Sándor Zoltánné

A Napforduló Szolgálat megyei vezetője,

Nyíregyháza

szszb_18-100_sandor_zoltanne.jpgA Rákbetegek Országos Szövetsége által működtetett, találó elnevezésű Napforduló Szolgálat megyei vezetője egy nyíltszívű, megnyerő tekintetű asszony. Az, akit leánykori nevén Milló Máriaként, 1937. december első napján, Ibrányban anyakönyveztek Bordás Julianna és Milló József gyermekeként. Sándor Zoltán, akivel Marika 1959. március hetedikén kötött házasságot, a megyei tanács tervezőirodáján dolgozott.

Gyermekeik közül az idősebb, Zoltán, negyvennégy éves, Testnevelési Főiskolát végzett. Szabolcs harminckilenc éves, a vas- és fémszerkezetek készítésének avatott szakembere. A két ágról származó unokák: Elza Alexandra és Lilla Zsófia aranyozzák be a nagyszülők mindennapjait.

Sándor Zoltánné Ibrányban érettségizett 1979-ben, miközben 1956-tól képesítés nélküli csecsemő- és gyermekgondozóként dolgozott. A szakképesítés megszerzése, 1961 óta az egészségügyben tevékenykedik, 1967–1991-ig a Jósa András-kórház gyermekintézményében, ebből tizenöt éven át vezetőként.

Az éjjel-nappali működés teljes egészében a kórház, és az ott dolgozók érdekeit szolgálta. Az egyre jobban fejlődő város számára elengedhetetlen volt egy ilyen típusú létesítmény. Ahogy Marika mondja: országosan is ritkaságszámba menők voltak.

Az ezerkilencszázkilencvenegyes év fordulópontot jelentett Marika életében. Nyugdíjazását követően, miután még rengeteg energiát és tenni akarást érzett magában, működtetni kezdte az ellátásban akkor még fehér foltnak számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megye első – és azóta is egyetlen – rákbetegeket felkaroló és támogató szervezetét, a Napforduló Szolgálatot.

A Rákbetegek Országos Szövetsége a vidéken élő sorstársak életminőségének megőrzése és javítása végett kilépett a fővárosból és egymás után alakította meg irodáit Nyíregyházán, Szolnokon, Szegeden és Szombathelyen. A sokrétű feladatot ellátó szervezetek 70 helyi klubjaiban mintegy hétezer betegnek, Szabolcs megyében évente 1000–1200 érintettnek és azok hozzátartozóinak nyújt szakmai támogatást.

Sándor Zoltánné elmondja, hogy az érdekképviseleti szervezet segíti a rákbetegek gyógyulását, mindent elkövet azért, hogy azok életminőségét javítsa, s nem utolsó sorban elősegítse társadalmi rehabilitációjukat. Tájékoztatást adnak az önsegítő csoportokról, klubokról, pszichológiai, életmódbeli, betegjogi kérdésekről, az elérhető szociális támogatási lehetőségekről, gyógyászati segédeszközök beszerzéséről, a kórházon kívüli betegápolásról és az ismeretterjesztő irodalomról. A rehabilitációs programjaikat képezi az egyéni és a csoportos pszichológiai támasznyújtás, a segítő beszélgetéssorozat, a táplálkozási tanácsadás, a gyógytorna, a gyógyúszás és más, kreatív foglalkozás. A rendszeresen tartott konferenciáik, fórumaik, ismeretterjesztő előadásaik nyitottak minden érdeklődő – beteg, családtag, segíteni akaró – ember előtt.

Az iroda munkatársai ott vannak a kórházakban, ahol elsőként kell lelki támaszt nyújtani a rászorulóknak. Szól Erfán József osztályvezető főorvos úrról, aki mindenben partnere a Napforduló Szolgálat önkéntes munkatársainak. Marika nem hallgatja el azt sem, hogy 1992-ben, a Jósa András Megyei Kórház akkori főigazgatója, dr. Séra Gyula bocsátotta rendelkezésükre a megszűnt bölcsőde épületének egy részét és az azt övező 1200 négyszögöles parkot.

A lelki méregtelenítésre kell helyezni a hangsúlyt – összegzi tapasztalatait Marika. Az élet folytatására, más minőségben történő megélésére irányítjuk a betegek figyelmét. Megtapasztalhatják, hogy civil segítő háttérre támaszkodhatnak, amelyben az orvosi tanács mellett dietetikus tanítja meg főzni, gyógytornász mozogni, életmódtáborban is részt vehetnek részt. Fotók százai, ezrei bizonyítják, hogy a megváltozott egészségi állapot nem végállomás, hanem egy új útnak a kezdete. Bevonják az érintetteket mint partnert a teljes gyógyulás, a rehabilitáció folyamatába.

Sándorné Marika folyamatosan képezi magát, elvégezte Debrecenben a hospiss tanfolyamot, hogy az elkerülhetetlen véggel szembesülőnek még jobban tudjon támaszt nyújtani. Az Országos Onkológiai Intézet szervezésében a segítő munkát végzőknek szóló tanfolyamon bővítette tudását. Kiemeli, hogy sokat köszönhet Mikéné Bodor Mária szociológusnak, a ROSZ elnökének a hatékonyság érdekében adott tanácsaiért. A ROSZ viszont büszke arra, hogy megyénkben lényegesen emelkedett a daganatos betegek rehabilitációja Sándorné Marika tevékenysége nyomán. 1995. január 12-től a DOTE Egészségügyi Főiskoláján tereptanár, civil szervezeteknek tart előadásokat.

Az egykori Minisztertanács által alapított Kiváló Munkáért kitüntetést már 1979-ben megkapta, most pedig a ROSZ ismerte el átlagon felüli hozzáállását. Mint mondja, szolgálatnak tekinti, amit tesz, hisz az ember akkor fedezi fel magát, amikor megmérkőzik az akadállyal.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése