Benő János

Jegyző,

Nyíradony

hb_06-150_beno_janos.jpgRoppant sajátos pedagógiai tevékenységet igényel ez a hivatás, hiszen felnőtt embereket kell megtanítani a jogaikkal élni, illetve a jogszabályok tiszteletére – sommázza 31 év közigazgatási irányítói tapasztalat birtokában Benő János, Nyíradony város jegyzője. – Ez egy olyan tevékenység, aminek a szépségét azok a mindennapi apró örömök jelentik, amikor egy-egy rászoruló embernek sikerül a problémáját rendezni, vagy az adott ügyben segítséget nyújtani. Ezek a kis sikerek aztán továbblendítik az embert, feltöltik energiával, s talán ez teszi alkalmassá arra, hogy szinte megszállottként ezt a feladatot ellássa.

Balkányban született 1954. október 18-án. Édesapja a tanács pénzügyi csoportvezetője, édesanyja Áfész-főkönyvelő volt, majd egy éttermet vezetett Nagykállóban. Nővérével (ma szintén a közigazgatásban dolgozik) együtt szerény körülmények között emberségre és tisztességre nevelték. Talán tőlük örökölte szociális érzékenységét – a segítőkészség példáin nőtt fel. A nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban eltöltött négy év felhőtlen boldogságban telt el. A kisvonattal naponta be- és hazajárni már sajátos, jóízű alaphangulatot adott nap mint nap, Fekete Antal pályája elején álló magyar–történelem tanár pedig a sokat és színesen adó pedagógus eszményképét és élményét jelentette (a még tanulásra nem sokat adó diákok is szájtátva hallgatták előadásait), akinek a tárgyaiból otthon már nem is kellett készülni. Ezekből a tárgyakból felvételizett aztán jogra, de mivel a pontszám eggyel vagy kettővel hibádzott, így édesapja nyomdokain egy évig közigazgatási gyakornok, majd a budapesti Tanácsi Akadémián tanult végül is, s igazgatásszervezői diplomát szerzett 1976-ban. Ettől kezdve irányítják, áthelyezik, küldik, majd a közigazgatás fokozatos humanizálódása után felkérik különböző települések vb-titkárának, aztán jegyzőjének, immár pályázatok útján.

Először Biribe helyezik, majd a nagykállói járási hivatalba, s miután az megszűnt, Geszteréd vb-titkára két és fél évig. Bökönyben egy megüresedett helyet töltött be két évig, majd 1983-ban Nyíradonyból kérték fel vb-titkárnak, ahol nyolc éven át állt a nagyközség szolgálatában. 1990-től 1994-ig ismét Bököny, majd 1997 végéig ismét Biri közigazgatását irányította, de mielőtt ez letelt volna, Tasó László, nyíradonyi polgármester megkérdezte, lenne-e kedve a megüresedett jegyzői helyre visszapályázni. Ezt a megtisztelő felkérést szakmai kihívásnak is tekintette, s mivel már előző hivatali ideje alatt kellőképpen megismerte a körülményeket, vállalta a feladatot.

Benő Jánost – aki családalapítása révén már 15 éve Nyíradony polgára – örömmel tölti el, hogy részese lehetett annak a dinamikus fejlődésnek, amelyet e település az elmúlt időszakban elért. Jellemzője ennek a folyamatnak, hogy az önkormányzat vagyonállománya 1998-tól máig 180 millióról négymilliárd forintra nőtt. Hogy egyre több feladatra tudnak vállalkozni, azt a költségvetési források növekedése is jelzi: a jelzett időszakban 450 millióról 1,6–1,8 milliárdra nőtt. A bevállalt közigazgatási feladatok a város kistérségi központ szerepét erősítik: a klasszikus alapfeladatok ellátása mellett az okmányirodai, a gyámhivatali és az első fokú építési hatósági teendőik hatóköre messzire kinyúlik. A város szennyvízhálózata a lakóházak 95%-ának tesz már jó szolgálatot (mintegy 2,5 milliárd érték testesül meg benne). Méltán büszke a település a Széchenyi-terv keretében megépült, szintén térségi feladatokat is ellátó Harangi Imre Rendezvénycsarnokra, a minőségi időtöltés és szórakozás centrumára és a folyton szépülő városképre. Bár a vállalkozói kedv fokozásáért folyamatosan erőfeszítéseket tesznek, azt sajnálja őszintén, hogy még mindig az önkormányzat a város legnagyobb foglalkoztatója (közel 450 embernek biztosítanak megélhetést). Ez a tény természetesen a szokásosnál jobban megterheli szociális ellátórendszerüket, kihat a nehéz körülmények között élő lakossági rétegekre. Emiatt nagyobb a türelmetlenség is, s nehezebben értik meg azt is, ha alkalmanként a jegyző nemet mond kérelmeikre.

Benő János nem bánta meg, hogy a közigazgatással mint hivatással jegyezte el magát. S azt sem, hogy ennek zenitjét abban a városban éli meg, amelynek polgára. Hiszi, hogy jegyzőként még sokat tud tenni településéért, a munkalehetőségek növeléséért, s biztos benne, hogy majd nyugdíjasként is megtalálja a módját a most megkezdett folyamatok további gazdagítására.

1979 óta boldog házasságban él Kurtyán Anna Mária biológia–földrajz szakos tanárral, s két fiuk tanulmányait kísérik figyelemmel a Kossuth Lajos Tudományegyetemen: Attila történelmet és jogot hallgat, Dávid környezetvédelmi szakmérnöki végzettségéhez most a természetvédelmit is megszerzi.

Benő János szereti a természetet. Ebbe beleillik az is, hogy két tulajdonostársával együtt gyümölcsöt termel – a fizikai megterhelés nyugtatja, és energiával tölti fel. Ha teheti, zenét hallgat, és verseket olvas. Kedvence József Attila.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése