Fagyal Barna

Polgármester,

Vámospércs

hb_02-206_fagyal_barna.jpgFagyal Barna polgármester vette át 2001. augusztus 11-én azt a jelképes kulcsot, amely a városi cím adományozásával együtt jár. Vámospércs hivatalosan 125 év után kapta vissza azt a rangot, amely kistérségi szerepénél fogva mindig is megillette volna. A polgármester, a képviselő-testületek és a helybeliek munkájának méltó elismerését is jelenti a városi cím. Ismerkedjünk meg Fagyal Barna polgármesterrel, aki már harmadik ciklusban irányítja a település életét.

1948. április 22-én született Vámospércsen. Ősi hajdú családból származik; édesapja földművesként, majd ipari területen dolgozott, édesanyja elsősorban az ő és három testvére nevelésével foglalkozott. A Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhatvankettőben, majd a szolnoki repülőtiszti főiskolán teljesített sorkatonai szolgálatot.

A helyi Mezőgép vállalat minőségi áruellenőrként alkalmazta; 1970 és 1980 között az ÁFÉSZ-nél dolgozott eladóként, üzlet- és étteremvezetőként, illetve vendéglátó-ipari osztályvezetőként. Közben felsőfokú szakképesítést szerzett. Ezerkilencszázhetvenben kötött házasságából egy lányuk született. Brigitta az általános iskolában tanít. Felesége ezerkilencszázhetvennégy óta az óvoda vezetője. 1982 és 1985 között barátjával együtt működtetett egy eszpresszót, majd 1985-től 1990-ig egy vendéglátó-ipari egységet vezetett. Az első szabad helyhatósági választáson öt jelölt közül lett az első, s azóta független polgármesterként a település fejlesztésének-fejlődésének vezető egyénisége.

Fagyal Barna és a három ciklus képviselő-testületei programjukban minden feladatot annak érdekében fogalmaztak meg és hajtottak végre, hogy a nagyközség a térségben elfoglalt helyének megfelelően fejlődjön, és elnyerje a városi címet.

Ezerkilencszázkilencvenkettőben nyolc településsel együtt megalapították a Hajdútel Részvénytársaságot, és a szinte elsőként meghirdetett koncessziós pályázattal lépésváltásra kényszerítették a Matáv-ot. Az akkor negyven telefonnal szemben ma már minden második lakás össze van kötve a külvilággal. Két éven belül öt település összefogásával, állami támogatással kiépült a teljes gázhálózat.

Tíz év alatt a település minden utcájába eljutott a vezetékes víz. A hatvanhat utcából mindössze háromban volt járda, ma már csak két rövid utcában nincs. A harminchárom kilométeres helyi úthálózat negyven százaléka aszfaltozott. A fejlesztést a szennyvízcsatorna kiépítése befolyásolja. A hálózat hossza 6,6 kilométer, a továbblépéshez Nyírmártonfalvával közösen új szennyvíztisztító megépítését tervezik. A pályázatok többszöri visszautasítása ellenére a már városi rangra emelkedett Vámospércs nem adja fel a reményt. Öt tantermes új iskola és tornaterem épült, de a növekvő gyermeklétszám miatt már az óvodával együtt ismét bővítésre van szükség.

A polgármester úgy látja, hogy a település fejlődéséhez jelentősen hozzájárulnak a helyi vállalkozások (százötvenhét) és az adókedvezmények is. A Vámosgép Kft. mezőgazdasági alkatrészeket exportál, az európai hírű Demko Feder Kft.-nek számos országban van üzlethálózata. A Príma Enten Kft. négy éve alakult, és már dupla nagyságú üzemcsarnokban folytatja a pekingi kacsasült előállítását, amely teljes egészében nyugati exportra kerül. Az olasz cipőfelsőrész-készítő üzem is méltán öregbíti a város hírnevét. A 2700 munkaképes lakosnak csak 40 százaléka vállal munkát más településeken. Az 1970–80-as években reggelenként még átlagosan 1200-an jártak el dolgozni.

Az elmúlt években a 22 százalékos munkanélküliségi arányt sikerült 12 százalékra csökkenteni. Az önkormányzat az egyik legnagyobb munkáltató, többek között közmunkásokat is foglalkoztat. Vámospércs térségi szerepe jelentős: közlekedési csomópont, okmányirodájában hét település ügyeit intézik; van itt rendőrőrs, takarékszövetkezet, a munkaügyi központ kirendeltsége, Újlétával és Nyírmártonfalvával társulásos formában működő családsegítő szolgálat.

– A városi cím újabb feladatokra kötelez – mondja a polgármester. – A környező hét település diákjait beiskolázó informatikai szakközépiskola, szakorvosi rendelőintézet létrehozását tervezzük; fiatal házasoknak 18 lakásos ún. „fecskeházat”, majd az időseknek nyugdíjasházat építünk, bővítjük az iskolát, óvodát és az idősek házát. Rendőrőrsünket kapitánysággá szeretnénk átszerveztetni, és több településsel együtt nyert pályázatunk lehetővé teszi, hogy megalakítsuk az ipari parkunkat. Az aszfaltozott utak kiépítése, a csapadékvíz elvezetése folyamatos feladatot jelent. A városunk szépítése és otthonosabbá tétele érdekében kertészt alkalmazunk, akinek a segítségével újabb parkok, fasorok, emlékhelyek létesülnek.

Van terv és elképzelés bőven. Megvalósításukhoz a lakosság és a képviselő-testület mindig készséggel nyújtott segítséget. Vámospércsen erre számítanak a jövőben is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése