Papp Sándor

Pv-alezredes, kirendeltség-vezető,

Nyíregyháza

szszb_20-68_papp_sandor.jpgNyíregyháza az Európai Unió egyik legnagyobb városa a keleti végeken. Százhúszezer ember él itt, de sok politikus, üzletember és turista is megfordul a városban. Biztonságérzetük szilárd lehet, mert viszonylag kevés veszély fenyegeti a várost és térségét. Jól képzett, jól együttműködő szakemberek vigyáznak a biztonságra.

Nyíregyházát és térségét nem fenyegeti árvízveszély, ám egy esetleges egyéb baj elhárítására fel kell készülni. Megnyugtató, hogy létezik egy védelmi terv, és „békeidőben” is jó szakemberek állnak készenlétben. A téma azért is időszerű, mert a közelmúltban ünnepeltük a polgári védelem napját, ugyancsak a közelmúltban közös árvízvédelmi gyakorlatot tartott a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A nemzetközi polgári védelmi napon elismerésben részesítették Papp Sándor pv-alezredest, tanácsost, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházi Polgári Védelmi Kirendeltségének vezetőjét. (1992 óta rendezik meg március 1-jén a nemzetközi polgári védelmi napot, ilyenkor a pévésekre figyel a közvélemény.)

A megyeszékhelyen kívül még harminchárom település tartozik a kirendeltséghez. (Nógrád megyéhez hasonló területről, illetve lakónépességről van szó.) A földrajzi helyzet miatt Nyíregyházán nincs árvízveszély, de a nagy gáztározótelep miatt van gázrobbanásveszély. Az Agroker telepén sok vegyi áru található, ez is jelent némi veszélyt.

A Nyírségvíz Rt. telepén a nagy mennyiségű klór jelenthet veszélyforrást. Az említett három cégnek veszélyelhárítási terve van. A kirendeltségnek is van ezekhez kapcsolódó terve. Jó tudni: nagy veszély esetén az UPC Nyíregyházán leállítja az összes tv-csatorna adását, és a polgármester asszony vagy az általa kijelölt személy közleményét, tájékoztatóját sugározza a tv, akár órákon át. Adott esetben tehát a tv is a lakosság védelmét, gyors tájékoztatását szolgálja.

Említést érdemel, hogy Demecser a Rétköz legmélyebben fekvő területe. Itt a belvízveszélyre, a pincék elöntésére is figyelnek a szakemberek. Egyébként a kirendeltséghez tartozó három városban van árvízvédelmi komplex alegység: Nyíregyházán, Újfehértón és Nagyhalászban. Mind a három alegység bevethető megyénk bármelyik területén. Az újfehértói alegység részt is vett az említett megyei árvízvédelmi gyakorlaton. A kirendeltséghez tartozó öt települést vontak be még a nagyszabású megyei gyakorlatba. Jó dolog, hogy szükség esetén a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület és a Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület is segíti a kirendeltség munkáját. Megörökítésre érdemes, hogy a speciális mentőkhöz tartozó egyik orvos a távol-keleti szökőár utáni mentésben részt vett 2004 végén. A négylábú segítők, a mentőkutyák bevetésére is sor került már. Bizonyos esetekben a kutyák életet menthetnek. Fontosságuk miatt az egyesület tagjai rendszeresen gyakorolnak a kutyákkal Nyíregyháza peremén, a Simai úton és fent, a borsodi hegyekben. Papp Sándor többnyire szemlélője, résztvevője a gyakorlatoknak.

Papp Sándor vegyipari technikumot végzett Debrecenben, sorkatonai szolgálata végén tartalékos tiszt lett, majd az Élelmiszeripari Főiskolán szerzett diplomát. Végigjárta a ranglétrát. Ő a Megyei Pv Szövetség alelnöke, tagja a Polgári Védelem országos elnökségének is.

Beszélgetésünk idején egy ifjúsági katasztrófavédelmi verseny megrendezésére készült lelkesedéssel, szakértelemmel. Területi, majd országos verseny követte a nyíregyházi megmérettetést. A versenysorozat hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok tudják: veszély, katasztrófa esetén mi a teendőjük.

A Nyíregyházi Polgári Védelmi Kirendeltség jó kapcsolatot ápol a működési területéhez tartozó harmincnégy polgármesteri hivatallal. Az ifjúsági versenyek miatt is jó tömegkapcsolatot alakítottak ki több mint nyolcvan középiskolával, illetve általános iskolával. Természetes, hogy a tűzoltókkal is jó és szoros a szakmai együttműködés. (Más forrásból tudjuk, hogy a Nyíregyházi Ipari Parkban kisebb tűzoltólaktanyát, alegységet akarnak létrehozni, ennek a déli városrész és Újfehértó is hasznát veheti majd.)

A veszély megelőzése, elhárítása jó és összehangolt kollektív munkát igényel, eredményes együttműködés szükséges a vízügyi igazgatósággal is.

Papp Sándornak népes és érdekes a családja. A felesége népművész, gyöngyfűzéssel is foglalkozik, és eljár kézműves foglalkozásokra, ahol sokat tanul a mesterektől. A fiuk, Gábor ügyes kezű fafaragó. Sok mindent ki tud hozni a legősibb alapanyagból, a fából. Csilla lányuknál már van egy aranyos, megbecsült és elkényeztetett unoka. Lilla lányuk főiskolás, vízügyi-környezetvédelmi szakembernek készül.

A kirendeltség-vezető a borbányai meleg családi otthonból jár naponta szolgálatba.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése