Seszták Oszkár

Irodavezető,

Nyíregyháza

szszb_03-110_sesztak_oszkar.jpgEddigi életem legnagyobb sikerélménye az volt, hogy a semmiből megszerveződött egy párt, és bejutott a parlamentbe − mondja Seszták Oszkár.

A Fiatal Demokraták Szövetsége érte el ezt a sikert 1989-ben, amikor a népszerűségüket még azzal is indokolták, hogy a márciusi ifjak példája járhat előttük. Seszták Oszkár ezzel a folyamattal egy időben vált felnőtté, és lett a Fidesz megyei szervezetének az irodavezetője.

Annyira fiatal, hogy az ő esetében a munka és a politika összefonódik, hivatásos politikus lett.

Ezt a fogalmat azonban még ízlelgeti, saját feladatkörét ennél szerényebben szeretné megfogalmazni, pedig nap mint nap szervez, információt gyűjt, továbbít, a vele azonos programot elfogadók ügyét képviseli.

A legfiatalabb parlamenti párt helyi intézményrendszerét, infrastruktúráját vezeti, a tagságot szervezi. 1965. május 19-én Rakacán született. Azóta ez a kis falu a víztározója révén közismert lett, de a Seszták család, mint a legtöbb helybeli, a mezőgazdaságban kereste meg öt gyermekének a megélhetést.

Oszkár a legfiatalabb, ő szerzett a testvérek közül diplomát, de − mint mondja − mindnyájan középiskolát végeztek. A faluban hagyománya volt annak, hogy egyházi iskolába járassák a gyerekeket. Ő, mint görög katolikus, tizennégy évesen a győri bencés gimnáziumba került. Szeretettel szól arról a fegyelemről és igényességről, amit akkor megszokott, és mintha ezzel magyarázná a másság iránti fogékonyságát.

Az 1983-as érettségi után a Bessenyei György Tanárképző Főiskola történelem-népművelés szakán folytatta a tanulmányait. Itt ekkor már lehetett érezni a változás előszelét, a Társadalomelméleti Klubban addig nem tanított irodalmat ajánlottak, viták folytak tanári vezetéssel.

Ennek folytatásaként vett részt a Párbeszéd Egyesület munkájában. Az országos kerekasztal, amely mellett a békés átmenetet igyekeztek előkészíteni, Nyíregyházán sem maradt hatás nélkül.

A helyet adó népfront-székházban egyre többször kért szót Seszták Oszkár különböző rendezvényeken, vitákban, megjelent rádiósfórumokon, így hát szinte természetes, hogy a Fidesz tagja lett.

A híres búcsúra, Csíksomlyóra utazó soproni egyetemista közvetítésével egy volt évfolyamtársa mutatta meg a szervező papírokat, és mintegy tíz nyíregyházi képviselőjeként jelent meg az alapító kongresszuson. Arra a kérdésre, hogy mi volt benne erősebb, a lázadás vagy a másság, az utóbbit vallja. Hagyományos értékrenden nőtt fel, a vallásos világkép, a saját családi háttere jobboldali gondolkodásúvá tették.

A falu nem sokat változott, még azzal sem, hogy édesapja termelőszövetkezet raktárosként, édesanyja pedig óvodai dajkaként dolgozott mire ő felnőtt, a fiatal demokraták pedig a jövőképükben a hagyományos családmodellt, a vallásos nevelést éppúgy megfogalmazták, mint a gazdaság átalakítását.

Azok a viták, amelyek mára már kissé átalakították a pártot, természetesen nem éleződtek ki, és az önkormányzati választások idején Nyíregyházán − mint mondja − kissé túlgyőzték magukat. A szakembereik még hiányoztak, illetve kevesebben voltak a kelleténél, így hát a konszenzusos igazgatásra törekedtek.

Az emócióból ráció lett, a lelkes diákból felelősséget vállaló városvezető. A felelősség fontosságát közvetve 1989. június 16-án tapasztalta. Ez volt Nagy Imre és társai újratemetésének napja. Bejutott a 301-es parcellába, végigjárta a rehabilitációnak és a magyar múltnak az itt megnyilvánuló stációit, és ez végleg meggyőzte. Ám meglepve tapasztalta, hogy olyanok, akikről azt hitte, hasonlóan gondolkodnak, nem merték vállalni a részvételt.

Számára történelem az, ami az előtte járó generációnak még szomorú tapasztalat.

Azóta a Fiatal Demokraták Szövetsége képviseletében egy emléktáblát helyeztek el az egykori államvédelmis laktanya, a mai Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézet falán a meghurcoltak tiszteletére.

A választási győzelem után az oktatási bizottság vezetője az elmúlt ciklusban. E minőségében két fontos vezérelve volt, előítéletektől mentesen és jószándékkal igyekezett a nehéz ügyekben eljárni, de utólag úgy érzi, hogy még tapasztalatlan volt.

Nem akart korábbi mintákat átvenni, tulajdonképp hivatásos politikus sem akart lenni, de a feladatai mindinkább efelé terelték.

Ma − ellenzéki pozícióban − a megyét járva nem térhet ki az elől, hogy önmaga számára értelmezze, másoknak megmagyarázza, miért toldották meg a Fidesz nevet Magyar Polgári Párt névvel. Talán nem marad nyugdíjig az apparátusban, de most feleségével, Rácz Évával együtt az a vágyuk, hogy gyermekáldások kísérjék házasságukat, hogy nekik is nagy családjuk legyen, hogy tovább adják a kapott szeretetet.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése