Papp Csaba

Kirendeltség-vezető,

Nyírábrány, Bagamér

hb_5-180_papp_csaba.jpgPapp Csaba határőr alezredes 1966. december 9-én Berettyóújfaluban született, általános iskolába is itt járt. A Jászságban folytatta tanulmányait, a Jászberényi Erősáramú Szakközépiskolában 1985-ben érettségizett, kapott háztartásigép-szerelő, elektrolakatosi szakmát. Szentendrére sikeres felvételt nyerve a Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőrparancsnoki szakára járt még ez év őszétől. 1988-ban tett tiszti fogadalmat, okleveles határőrtiszt és általános gépészmérnökként szerzett diplomát.

Első tiszti beosztásba a Nyírbátori Határőr Kerület lónyai őrsére parancsnokhelyettesi kinevezést nyert. Majdnem három évig látta el ezt a funkciót a keleti határon, a Tisza mentén. 1991. május 14-én a bagaméri határőrőrsre magasabb beosztásba, őrsparancsnoknak nevezték ki, majd a határőrkerület határőr-igazgatósággá történt átszervezése után kirendeltségvezetővé.

1991. május 14-től 2004. június 30-ig volt a bagaméri határőrőrs, majd kirendeltség parancsnoka (vezetője). Ez a több mint 13 év jelentette számára szakmai pályafutása eddigi legnehezebb, de egyben legszebb, sikerekben gazdag szakaszát. Tanúbizonyság erre, hogy munkatársaival, beosztottaival az őrizetükre bízott határszakaszon, illetve annak mélységében ez idő alatt közel háromezer fővel szemben intézkedtek jogellenes cselekmények elkövetése miatt. Tucatnyi ország mintegy másfélezer állampolgárát fogták el, akik illetékességi területükön követtek el tiltott határátlépést.

A bagaméri határőrőrs, majd kirendeltség működési, illetve illetékességi területén – ami akkor országos jelentőségű, fő irány volt –, az igen jelentős mértékű illegális migráció kezelése, visszaszorítása kemény szakmai munkával és áldozatvállalással járt. Az ezredforduló évétől a munka eredményességét jelentősen segítette a személyi állomány létszámának növelése, valamint új technikai eszközök, új gépkocsik, kézi hőkamerák, éjjellátó eszközök stb. rendszerbe állítása. Papp Csaba időközben kellő időt fordított szakmai tudásának gyarapítására is.

1996-ban elvégezte a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi átképző, 2001-ben pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem gazdasági szakértő szakát.

A Határőrségnél végrehajtott szervezetkorszerűsítés során 2004. július 1-jén az akkor megalakuló Nyírábrány Határrendészeti Kirendeltség vezetőjévé nevezték ki. A zöldhatár őrzése mellett – amelyben nagy szakmai gyakorlatra tett szert – a határforgalom ellenőrzésének, lebonyolításának irányítása új kihívást jelentett számára. A frissen alakult kirendeltségéhez tartozik a nyírábrányi közúti, vasúti és a debreceni légi határátkelőhely. A 32 472 méter hosszú határszakaszt őrző kirendeltség illetékességi területén hét település (Bagamér, Nyírábrány, Fülöp, Vámospércs, Nyírmártonfalva, Nyíracsád, Nyíradony) helyezkedik el. Ezek polgármesteri hivatalaival, önkormányzataival, polgárőr-egyesületeivel napi együttműködésben vannak. Jó kapcsolatot alakítottak ki a határterületi lakossággal, hiszen az állomány ezernyi szállal kötődik hozzájuk. Munkájukkal hozzájárulnak biztonságérze­tük növeléséhez.

A bagamériek minden találkozás alkalmával Papp alezredes tudtára adják sajnálatukat, amiért az átszervezés során községükben megszűnt a határőr-kirendeltség. Nyugodtabban aludtak azzal a tudattal, hogy határőr fiaik őrzik álmukat. Az alezredest hivatásos pályája során két alkalommal léptették elő soron kívül a következő rendfokozatba, három alkalommal részesült országos parancsnoki, tizenhárom alkalommal pedig igazgatói dicséretben és jutalomban.

Célja, hogy tovább erősítse a kirendeltségen folyó szakmai munka színvonalát biztosítva ezzel a törvényes, kulturált és biztonságos határellenőrzés megvalósítását.

Gyermekkora óta közel áll hozzá a természet és a sport. Szabad idejében sportrendezvényekre jár. Szerelmese a tengernek és a hegyvidéknek, így nem meglepő, hogy nyáron a tengerparton, télen a hegyekben szereti kipihenni magát.

Elvált, két gyermeke van. Dorina 15 éves, jelenleg a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumba jár. A középiskola elvégzése után szeretne továbbtanulni, de a pályaválasztásról még nincs konkrét elképzelése. Csaba ötéves, ő még óvodás. Dorina inkább humán, ellentétben Csabival, aki inkább reál beállítottságú. Dorina egyebek mellett jelentős sikereket ér el labdarúgásban, a DVSC női csapatának játékosa.

Az elmúlt két évtized alatt igen erős, elszakíthatatlan kötődés alakult ki Papp Csaba alezredesben a határőrhivatás iránt, ezért aktív életpályája végéig ezt a szolgálatot szeretné folytatni. Eltökélt abban, hogy a jövőben is képes legyen megfelelni az egyre fokozódó szakmai elvárásoknak, az új kihívásoknak.

Jó vezetője kíván lenni beosztottainak, jó apja gyermekeinek. Ennél szebb célt nem is tűzhet ki maga elé.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése