Dr. Katona Gyula

Polgármester,

Nyíracsád

hb_3-174_dr_katona_gyula.jpgEgyetemi tanulmányai befejezése után, a nyolcvanas évek elején választhatta volna a megyeszékhelyet, s ezzel együtt a karrierépítés lehetőségét, de Katona Gyula nem hagyta el szülőfaluját, Nyíracsádot. Gazdálkodó szülei, a családi gyökerek és a számára kedves közösség mind odakötötte. A település rendszerváltás utáni fejlődésének ismeretében elmondható, jól jártak egymással.

Katona Gyula 1947. július 29-én született Nyíracsádon. Az általános iskola elvégzését követően Debrecenben folytatta tanulmányait a közgazdasági technikum kereskedelmi tagozatán. A következő állomást számára a katonaság jelentette, ahol 1965 és ’67 között tiszti iskolára járt, majd alhadnagyként szerelt le. (Később elérte a tartalékos főhadnagyi rangot is.) Ezután a nyíracsádi ÁFÉSZ-nél helyezkedett el. Előbb a hálózati osztályon dolgozott, majd kereskedelmi osztályvezető lett. Nagy érdeklődést tanúsított a gazdálkodás iránt, de leginkább a ’68-as gazdasági mechanizmus fogta meg. A hetvenes évek elején azonban összevonták az ÁFÉSZ-eket, így inkább a közigazgatást választotta.

Felkérték, hogy induljon a tanácstagi választásokon, amit elfogadott és be is került, majd ezerkilencszázhetvenháromban tanácselnöknek is megválasztották. A következő esztendőkben munka mellett elvégezte a szegedi jogtudományi egyetemet. A rendszerváltásig a község tanácselnökeként dolgozott, majd elnyerte a polgármestere tisztséget is, ami azt bizonyítja, hogy korábban nem végezhette rosszul a munkáját. S hogy később sem, azt pedig a lakosság szavazatai erősítették meg, hiszen háromszor is újraválasztották.

Tudták jól, a település fejlődésében személy szerint is nagy szerepe van Katona Gyula polgármesternek. Abban például, hogy 1993-tól vezetékes gázt használhatnak mindenütt a községben, hogy az úthálózatból egyre nagyobb rész a portalanított. Ő maga a falu közepén álló református műemléktemplom teljes felújítását tartja munkája legnagyobb eredményének. Az egyházzal közösen, 1989-től ’95-ig, hat éven át, munkálkodott azon, hogy a megye egyik legrégebbi Árpád-kori temploma teljesen megújuljon. Ha kellett, hetente kilincselt különböző világi és egyházi hivatalokban segítséget kérve, hogy a teljesen lepusztult, lyukas tetejű épületet helyreállítsák. Mellé haranglábat építtetett.

Az építészeti munkákat ezerkilencszázkilencvenháromban fejezték be, s ekkor áldotta meg a templomot Kocsis Elemér református püspök. A Tiszántúli Egyházkerület vezetője szentelte fel a két év múlva elkészült belső freskókat is. Ezzel a megye egyetlen középkori működő templomát adták át a református híveknek. Érdekesség, hogy Katona Gyula nem tartozik közéjük, hiszen a falu legtöbb lakójához hasonlóan görög-katolikus vallású. Ennek ellenére szívügyének tekintette a felbecsülhetetlen értékű műemlék megmentését, ami a felújítása után vetekszik a híres csarodai, tákosi, illetve vizsolyi templommal.

Sok más eredménnyel együtt a templom helyreállítása beleillik Katona Gyula hitvallásába, mely szerint, aki a közéletben dolgozik, s főleg ha önkormányzati tisztséget vállal, annak a település szolgálata lehet a legfontosabb. Ő már több mint három évtizede teszi, s még egy ciklust szeretne letölteni polgármesterként. Emellett dr. Katona Gyula 1990-től tagja a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésnek. Az első nyolc évben az ügyrendi bizottság elnöke is volt, 2002-től pedig, négy év kihagyás után, újra bekerült a bizottságba. Annak ellenére is, hogy úgy tartja, két-három önkormányzati ciklusnál többet nem szabadna vállalnia a tisztségviselőknek. Szerinte ugyanis túl nagy a teher rajtuk, ami kizsigereli az embert. Amellett, hogy szereti ezt a munkát és az élet részévé vált, azért sem akar tőle megválni, mert már csak egy ciklusnyi idő hiányzik a nyugdíjba vonulásáig. Az alatt még sok mindent megvalósíthat a faluban.

Viszonylag korán, 1970-ben nősült meg. Felesége pedagógus és ma is a helyi általános iskolában tanít. Egy év múlva született meg a lányuk, aki a Debreceni Egyetem vegyész szakán végzett, de később a gazdálkodást választotta vállalkozásban és mellette könyvvizsgáló. A fiuk 1976-ban született, ő Budapesten végezte tanulmányait a jogi karon, és munkaügyi központban dolgozik. A gyerekek kirepültek, Katona Gyula ma már feleségével kettesben él Nyíracsádon. Ha tehetik, elvonulnak a tiszacsegei üdülőjükbe vagy utaznak. A polgármesternek ugyanis ez a legkedvesebb időtöltése. Bejárta már a kontinens majd minden országát tanulmányozva az ott élők szokásait.

Dr. Katona Gyula már nagyapa, amire legalább annyira büszke, mint a községben vezetésével elért fejlődésre, hiszen Nyíracsád a hatvanas években az ország egyik legelmaradottabb települése volt. Ahogy mondta, utolsó előttiként vezették be a villanyt a faluba. Ehhez képest érdemes ellátogatni a Liget-alja három falvához tartozó községbe, és megnézni, hol tart ma.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése