Pozbai Zoltán

Polgármester

Sajólád

szszb_32_ki_pozbai_zoltan_1000.jpg2010-ben többen is megkerestek, hogy induljak a polgármester-választáson. Nem volt egyszerű döntés, ki akarom-e próbálni magam egyáltalán a közigazgatás berkeiben, hiszen 1989 óta a versenyszférában dolgoztam. Szép sikereket értem el vállalkozóként. Ugyanakkor vonzott az új terület, sosem riadtam meg a kihívásoktól. Sőt, az eltelt évtizedek alatt kemény edzést kaptam, jó pár nehéz időszakon van túl a Pozbai és Neje Kft, amit 1995-ben alapítottam, vagyis egy több, mint 20 éves cégről beszélünk.

Hosszú évek kitartó munkájával folyamatosan bővítettem a céget, dolgozóink létszámát, eszközállományunkat. Az irodám falán lóg az egyik első Kamaz teherautómról készült kép. Ma is nosztalgikusan gondolok vissza azokra az időkre, amikor még teherautót vezettem, fiatalabb éveimben szinte megállás nélkül hajtottam a céljaimért. Mert mindig is nagy terveim voltak, távlatokban gondolkodtam. Sikerem titka azt hiszem az volt, hogy valóban szerettem a munkámat, egyben nagyon teherbíró is voltam, nem utolsó sorban bátran kockáztattam. A piac alakulását persze figyelni kell, de a vállalkozói lét velejárója, hogy sok váratlan tényező van, amikre nem lehet felkészülni, csak adott helyzetben reagálni, remélve, hogy jó döntést hozol.

Hibátlan ember viszont nincs, mind hibázunk, de a hibáink egy részét helyre lehet hozni, ki lehet javítani, és erre törekednünk is kell. Ezt a szemlétemet polgármesterként is tudom kamatoztatni.  

Egy település irányítása nem könnyű feladat. Szerencsére hasznosítani tudtam a vállalkozói múlt tapasztalatait, különösen, ami a település gazdaságát illeti. Sajólád nehéz anyagi helyzetben volt, jelentős adósságállományt halmozott fel, részben a 2010-es nyári árvíznek is köszönhetően. Elsőként tehát ezzel kellett megbirkóznunk.

Polgármesterként azt tanultam meg, hogy tudni, merni kell olykor nemet mondani. Nem feltétlenül az a helyes döntés, ami mindenki tetszését elnyeri, sőt, ez irreális elvárás. Sokszor szembesülünk korlátozott anyagi lehetőségeinkkel, emberi tényezőkből adódó nehézségekkel, nehéz emberi sorsokkal, újabb és újabb döntéshelyzetekkel. A munkabírás itt is jól jön. Ideális esetben az önkormányzat dolgozói maguk is megtapasztalták már a versenyszférát és tudják, hogy az anyagi megbecsülés mögött milyen teljesítményt várnak el. Szerencsére jó csapattal dolgozom, segítjük egymás munkáját.

Sikereim elérésében nagy szerepe van családomnak. Feleségemtől sok támogatást kaptam és kapok, a település kulturális életének aktív résztvevője, építője. Lányaim már felnőttek, külön utakon járnak, büszke vagyok rájuk. Nekik is mindig azt mondogattam, azt csinálják, amit szeretnek és akkor igazi örömöt nyújt majd számukra a munka, és hogy értékeljék helyén az emberi kapcsolataikat.

Szívemen viselem a település mindennapjait. Büszkeséggel jelentem ki, hogy 2010 óta látványos fejlődésnek indultunk, évről évre szépülünk.

Az elmúlt években emlékhelyeket (Szent István tér és szobor, kopjafa) avattunk, közterületet (buszforduló) fejlesztettünk, felújítottuk az önkormányzati hivatal épületét. Leszigeteltük az iskolát és a karbantartó csoport épületét. A közösségi házat felújítottuk, benne a fiataloknak közösségi teret alakítottunk ki. Sikerrel pályáztunk megújuló energia (napelem) pályázatokra, korszerűsítettük a település közvilágítását. Kisbuszt vásároltunk a népművészeti egyesületnek, így az énekkar és a táncosok szállítása is megoldódott.  

Fellendítettük a település kulturális életét, rendezvényeink egyre színvonalasabbak, mind többen vesznek részt rajtuk. A településen élők száma szerencsére nem csökken, gyermekeket vállalnak az itt élő fiatalok, ezért az önkormányzat bölcsőde megépítését is tervezi. Mindemellett odafigyelünk szépkorúinkra és anyagi támogatásban is részesítjük őket.  

Legújabb beruházásunk egy önálló, önkormányzati fenntartású konyha az óvodában, amivel nemcsak az óvodás korúakat, de a településen élőket is próbáljuk majd minőségi étellel kiszolgálni. További terveink is szép számmal vannak, ezek megvalósításához folyamatosan pályázunk, hogy új forrásokat nyerjünk.  

Legbüszkébb a Wielgomlyny lengyelországi pálos településsel, 2015-ben kötött testvér-települési megállapodásra vagyok. Nagy tisztelettel és szimpátiával vagyunk egymás irányában és közös célunk, hogy ezt a szerződést valódi tartalommal töltsük meg, a lakosság, az óvoda, az iskola, intézményeink, vállalkozások bevonásával.

Közhivatalt látok el, a lakosságért dolgozom. Ez a második ciklusom Sajólád vezetőjeként. Újraválasztottak, a településen lakók többségének bizalmát élvezem. Tudom, hogy soha nem lesz mindenki elégedett, de az eredmények magukért beszélnek. Jó szívvel tekintek vissza az eddigiekre és bizakodom, hogy lesznek továbbiak is.   

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése