Szabó Zsolt

Református lelkész, intézetvezető,

Bagamér

hb_3-114_szabo_zsolt.jpgSzabó Zsolt egyetértőleg vette tudomásul, hogy építkező papnak titulálják. Miközben energiák és kapcsolatok garmadáit mozgósította a bagaméri református templomépület külső és belső felújításáért, az igények hívó szavára a helybeli gyülekezet évszázadokon át leghatalmasabb vállalkozását vitte végbe a szeretetotthon megvalósításával.

Pályázott és újra pályázott, támogatókat szerzett, az építkezés első ütemét maga szervezte, miközben egy percre sem feledkezett meg a legfontosabbról, a gyülekezet építéséről: így, ezzel együtt fogadta el ezt a jelzőt.

Az ezerkilencszázhatvanhétben Nagyváradon született Szabó Zsolt még nem járt Magyarországon, mielőtt ezerkilencszáznyolcvankettőben áttelepültek. Szülei – édesapja törvényszéki orvos, édesanyja gyermekgyógyász – nemcsak gyermekeik szellemi gyarapodását igyekeztek biztosítani, hanem nagy áldozatot is hoztak: a hét évig húzódó ügyintézés közben elvesztették állásukat s jövőbe vetett hitüket kivéve szinte mindenüket, mire Hajdúböszörményben letelepedhettek.

Zsolt otthagyta gyermekévei élményeit, barátait, de befogadó környezetre, új társakra talált közvetlen környezetében és a Bocskai István Gimnáziumban. Érettségi után egy évig dolgozott, s aközben érlelődött meg benne, hogy a református egyház szolgálatát kell választania. A Jóisten talált meg engem és állított erre az útra – emlékszik vissza az immár bagaméri lelkészként és a Bagaméri Református Szeretetotthon intézetvezetőjeként tevékenykedő Szabó Zsolt. Az elhatározást sikeres felvételi követte a teológiára, ahol egyévi katonai szolgálat után kezdte meg tanulmányait.

A kitűnő tanári kar – közülük is Czeglédi Sándor professzor úr bölcsessége, idős kora ellenére is friss gondolkodásmódja, több nyelven történő eligazodása volt a legnagyobb példa számára –, a Teológia szellemisége őt is bizonyításra ösztönözte. Így talán nem véletlen, hogy végzésekor a diákság szeniorává választotta ezerkilencszázkilencvenháromban, s ott tölthette lelkészi gyakorlatát is.

Tanulmányai közben ismerkedett meg Varga Csillával, akivel hétévi jegyesség után házasságot kötött, akivel Isten szolgálatában is kiegészítik egymást – egyházközségüknél beosztott lelkész –, s aki, nem utolsósorban, megajándékozta őt Ágoston nevű gyermekükkel.

Ezerkilencszázkilencvennégyben lehetősége nyílt ösztöndíjjal az USA-ban, a Kentucky állambeli Lexingtonban a Teológiai Szeminárium munkájával ismerkedni, ahová a rektor az újdonsült feleséget is meginvitálta. Az ott töltött hónapok alatt bejárták a Keleti-part nagy részét, s miközben magyar közösségekben is szolgáltak, élmények sokaságát gyűjtögették hazaviendő munícióként, máig tartó ismeretségeket kötöttek.

Ezerkilencszázkilencvenöt májusában hazatértek Hajdúböszörménybe, s várták, hogy megüresedjen valamelyik lelkészi hely. A nyugállományba vonuló Gaál Győző után a bagaméri gyülekezet bizalmából 1996. január elsején kezdte itt a szolgálatot.

Folytattak mindent, ami addig bevált, de lépésről lépésre gazdagodott a község hitélete tartalmi és formai tekintetben egyaránt. Bevezették az óvodai, kiteljesítették az iskolai hitoktatást, színjátszó kört szerveztek gyermekeknek, felesége azóta sikeressé lett protestáns énekkart alapított, rendszeressé váltak a vasárnapi gyermek-istentiszteletek, megindult az egyházi épületek és az orgona felújítása.

A szeretetotthon megépítésének idősek által megfogalmazott igényét a presbitérium komolyan vette, s onnan már peregtek az események. Az 1997-es alapkőletétel után egy évvel a Tiszántúli Református Egyházkerület segítségével, az Együttműködő Holland Alapítvány tízmillió forintos támogatásával, nagyon sok társadalmi munkával már állt, s húsz, majd – a tetőtér beépítésével – huszonnyolc főnek ad otthont és szeretetet (az ápolónők lelki gondozók is) a korszerű, minden igényt kulturáltan kielégítő, 45 millió forintos összköltséggel felépült szeretetotthon. A beköltözöttek elégedettsége és a kielégíthetetlen igények sokasodó volta miatt 2001-ben újabb pályázatot készítettek, s a Széchenyi-terv keretében 40,8 millió forintot nyertek egy újabb épület létesítésére (a megyei területfejlesztési tanácstól öt milliót), s 2002. december 15-én újabb tizenhat fő ellátására alkalmas, apartman rendszerű épület, felújított konyha állt rendelkezésükre, végül 72 milliós összköltséggel. Az egyszemélyes, illetve házaspári szobák fürdőszobával, tv-vel ellátottak, a közös helyiségek akadálytalanok és jól szolgálják a nyugodt pihenést, az egyházi és egyéb ünnepi alkalmakat, ahol terítőkiállítás is ad látnivalót. Az intézményben jól szervezett az idősek ellátása, nem véletlen, hogy a bejutásra éveket kell várni. A szeretetotthon Bagamérnak is büszkesége, ugyanakkor huszonkét főnek állandó munkát is ad.

Szabó Zsolt jól érzi itt magát, most ért el oda, hogy munkája, szolgálata kiteljesedhet, amihez újra és újra kéri a mindenható Isten kegyelmét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése