Gaál Sándor

Vízügyi felügyelő,

Vámospércs

hb_06-206_gaal_sandor.jpgGaál Sándor szerencsés embernek tartja magát: ezerkilencszázhetvenegy óta egy munkahelyen, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság kötelékében bizonyítja nap mint nap, hogy megfelel a szakmai kihívásoknak, családja és tágabb környezete örömmel nyugtázza, hogy volt értelme az erőfeszítéseknek.

Körösszakálon, ahol a Sebes-Körös megérkezik Magyarországra, született 1952-ben. Édesanyja, aki hamar elhunyt, szigorúan, a görögkeleti vallás normáit követve nevelte. Édesapja előbb a földből próbálta biztosítani a megélhetéshez szükséges anyagiakat, majd a kereskedelemmel és a vendéglátással próbálkozott. A falu petróleumlámpás iskolájában az olvasás szeretete ivódott belé, s különösen a földrajz érdekelte, de ott találjuk gyakran a szpartakiádok résztvevői között a versenypályán és később a sakkasztal mellett is.

Mandulaműtétjét leszámítva először jár Debrecenben a főutca emeletes házai között, amikor édesanyja beviszi beiratkozni a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolába és a kollégiumba. Jól megél az általános iskolából hozottakból – dr. Szegedi Gusztávné osztályfőnök és magyartanár a szinte teljes Jókai-életművet ismerő körösszakáli gyereket további olvasásra biztatja –, a közgazdasági ismeretek kötelességszerű elsajátítása közben pedig még nem sejti, hogy későbbi, vállalkozási időszakában nagy hasznát veszi a tanultaknak. Közben megyei szinten kézilabdázik, a GÖCS-ben két évig az ökölvívást gyakorolja, s atlétikában – különösen futásban – is jó eredményeket ér el.

A Berettyóújfalui ÁFÉSZ-nél a könyvesbolt üzletkötőjeként kezdi pályáját – életét végigkísérő könyveinek egy részét akkor vásárolja. Egy év után a Tivizig Berettyóújfalui Szakaszmérnökségére kerül. Még csak ismerkedik a feladatokkal, amikor behívják katonának. Gépkocsizó lövész, kiváló katona, kiképző egy tisztesiskolán, s természetesen itt is kamatoztatja futótehetségét. Miután őrmesterként leszerel, munkáltatója gátbiztosi beosztásba helyezi a Sebes-Körösre. Soha ennyit nem ült motorkerékpáron, mint amennyit ez a feladatkör nap mint nap igényelt.

Hamarosan – 1974. július 15én – önálló beosztást kap, a Tivizig Vámospércsi Felügyelősége munkáját irányítja. A Létavértestől Nyírlugosig húzódó területen tizenhárom település és az azokat körülölelő térség vízgazdálkodási beruházásai, az öblözet szabályozási és karbantartási munkálatai tartoznak hozzá, s az együttműködés szervezése a helyi tanácsokkal, majd a polgármesteri hivatalokkal és a társszervekkel. A közvetlen tapasztalatszerzések eleinte együtt jártak a tanulással is – nem hiába mondják az idős szakmabeliek, hogy „elkezded, aztán tíz év múlva lehetsz igazi vízügyes”.

Világéletében ilyen munkakörre vágyott, ahol nemcsak iroda, hanem önállóan megoldandó feladatok vannak, amelyek mind egyediek, s amelyek megvalósítása után érezheti az ember: lám, érdemes volt annyit menni, megfontoltan és körültekintően cselekedni. Munkája során sok segítséget kapott berettyóújfalusi és igazgatósági főnökeitől, s ezeket jól is tudta hasznosítani. E tevékenységben gyakran voltak csúcsidőszakok, mégis az 1977/84es óriási belvizes időszak volt a helyzet veszélyessége és bonyolultsága miatt a legemlékezetesebb. A féltve őrzött kincsek között pedig ott lapul a legutóbbi tiszai árvíz idején kirendelésben végzett munkája elismeréseként kapott Vízgazdálkodásért Érdemérem.

Ezerkilencszázhetvennégyben Körösszakálból választotta élete párját. Bíró Erzsébet, aki társ és támasz ma is, szintén a cégnél dolgozott, ma is a családi vállalkozás tagja, s három remek fiúnak – Sándornak, Zoltánnak és Lászlónak – adott életet.

Az egyre növekvő család igényeinek biztosítása a családfőt is pluszfeladatok vállalására ösztönözte. Előbb a zöldség és gyümölcstermelésből jutott kiegészítő jövedelemhez, majd munkaidő után betonelemeket öntött vállalkozásban. Ekkor indítja el víz és mélyépítő-ipari vállalkozását. Erre az időszakra esik az első ló vásárlása is – amelyet aztán több követett, s immár saját tenyészkancáikra alapozva kísérleteznek egykét jó minőségű ugró ló kitenyésztésével –, majd új családi otthonuk felépítése. 1994-től 2002-ig a Vámospércsi Vízmű Kft. ügyvezetője is volt – ezt Zoltán fia vette át.

Sándor és Zoltán megszerette és űzte a lovaglást – Zoltán ma is aktív sportoló. Gaál Sándor mérhetetlenül büszke arra, hogy egy kiskunhalasi országos ifjúsági díjugrató versenyen mindkét fia tiszteletére felcsendült a Himnusz. Ma is gyakori program a lóversenyek látogatása, miként a vadászat is – mindkettő kikapcsolja, pihenteti.

Ezerkilencszáznyolcvanhatban még a legfiatalabb tagja volt az akkori Vámospércsi Tanácsnak, a rendszerváltás óta folyamatosan tagja a település képviselő-testületének. Mindhárom fiuk már önálló vállalkozásban dolgozik, de a családi kötelék mellett a munka is összeköti őket. Eddig két unokának örülhetnek a Gaál nagyszülők – semmi kétség afelől, hogy e szám még nőni fog.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése