Tasó László

Polgármester,

Nyíradony

hb_01-168_taso_laszlo.jpgKellemes, jó humorú ember a nyíradonyi polgármester. A humorérzékre nagy szüksége is volt, hiszen nem volt könnyű dolga, mire eljutott a polgármesteri székig.

– Szegény görög katolikus családba születtem, négyen vagyunk testvérek. Édesanyám a ház körül dolgozott háztartásbeliként, édesapám fűrészgép-kezelőként ment nyugdíjba. Sajnos nagyon korán meghaltak. A szűkös körülmények ellenére azonban mégis megtanultam tőlük a legfontosabb dolgokat: fegyelemre, rendre, a szabályok és mások tiszteletére tanítottak. Egyik nagyapám kulák volt, a másik iparos ember. Büszke vagyok a mai napig is a felmenőkre, de arra meg főképpen, hogy tősgyökeres nyíradonyinak vallhatom magam. Az általános iskolát helyben végeztem, az első középiskolát Debrecenben. A Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola után a Kiss Ferenc Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakközépiskolában erdész és vadász képesítést szereztem.

A Gúti Erdészetnél tizenkét évet töltött el. Végigjárta a ranglétrát: az egykori felíró tizenkét év után értékesítési ágazatvezetőként jött el a cégtől, saját vállalkozásait irányítani.

– A munkám mellett, azt hiszem a futballban, vagy a futásban érhettem volna el komolyabb eredményeket. Mindez ma már csak hobbi, másik kedves időtöltésemmel, a vadászattal kiegészülve. Tizennyolc évesen az érettségi banketten tettem egy kijelentést az osztálytársaimnak, amikor is arra fogadtam, hogy akármi is legyen, harminckét évesen Nyíradonyban tanácselnök leszek. A fogadalmat betartottam, harminckét évesen polgármestere lettem a városnak. 1994. december 11-én elkezdődött, egy megfelelő alázatot is igénylő szolgálat. A polgármesterséget nem bízta a véletlenre: a középiskolák után továbbtanult. Meggyőződése, hogy aki „nem születik bele” a jó körülményekbe tanulással és kitartó szorgalommal is viheti valamire.

A KLTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát, jelenleg a másoddiplomáját szerzi szociálpolitikus szakon, ezen kívül az egyetemen párhuzamosan a harmadik diplomát adó Európa-tanulmányokkal is foglalkozik, hogy amikorra „aktuális” lesz, Európa-szakértő legyen. Miközben a családjáról, a két lányáról és az életéről mesél, jókat kacag. Lehetetlen nem feloldódni mellette. Nyitottságával, szókimondásával megnyitja a körülötte lévőket. A munkatársakkal hasonlóan közvetlen a kapcsolata. Tudja, hogy nemcsak a vasfegyelemmel lehet célhoz érni: sokszor a baráti hangnemre van szükség. Szereti is mindenki a hivatalban. Nem lehet mellette szomorkodni, állandóan vibrál, tervez, mozog, mint aki újra és újra igazolni akarná: igen, itt van a helye. Aki Nyíradonyba látogat, ezt meg sem kérdőjelezheti. Az utóbbi években szemmel láthatóan sokat fejlődött a város:

– Minden kezdet nehéz és az első ciklusban különösen az volt. A testület egy része nem örült az érkezésemnek. Volt egy olyan réteg, amely sérelmezte, hogy egy kulák unokája, egy kis szegény senki lett a polgármester. Talán az eredmények ismeretében ma már másképp gondolkodnak.

Újdonsült polgármesterként rögtön hozzálátott, hogy megcáfolja rosszindulatú megjegyzéseket. Több kilométernyi utat és járdát építettek, hamarosan közel százszázalékos lesz a csatornázottság. Aradványpusztán ravatalozó, bitumenes grund épült, és rövidesen új hat tantermes iskolát építenek. Folyamatban van a vezetékes gáz kiépítése, kiépült a teljes vízhálózat. A Szakolykertben kiépült a gázhálózat és megvalósult a buszközlekedés. A nyíradonyi hivatal külseje sem emlékeztet már a szocreálra. Fejlesztik az intézményeket, bővült az általános iskola komplexuma, megszépült a művelődési ház és a mozi. kNagy eredménynek tartja, hogy már hat éve megállt a népességfogyás.

– Az elképzelt tervek megvalósulnak Nyíradonyban, de mi nem torpanunk meg – folytatja. – Hamarosan regionális mentőállomás épül, a Gazdasági Minisztérium támogatásával pedig indítjuk a bérlakás-építési programot. A fiatalok Debrecenbe járnak középiskolába, de sok tehetséges gyerek anyagi háttere nem teszi lehetővé a bejárást, ezért középiskolára is szükségünk van – és ez meg is lesz. Mindezek mellett, a fejlesztés területein, sokat várunk az uniós csatlakozástól és a kedvezőbb közelségben épülő autópályától. Nekünk nincsenek hegyeink, nincs Balatonunk, nincsenek természeti kincseink, de vannak más értékeink. Itt van a Gúti erdő is, ami ugyan nehezen vonható be a térség vérkeringésébe, de azért vendégcsalogató.

Megyeszerte ismerik a nyíradonyi emberek vendégszeretetét. Aki erre jár, nem ússza meg a meghívást. Megérdemli ez a vidék is a nagyobb figyelmet. Tasó László mindent meg is tesz annak érdekében, hogy a tervek valóra váljanak. Titkos álmát is elárulja: szeretne filmet rendezni. Úgy érzi, tudna olyat produkálni ebben a műfajban is, amit még más nem tudott. Nem merek vele fogadást kötni, azt hiszem, veszítenék.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése