Prof. Dr. dr. h.c. Nagy Kálmán PhD

Gyermekgyógyász hematológus, díszpolgár

Miskolc

szszb_31_ki_dr_nagy_kalman.jpgEddigi életében háttérbe szorult a saját érdeke, mert mindig elsők voltak a betegei. Sosem dolgozott valamiért, hanem inkább valakiért, fáradtságot nem kímélve. Igyekezett a megoldhatatlan feladatokat megoldhatóvá tenni, sokszor sikerrel. A közelmúltban átvett Miskolc Város Díszpolgára és más kitüntetésekről úgy vélekedik: azok okoznak örömet, de egyúttal szomorúságot is, hiszen ezt a lépcsőfokot már megmásztam és előttem áll a következő. Aktív gyógyító munkáját 2014 szeptember 15-én fejezte be.

Édesanyját nyolc évesen veszítette el, így nővérével együtt apai nevelésben részesültek. Tőle tanulta meg, hogy siker nélkül is lehet dolgozni. Nyíregyházán a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett és vonzódott a francia, magyar és történelem tantárgyakhoz. Mégsem pedagógus pályára került, mivel nagyapja földbirtokos volt, egyik nagybátyja görög katolikus pap, márpedig a ’60-as években ezzel a háttérrel sokan nem szerették volna, ha ő oktatná a jövő generációját. Így került a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol az első évben ráébredt: ezt a pályát neki találták ki. Hamar elkötelezte magát a gyermekkori leukémia iránt és eltökélte, ezt a betegséget ő gyógyítani fogja. Akkoriban a leukémiában szenvedőknek esélye sem volt a gyógyulásra. Elégedettséggel mondja, hogy ma már a legsúlyosabb esetekben is van 50 százalék esély, több csoportnál pedig 95-98 százalék a felépülésre.

Dr. Nagy Kálmán 1946-ban született a Szabolcs-Szatmár megyei Nagydoboson. 1971-ben summa cum laude minősítéssel diplomázott, majd 1987-ben az orvostudományok kandidátusa lett. Hematológus, immunológus és gyermekgyógyász szakorvos. Tanulmányútjai során Franciaországban és Németországban is dolgozott. Párizsba 30 évesen került ki, mivel a franciák akkor már élen jártak a gyermekkori immunológiai és hematológiai betegségek gyógyításában. Ott volt részese élete első csontvelő átültetésének is. Tudományos képzésen vett részt a Houston Cancer Centerben és a Milánói Egyetemen. A Temesvári Egyetem díszdoktora, felkérésre vezetésével végezték el Romániában az első csontvelő-átültetést. A világon először ő transzplantált idegen csontvelői sejtekkel gyermekkori immunbeteget.

1971-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermek-onkológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályán, majd annak osztályvezető főorvosaként dolgozott. 1992–2000 között az Orvos-továbbképző Intézet, majd a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Tanszékének tanszékvezetője volt. 1991-ben munkatársaival létrehozta a daganatos betegek kezelését támogató Bonta Zoltán Alapítványt. A Magyar Gyermekcsontvelő-transzplantációs Bizottság elnöke.

Szakmai munkásságáról azt mondja: büszke rá, hogy munkatársaival bebizonyították: a sokáig gyógyíthatatlannak hitt immunológiai és autoimmun betegségek csontvelő plantációval gyógyíthatók, és ő ebben első volt a világon.

Közel száz angol és magyar nyelvű orvosi közlemény mellett 44 könyvfejezetben írt és mintegy 30 társadalmi problémákkal kapcsolatos közleményt publikált napi- és hetilapokban. Tudományos munkásságáról számos alkalommal tartott előadást legmagasabb minősítésű orvos kongresszusokon, például Oxfordban, Rio de Janeiróban, vagy Párizsban.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének, valamint „Az év kiemelkedő orvosi teljesítménye” díj birtokosa. 2014-ben a Magyar Gyermekorvos Társaság szakmai és tudományos pályafutásáért, neki ítélte a társaság nagydíját, a Schöpf-Merei Ágoston emlékérmet.Kapott Honthy Hanna-díjat, Alkotói díjat és az Egészségügyi Minisztérium Nagy Margit-díját is átvehette.

Dr. Nagy Kálmán, 2006. évi országgyűlési választásokon B-A-Z megyei területi listán szerzett mandátumot. A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakciójának, 2006. május 30-tól az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának tagja. Úgy fogalmaz, ezek jó évek voltak, hiszen sok ismert emberrel dolgozhatott. Úgy érzi, azt képviselte, ami mindenki számára jó, vagy elfogadható volt. 2010-2014-ig Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. választókerületének országgyűlési képviselőjeként dolgozott. Azóta szakított időt országgyűlési beszédeinek megszerkesztésére is.

68 éves korában saját kérésére vonult nyugdíjba. Felesége dr. Halász Margit családi-gyermekorvos, korábban kórházi főorvos, lányának, Saroltának pedig óvodapedagógusi végzettsége van. Gyámfiát munkatársaival sikeresen gyógyította meg súlyos betegségéből. Jelenleg a miskolci Jezsuita Gimnázium tanulója. A professzor úr nagy örömmel tanul fiával, aki a sportban jelentős sikereket ért el.

Ebben az évben a Debreceni Egyetem kérésére egy csontvelő transzplantációs program végrehajtásához nyújt segítséget. A feladatok kérés nélkül megtalálják azokat, akik erre felkészültek.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése