Orvos Mihály

Polgármester,

Bagamér

hb_3-112_orvos_mihaly.jpgOrvos Mihály élete mondhatni, összeforrt a földdel, a gazdálkodással. Erről szerzett egyre bővülő tapasztalatokat, ehhez kapcsolódtak iskolái, megszerzett végzettségei és napi tevékenysége mindmáig. Ma is mezőgazdasági vállalkozó, de polgármesterként is főként a földből élők megélhetésével kell foglalkoznia.

Földműves szülők egyedüli gyermekeként született 1945. október 6-án Bagamérban. Következetesen és vallásosan nevelték, aminek köze volt a családi gyökerekhez is: anyai ágon több református főpap – köztük leghíresebbként dr. Kocsis Elemér, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke – sorjázott a családfa ágain. Teljesen természetes, hogy a családi munkamegosztásban alkalma volt a földművelésbe és az állattenyésztésbe belekóstolnia. Iskolái először Debrecenbe szólítják, ahol a Kossuth-gimnázium után a Pallagi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum következett.

A sok kitűnő tanár és oktatásvezető közül Horváth Sanyi bácsira, az Állat-tenyésztési Tanszék vezetőjére és dr. Makai Mihály tanár úrra, aki állategészségtant tanított, emlékszik leginkább hálás szívvel vissza – ők voltak azok, akikre tudásuk miatt felnéztek, akik az életben történő eligazodáshoz is használható instrukciókkal látták el őket. Felsőfokú tanulmányait – igazság szerint a katonai szolgálat elől is menekülve – a Hódmezővásárhelyi Élelmiszeripari Főiskolán folytatta, amelyet befejezve általános üzemmérnöki diplomát vehetett át. Agrármérnöki végzettségét már munka mellett folytatott tanulmányok után a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerezte.

Ezerkilencszázhatvanhétben a Kokadi Lenin Mezőgazdasági Termelőszövetkezet alkalmazásába állt, ahol hamarosan állattenyésztési ágazatvezetői beosztásba helyezik. Mozgalmas, szép éveket tölt ott, miközben a helyi, járási szintű futballcsapat játékosa. A termelőszövetkezetben nevéhez fűződik a kötetlen szarvasmarha-hizlalás bevezetése, amely a szakmai figyelem középpontjába is kerül, s mint referenciát szemlélik gyakran a látogatók.

Ezerkilencszázhetvenötben a Debreceni Konzervgyár hívó szavára hallgat, ahová termeltetési szaktanácsadónak szegődik. Nemcsak megtiszteltetés az európai hírű, háromezer embert foglalkoztató vállalatnál dolgozni, hanem szakmai kihívás is: a nyersanyagok termeltetése és felvásárlásának szervezése jól megtervezett, összehangolt és eredménycentrikus munkát kívánt, rugalmasságot és a partnerkapcsolatok szisztematikus ápolását egyaránt. A rendszerváltás előestéjén, ezerkilencszáznyolcvannyolcban a saját erőből boldogulás útját választotta: a szülők földjein mezőgazdasági vállalkozásba kezdett, amit máig folytat, főként kukoricát és tormát termesztve. 1994-től 1998-ig falugazdászi feladatot vállal, hogy másoknak is segíthessen. A kistérség öt településén látta el feladatát, de mivel munkáját sem szakmai, sem anyagi megbecsülés nem övezte, további folytatásáról lemondott.

A helyi politizálással 1994-ben jegyezte el magát – a bagaméri önkormányzat alpolgármestere volt 2002-ig, amikor is polgármesterré választotta a község lakossága.

– A változtatás igényét és súlyát mérlegelve vállaltam a jelölést a polgármesteri tisztségre. 1990-től 2002-ig egy helyben toporgott ez a település: nem fejlődött a kívánatos mértékben az infrastruktúra – például útjaink mintegy 10%-a felel meg jelenlegi formájában rendeltetésének –, a kistérség többi településéhez viszonyítva alig egynegyednyi érkezett ide támogatások formájában. Ennek legfőképpen az volt az oka, hogy nem volt elégséges az a lobbitevékenység, ami felpörgethette volna az ezeket indukáló folyamatokat. Én úgy éreztem, hogy a képviselő-testület támogatásával fel tudom ébreszteni Bagamért Csipkerózsika-álmából, s még meglevő partneri kapcsolataimat is kamatoztathatom az előrelépéshez – mondja a polgármester.

Orvos Mihály a képviselő-testülettel és a kis hivatali apparátussal egymás után készíti a pályázatokat, de a terveket tekintve már jóval előrébb tartanak. A fő cél az infrastruktúra fejlesztése – benne társult formában a szennyvízhálózat kiépítése –, de hosszú távon az idegenforgalom is lendíthetne a községen.

Ez utóbbi szakmaspecifikus is lehet: a Tormaút Alapítvánnyal karöltve mutatnák meg a látnivalókat s látnák el a vendégeket, de kiaknázható lehetőségként halastavat létesíthetnének egy természetes gátrendszer között elterülő 109 hektáros területen is. Foglalkoztatási lehetőségeik fejlesztésre tormafeldolgozáshoz kapcsolódó létesítményeket építenének (iparűzési adó is folyhatna be a büdzsébe ezek nyomán). Teleházszerű közösségi házat létesítenének, s egyébként is felélesztenék a közösségi rendezvényeket a faluban – kezdetnek az idén lesz először falunap. Elképzeléseik sorolásának a terjedelem szab csak határt.

Dr. Kósa Ildikó háziorvossal és felnőtt gyerekeikkel harmonikus családi életet élnek – a hat kis unoka is megszépíti életüket.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése