbik részét a bér és az ahhoz kapcsolódó kiadások jelentették. Az igazi mozgástér ott kezdődik, amikor a szabadon felhasználható bevételek megszerzésére és felhasználására kerül sor. Míg 1990-ben alig 1,9 millió forintot tett ki ez a tétel, addig 2002-ben 79 millió, 2003-ban 92,8 millió forintnyi saját bevételre tett szert az intézmény. A pályázatok jelentenek nagy segítséget, mert az így elnyert forrásokból a szakképzéshez kapcsolódó oktatógépeket, berendezéseket tudják megvásárolni. Ha arra gondolunk, hogy a 870 nappali tagozatos diák mellett a felnőtt nappali tagozat 270, és az esti tagozat 500 hallgatója jár ebbe az intézménybe, érzékelhető, hogy az oktatáshoz, a szakképzéshez igen sok pénzre van szükség.

Surányiné Katika azt tartja a legnagyobb kitüntetésnek, hogy ebben az iskolában, ilyen jó közösségben dolgozhat. 2000-ben főtanácsosi címet kapott. 1998-ban őt választották meg az intézményi gazdaságvezetők munkaközösségének irányítójává. Szép szakmai elismerésnek érzi ezt Katika. Szabadidejében a családjával kirándulnak, szeretnek barlangászni, Szlovákiában gyakran hódolnak hobbijuknak.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése