Farkas Pál

Polgármester,

Álmosd

hb_3-110_farkas_pal.jpgMielőtt a rendszerváltás utáni első önkormányzati választás eredményeképpen elfoglalhatta a polgármesteri széket Farkas Pál, már szinte úgy ismerte ezt a települést, mint a tenyerét. Nemcsak azért, mert itt született, ide kötötte eddigi életének minden mozzanata, hanem építészi tervezőmunkája során is egyre szorosabbá vált ez a kapocs. Ismeretei birtokában és a képviselő-testület közös bölcsességével megerősödve kezdett hozzá az addigi csatolt állapotot tükröző, leromlott állagú közösségi létesítmények helyreállításához, fejlesztéséhez, az infrastruktúra fokozatos kiépítéséhez, a lakosság életkörülményeinek javításához úgy, hogy később a hagyományok megőrzésére, sőt jövőkép kialakítására is maradjon energia.

Földművelésből élő szülei anyagi lehetőségeikhez mérten segítették jövőre készülését. Az otthoni gyermekévek után a kor egyik divatos szakmáját választva a debreceni 109. Sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetben kőműves szakmunkástanuló. Abban az időben ő az egyetlen kitűnő tanuló – nem véletlen, hogy a diákotthon tanulmányi felelőse, országos versenyek győztese. A szakmai fogások elsajátítása terén sokat köszönhetett Csáki János gyakorlati oktatónak, aki kitűnő szakember és jó pedagógus is volt egyben. A Debreceni Magasépítő Vállalat tanulójaként a GÖCS, még kétévi ottani munkaviszonya alatt a libakerti lakások, a Centrum Áruház és más neves építkezések részese volt.

Ezerkilencszázhatvanban a Hortobágyi Állami Gazdaság építőüzeme alkalmazza, ahol rövid ideig brigádvezető, majd művezető, de hamarosan tervezőként foglalkoztatják. Ehhez közben megszerzi technikusi oklevelét a Péchy Mihály Építőipari Technikumban, ahol a harminckettes induló osztálylétszám után a végén csak hatan kerültek fel a tablóra, s ahol Zilahi János osztályfőnök volt további pályájára hatással. A katonai szolgálat után is a Hortobágyra tér vissza, míg az Álmosdi Táncsics Tsz 1967-ben ki nem kéri építésvezetőnek.

A termelőszövetkezetek összevonása után a Búzakalász építési ágazatvezetője lesz, mellékállásban I. fokú építésügyi hatósági feladatokat lát el a bagaméri tanácsnál, ahol egy időre az igazgatási csoportvezetői feladatokkal is megbízzák (ezt az állást az engedély nélküli építkezések felszámolásában rá jutó hálátlan feladatok miatt feladja). Magántervezőként is tevékenykedik, s lakóházak sora épül meg közreműködésével Álmosdon és a környéken. Társadalmi munkában tervezi meg ekkor a kultúrházat és az orvosi rendelőt. Megkezdett főiskolai tanulmányait a feladatok sokrétűsége miatt feladni volt kénytelen.

Az első önkormányzati választáson csak képviselőként akar indulni, de addig kapacitálják, míg a polgármesteri címért is ringbe száll. Akkor és azóta is nagy többséggel választották meg. Mivel azelőtt karbantartásra sem nagyon jártak ki Bagamérból, a középületeket kellett rendbe tenni, felújítani, az útalap nélküli utakat ideiglenes burkolattal ellátni (27 út), aztán kerülhetett sor néhány aszfaltozására, korszerűsítésére, míg zömüket csak a szennyvízhálózat lefektetése után lesz majd érdemes, csakúgy mint a kábeltévé hálózatát, a föld alá rejteni.

Már jószerivel történelem a gáz-, a crossbar telefonhálózat kiépítése, a közvilágítás korszerűsítése, a parkok kialakítása, a falunapok rendszerének bevezetése, az álmosdi csata helyszínén a Bocskai-emlékmű felállítása, a múzeumok (Kölcsey-kúria, Kovácsmúzeum, Nemzetközi Post-Mail-Art Múzeum), illetve Joseph Kadar magángyűjteménye, fotókiállítása látogathatóságának biztosítása.

Középtávú településfejlesztési tervük szerint rendre előbbre vannak a tervek elkészítésével, mint ahogy azokra a pályázati lehetőség megnyílik. Így készültek-készülnek már évek óta Bagamérral közösen a szennyvízhálózat kiépítésére, telekvásárlásokkal is egy új óvoda építésére (az iskolával egy tanuszodát is magában foglaló oktatási centrumot kialakítandó), a meglévő épületből turistaszálló kialakítására, a közfeladatok ellátására alkalmatlan polgármesteri hivatal új helyre költöztetésére (a helyén teleház létesülne) – hogy csak a nagyobbakat említsük.

Keresik a lehetőségét a Miskolczy-kúria és park végleges megmentésére, s amit már megtalált Farkas Pál polgármester, az az egyébként is szép táj alatt rejlő geotermikus energia villanyáram-termelésre és fóliasátras zöldség-termesztésre történő hasznosítása, há-rom településsel és az erre alakult gazdasági társasággal közösen. Ez munkalehetőséget és bevételi forrást is jelent majd a településnek. Ez és a táj tervszerű kiajánlása, a vendégfogadás lehetőségeinek fejlesztése ad reményt a településnek és Farkas Pál polgármesternek egyaránt.

Nemes Magdolna 1962 óta társa minden tekintetben. Pál fiuk Álmosdon autószerelő, Andrea lányuk édesanyja foglakozását folytatja orvosírnokként, Gabriella lányuk a DATE vidékfejlesztési szakán hallgató. Valamennyien Álmosdon szeretnek élni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése