Pozbai Zoltán

Polgármester

Sajólád

szszb_32_ki_pozbai_zoltan_1000.jpg2010-ben többen is megkerestek, hogy induljak a polgármester-választáson. Nem volt egyszerű döntés, ki akarom-e próbálni magam egyáltalán a közigazgatás berkeiben, hiszen 1989 óta a versenyszférában dolgoztam. Szép sikereket értem el vállalkozóként. Ugyanakkor vonzott az új terület, sosem riadtam meg a kihívásoktól. Sőt, az eltelt évtizedek alatt kemény edzést kaptam, jó pár nehéz időszakon van túl a Pozbai és Neje Kft, amit 1995-ben alapítottam, vagyis egy több, mint 20 éves cégről beszélünk.

Hosszú évek kitartó munkájával folyamatosan bővítettem a céget, dolgozóink létszámát, eszközállományunkat. Az irodám falán lóg az egyik első Kamaz teherautómról készült kép. Ma is nosztalgikusan gondolok vissza azokra az időkre, amikor még teherautót vezettem, fiatalabb éveimben szinte megállás nélkül hajtottam a céljaimért. Mert mindig is nagy terveim voltak, távlatokban gondolkodtam. Sikerem titka azt hiszem az volt, hogy valóban szerettem a munkámat, egyben nagyon teherbíró is voltam, nem utolsó sorban bátran kockáztattam. A piac alakulását persze figyelni kell, de a vállalkozói lét velejárója, hogy sok váratlan tényező van, amikre nem lehet felkészülni, csak adott helyzetben reagálni, remélve, hogy jó döntést hozol.

Hibátlan ember viszont nincs, mind hibázunk, de a hibáink egy részét helyre lehet hozni, ki lehet javítani, és erre törekednünk is kell. Ezt a szemlétemet polgármesterként is tudom kamatoztatni.  

Egy település irányítása nem könnyű feladat. Szerencsére hasznosítani tudtam a vállalkozói múlt tapasztalatait, különösen, ami a település gazdaságát illeti. Sajólád nehéz anyagi helyzetben volt, jelentős adósságállományt halmozott fel, részben a 2010-es nyári árvíznek is köszönhetően. Elsőként tehát ezzel kellett megbirkóznunk.

Polgármesterként azt tanultam meg, hogy tudni, merni kell olykor nemet mondani. Nem feltétlenül az a helyes döntés, ami mindenki tetszését elnyeri, sőt, ez irreális elvárás. Sokszor szembesülünk korlátozott anyagi lehetőségeinkkel, emberi tényezőkből adódó nehézségekkel, nehéz emberi sorsokkal, újabb és újabb döntéshelyzetekkel. A munkabírás itt is jól jön. Ideális esetben az önkormányzat dolgozói maguk is megtapasztalták már a versenyszférát és tudják, hogy az anyagi megbecsülés mögött milyen teljesítményt várnak el. Szerencsére jó csapattal dolgozom, segítjük egymás munkáját.

Sikereim elérésében nagy szerepe van családomnak. Feleségemtől sok támogatást kaptam és kapok, a település kulturális életének aktív résztvevője, építője. Lányaim már felnőttek, külön utakon járnak, büszke vagyok rájuk. Nekik is mindig azt mondogattam, azt csinálják, amit szeretnek és akkor igazi örömöt nyújt majd számukra a munka, és hogy értékeljék helyén az emberi kapcsolataikat.

Szívemen viselem a település mindennapjait. Büszkeséggel jelentem ki, hogy 2010 óta látványos fejlődésnek indultunk, évről évre szépülünk.

Az elmúlt években emlékhelyeket (Szent István tér és szobor, kopjafa) avattunk, közterületet (buszforduló) fejlesztettünk, felújítottuk az önkormányzati hivatal épületét. Leszigeteltük az iskolát és a karbantartó csoport épületét. A közösségi házat felújítottuk, benne a fiataloknak közösségi teret alakítottunk ki. Sikerrel pályáztunk megújuló energia (napelem) pályázatokra, korszerűsítettük a település közvilágítását. Kisbuszt vásároltunk a népművészeti egyesületnek, így az énekkar és a táncosok szállítása is megoldódott.  

Fellendítettük a település kulturális életét, rendezvényeink egyre színvonalasabbak, mind többen vesznek részt rajtuk. A településen élők száma szerencsére nem csökken, gyermekeket vállalnak az itt élő fiatalok, ezért az önkormányzat bölcsőde megépítését is tervezi. Mindemellett odafigyelünk szépkorúinkra és anyagi támogatásban is részesítjük őket.  

Legújabb beruházásunk egy önálló, önkormányzati fenntartású konyha az óvodában, amivel nemcsak az óvodás korúakat, de a településen élőket is próbáljuk majd minőségi étellel kiszolgálni. További terveink is szép számmal vannak, ezek megvalósításához folyamatosan pályázunk, hogy új forrásokat nyerjünk.  

Legbüszkébb a Wielgomlyny lengyelországi pálos településsel, 2015-ben kötött testvér-települési megállapodásra vagyok. Nagy tisztelettel és szimpátiával vagyunk egymás irányában és közös célunk, hogy ezt a szerződést valódi tartalommal töltsük meg, a lakosság, az óvoda, az iskola, intézményeink, vállalkozások bevonásával.

Közhivatalt látok el, a lakosságért dolgozom. Ez a második ciklusom Sajólád vezetőjeként. Újraválasztottak, a településen lakók többségének bizalmát élvezem. Tudom, hogy soha nem lesz mindenki elégedett, de az eredmények magukért beszélnek. Jó szívvel tekintek vissza az eddigiekre és bizakodom, hogy lesznek továbbiak is.   

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése