Nagy Nóra

Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés jegyzője,

Miskolc

baz_05_36_nagy_nora.jpgMinden valószínűség szerint igen kevesen vannak ebben az országban olyanok, akik ennyire fiatalon ilyen sikeres politikai pályát futottak be úgy, hogy közben a szakmai előrejutásukról sem feledkeztek meg.

Nagy Nóra, aki a magyar országgyűlés legfiatalabb képviselői közé tartozik, 1974. június 24-én született Hajdúnánáson. Édesapja a város köztiszteletben álló polgáraként a városi rendelőintézet igazgató főorvosa volt, édesanyja magyar nyelv és irodalom–könyvtár szakos tanár, ma már mindketten nyugdíjasok. Bátyja, Tibor ügyvéd, aki ugyancsak ügyvéd feleségével és két gyermekével Leányfalun él. Felhőtlen gyermekkort töltött a hajdúsági kisvárosban, ahol jól érezte magát. Már kicsi korától kezdve szerette a társaságot, a közösséget.

Kifejezetten jól tanult, egyaránt sikeres volt a reál és a humán tárgyakban. Ezért hosszú ideig nem is tudta eldönteni, hogy mi legyen. Matematika tagozatos osztályba járt a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium és Szakközépiskolában, majd magyar fakultációt választott. Szinte minden tanáráról van valamilyen kedves emléke, ám igazán meghatározó tanáregyéniségekkel a középiskolában találkozott.

A kitűnő érettségi után a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar gazdálkodási szakán folytatta tanulmányait, hisz úgy gondolta, hogy a közgazdász végzettség tágabb teret ad a továbblépéshez, közgazdászként sok mindennel foglalkozhat. Bár albérletben lakott, így a kollégiumi közösség kimaradt életéből, egyetemistaként a nyitott szemléletmód, a mindenre való fogékonyság jellemezte, hamar megtalálta a közös hangot társaival és a felnőttekkel is.

Tanulmányai során a szervezés-vezetés szakirányt választotta, a menedzsment tárgyak érdekelték leginkább. 2000-ben szerzett közgazdász diplomát, kitűnő minősítéssel. A végzés után tanársegédként egyetemi oktató lett a vezetéstudományi tanszéken, szakterületének a szervezetfejlesztés-szervezéstan tekinthető.

Levelező hallgatóként a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2004-ben jogi szakokleveles közgazdász másoddiplomát szerzett. Orosz és angol nyelvből nyelvvizsgája van, jelenleg a Phd doktori képzés elkezdésén töpreng.

A politikával még szűkebb hazájában, Hajdú megyében kötött barátságot az ifjúsági szervezeten keresztül. Előbb a BIT (Baloldali Ifjúsági Társulás), majd az utódszervezetet jelentő FIB (Fiatal Baloldal) tagja lett. 1999-ben egyetemistaként lépett be a Magyar Szocialista Pártba és egy évvel később az MSZP országos elnökségének és az MSZP Miskolc városi elnökségének tagja lett. Ugyancsak 2000-től két éven keresztül a FIB B.-A.-Z. megyei alelnöke.

2001-től egy éven át Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt tanácsadó testületének (a Tízek Társaságának) tagja. 2002-ben az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listájáról került be a Parlamentbe, ahol az önkormányzati bizottság tagja. Igen nagy megtiszteltetés érte azzal, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén az Országgyűlés jegyzőjévé választották. E minőségében legfontosabb feladata a mindenkori levezető elnök munkájának a segítése. Igaz, ebben a tevékenységben ma már igen nagy segítséget nyújt az elektronika, a számítástechnikai eszközök. (A Parlamentben egyébként 10 jegyző – öt kormánypárti és öt ellenzéki – dolgozik, közülük egy időben ketten segítik a pulpituson a levezető elnök tevékenységét.) Miután első ciklusban dolgozó parlamenti képviselő, számára ez a választott tisztség igen jó betekintési lehetőséget nyújt a törvényhozó testület háttérben zajló munkájába is.

„A politikában ténykedő ember számára elsődleges a stabil értékrend  – vallja Nagy Nóra. Nálam ez a szolidaritást, a másikon való segíteni akarást, az igazságosságot jelenti. Nagyon fontos a családi háttér, az indíttatás, az otthonról hozott muníció, amelyből én »gazdagon voltam elengedve«. Sokak szerint »nagyon jó beszélőkével« rendelkezem. Ez nélkülözhetetlen a vitákban, és én szívesen vitatkozom másokkal, ha a helyzet úgy kívánja.”

2003-ban kötött házasságot Nyakó Istvánnal, aki főállású politikusnak tekinthető, hiszen Miskolcon önkormányzati képviselő 1994 óta, 2002-től országgyűlési képviselő és az MSZP szóvivője.

Nagy Nóra kevés szabadidejét legszívesebben a tágabb értelemben vett családdal tölti, és örömmel fordul meg baráti társaságokban. Ha teheti, kirándulásokon, természetjáró túrákon vesz részt, hisz a természet mindig is közel állt hozzá. Szeret barkácsolni, elsősorban a fa megmunkálása érdekli, ha újra születne, tán még az is lehet, hogy asztalos lenne. Sokirányú ismereteit bővítendő, jelenleg egy lakberendezési tanfolyam aktív résztvevője.

Eddigi életútjával elégedett. A jövőt illetően egy békés, egészséges családot szeretne, és nem elsősorban saját politikai karrierje az elsődleges: bár tagadhatatlan, hogy a politika meghatározó eleme életének.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése