Rácz Péter

Ügyvezető,

Debrecen, Bagamér

hb_3-90_racz_peter.jpgEgy debreceni kétgyermekes család elsőszülöttjeként a hatvanas-hetvenes években élte gyermek-, kamasz- és ifjúkorát. Édesanyja konyhai előkészítőként, majd élelmezésvezetőként dolgozott, édesapja villanyszerelő volt, de inkább míves kovácsoltvas munkáival és festészetével, művészi érzékével tűnt ki.

A Füvészkertben járta az általános iskolát, amelyet előbb vívással, majd sportlövészettel tett élményszerűvé. Ez utóbbi sportágban aranyjelvényes ifjúsági versenyző minősítést szerzett, többször megyei bajnokságot is nyert. Ma is hálával emlékszik vissza Borbély Laci bácsira, a sportklub fegyverraktárosára, aki a fegyver és a lőszer mellett nemcsak tanácsait osztogatta, hanem emberileg is foglalkozott a sportlövő fiatalokkal.

A vegyipari szakközépiskola és technikum elvégzése után elsősorban a szerves kémia, azon belül is a félszintetikus gyógyszermolekulák kémiája érdekelte. Nem véletlen, hogy a Biogal kémiai kutató osztályán folytatta az úgynevezett Maripen-fejlesztő csapatban, amely a szakmai eredmények mellett – mint brigád – a Munka Vörös Zászló Érdemrendje kitüntetést is kiérdemelte. Ma ugyan ezzel már nem szoktak dicsekedni – mondja –, de fontos, hogy köztük én is jól éreztem magam, s ha felsorolnánk tagjait, bizony azok neve hangzana el, akik jelentős mértékben gyarapították aztán más területen is a város szellemi életét. A gyárban töltött utolsó két évben a KLTE Alkalmazott Kémiai Tanszékén dolgozott, ahol az antibiotikumok hatásmódosításaival kapcsolatos kísérletekben vett részt – ezek eredményei a ma használatos modern antibiotikumokban felhasználásra kerültek.

Később a műanyagipari kisszövetkezetnél próbált ki különböző vezetői beosztásokat, de hamarosan kft.-alapításra invitálták baráti körből – ezerkilencszázkilencvenegy februárja óta saját résztulajdonú cégeiben tevékenykedik. Az új kft.-ben a műanyaggyártás mellett a mezőgazdasági termelés is profilba került.

A Nyugat-Európába és a tengerentúlra szállító cég – amely évi egymilliárdos árbevételt produkált – termékei között szárított termények, granulátumok is szerepeltek, köztük a szárított tormapehely és a tormapor. Hogy az utóbbi termékcsoporttal szemben magasra emelt minőségi követelményeknek megfelelhessenek, egy bt.-ben, majd az ezerkilencszázkilencvenháromban alapított PROfoodMERK Kft.-ben foglalkoztak – a friss zöldségkereskedelem és a gyógynövény-forgalmazás mellett – a tormatermesztéssel. A termőképesség javítása érdekében 1990-től együttműködnek a DATE Mezőgazdaság-tudományi Kar Kertészeti Tanszékével: míg Rácz Péter és társai ösztönösen keresték az előrébbjutási lehetőségeket, addig dr. Géczi László a biológiai alapok megteremtésével és fajnemesítéssel ért el eredményeket.

Az együttműködés hozamaként a két első, államilag elismert, szabadalmi és védjegyoltalom alatt álló tormafajta – a Bagaméri 93/1 és a Bagaméri delikát – áll a kft. és a környék termelőinek rendelkezésére, hogy a nagyszerű élettani hatásokkal (a tormagyökér antibiotikus, emésztés- és keringésjavító, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó vegyületek raktára) rendelkező zöldség asztali (reszelt, ecetes), tejszínes kiszerelésben (esetleg különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel gazdagítva), salátaöntetként, hajápolási termékként vagy éppen ipari extrakciós célra kerüljön felhasználásra hazai és külföldi piacokon. Előtérbe került a torma beltartalmi értékeinek vizsgálata és az eredmények újszerű felhasználása.

Ennek az Etelközből magunkkal hozott, őshonos növénynek igen kedvez az Újléta, Bagamér, Álmosd, Kokad, Vámospércs és Létavértes ölelte terület mikroklímája. Korszerű termesztését magyar, lengyel, orosz és jugoszláv felsőfokú oktatási intézményekben tartott előadásaival, a DAB Kertészeti Munkacsoportjában kifejtett tevékenységével, élőmunkaigény-csökkentést megcélzó eszközfejlesztésekkel segíti (tormaültető és -ápológép, tormabetakarító gép), nemzetközi fajtabemutatókkal és találkozókkal, fesztiválokkal, tormautak lebonyolításával népszerűsíti, s annak ügyét, amikor szükség volt rá (1998-as tormakrach), útlezárás szervezőjeként is óvta. Erőfeszítéseiket a II. Feltalálói Olimpia és Nemzetközi Vásáron ezüstéremmel és még 2000-ben Innovációs díjjal (DAB és kereskedelmi és iparkamara) ismerték el.

„A Magyar Torma Megmentéséért” Alapítvány elnökeként fontosnak tartja a tormatermesztésben érdekelt több száz cigánycsalád megélhetését és érdekvédelmét – más irányú foglalkoztatásukat tárgyi lehetőségek kiépítésével, a jól tanuló gyerekek tanulását pályázatokkal igyekszik segíteni csakúgy, mint a szociális problémák megoldását.

Feleségével, Takács Ágnessel, két nagyfiuk útját egyengetik: Roland idegenforgalmi technikus, Richárd Péter országos tanulmányi versenyeken elért helyezései és kiváló felvételi eredménye alapján az idén kezdheti meg fizikusi tanulmányait a Debreceni Egyetemen.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése