Prof. Dr. dr. h.c. Nagy Kálmán PhD

Gyermekgyógyász hematológus, díszpolgár

Miskolc

szszb_31_ki_dr_nagy_kalman.jpgEddigi életében háttérbe szorult a saját érdeke, mert mindig elsők voltak a betegei. Sosem dolgozott valamiért, hanem inkább valakiért, fáradtságot nem kímélve. Igyekezett a megoldhatatlan feladatokat megoldhatóvá tenni, sokszor sikerrel. A közelmúltban átvett Miskolc Város Díszpolgára és más kitüntetésekről úgy vélekedik: azok okoznak örömet, de egyúttal szomorúságot is, hiszen ezt a lépcsőfokot már megmásztam és előttem áll a következő. Aktív gyógyító munkáját 2014 szeptember 15-én fejezte be.

Édesanyját nyolc évesen veszítette el, így nővérével együtt apai nevelésben részesültek. Tőle tanulta meg, hogy siker nélkül is lehet dolgozni. Nyíregyházán a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett és vonzódott a francia, magyar és történelem tantárgyakhoz. Mégsem pedagógus pályára került, mivel nagyapja földbirtokos volt, egyik nagybátyja görög katolikus pap, márpedig a ’60-as években ezzel a háttérrel sokan nem szerették volna, ha ő oktatná a jövő generációját. Így került a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol az első évben ráébredt: ezt a pályát neki találták ki. Hamar elkötelezte magát a gyermekkori leukémia iránt és eltökélte, ezt a betegséget ő gyógyítani fogja. Akkoriban a leukémiában szenvedőknek esélye sem volt a gyógyulásra. Elégedettséggel mondja, hogy ma már a legsúlyosabb esetekben is van 50 százalék esély, több csoportnál pedig 95-98 százalék a felépülésre.

Dr. Nagy Kálmán 1946-ban született a Szabolcs-Szatmár megyei Nagydoboson. 1971-ben summa cum laude minősítéssel diplomázott, majd 1987-ben az orvostudományok kandidátusa lett. Hematológus, immunológus és gyermekgyógyász szakorvos. Tanulmányútjai során Franciaországban és Németországban is dolgozott. Párizsba 30 évesen került ki, mivel a franciák akkor már élen jártak a gyermekkori immunológiai és hematológiai betegségek gyógyításában. Ott volt részese élete első csontvelő átültetésének is. Tudományos képzésen vett részt a Houston Cancer Centerben és a Milánói Egyetemen. A Temesvári Egyetem díszdoktora, felkérésre vezetésével végezték el Romániában az első csontvelő-átültetést. A világon először ő transzplantált idegen csontvelői sejtekkel gyermekkori immunbeteget.

1971-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermek-onkológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályán, majd annak osztályvezető főorvosaként dolgozott. 1992–2000 között az Orvos-továbbképző Intézet, majd a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Tanszékének tanszékvezetője volt. 1991-ben munkatársaival létrehozta a daganatos betegek kezelését támogató Bonta Zoltán Alapítványt. A Magyar Gyermekcsontvelő-transzplantációs Bizottság elnöke.

Szakmai munkásságáról azt mondja: büszke rá, hogy munkatársaival bebizonyították: a sokáig gyógyíthatatlannak hitt immunológiai és autoimmun betegségek csontvelő plantációval gyógyíthatók, és ő ebben első volt a világon.

Közel száz angol és magyar nyelvű orvosi közlemény mellett 44 könyvfejezetben írt és mintegy 30 társadalmi problémákkal kapcsolatos közleményt publikált napi- és hetilapokban. Tudományos munkásságáról számos alkalommal tartott előadást legmagasabb minősítésű orvos kongresszusokon, például Oxfordban, Rio de Janeiróban, vagy Párizsban.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének, valamint „Az év kiemelkedő orvosi teljesítménye” díj birtokosa. 2014-ben a Magyar Gyermekorvos Társaság szakmai és tudományos pályafutásáért, neki ítélte a társaság nagydíját, a Schöpf-Merei Ágoston emlékérmet.Kapott Honthy Hanna-díjat, Alkotói díjat és az Egészségügyi Minisztérium Nagy Margit-díját is átvehette.

Dr. Nagy Kálmán, 2006. évi országgyűlési választásokon B-A-Z megyei területi listán szerzett mandátumot. A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakciójának, 2006. május 30-tól az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának tagja. Úgy fogalmaz, ezek jó évek voltak, hiszen sok ismert emberrel dolgozhatott. Úgy érzi, azt képviselte, ami mindenki számára jó, vagy elfogadható volt. 2010-2014-ig Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. választókerületének országgyűlési képviselőjeként dolgozott. Azóta szakított időt országgyűlési beszédeinek megszerkesztésére is.

68 éves korában saját kérésére vonult nyugdíjba. Felesége dr. Halász Margit családi-gyermekorvos, korábban kórházi főorvos, lányának, Saroltának pedig óvodapedagógusi végzettsége van. Gyámfiát munkatársaival sikeresen gyógyította meg súlyos betegségéből. Jelenleg a miskolci Jezsuita Gimnázium tanulója. A professzor úr nagy örömmel tanul fiával, aki a sportban jelentős sikereket ért el.

Ebben az évben a Debreceni Egyetem kérésére egy csontvelő transzplantációs program végrehajtásához nyújt segítséget. A feladatok kérés nélkül megtalálják azokat, akik erre felkészültek.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése