Molnár András

Polgármester,

Szamosszeg

szszb_11-174_molnar_andras.jpgMég békés esztendőnek számított 1938. Az akkori falusi emberek élték mindennapjaikat, s nem nagyon gondoltak a világ bajával. Molnárék szamosszegi házában februárban született András. A bába néni negyedik gyerekként segítette a világra (Margit, Piroska és Erzsébet után). Az egyetlen fiúgyermeket újabb három lány követte (Julianna, Jusztina, Mária). Valamennyiüket felnevelték a szülők, s ma is élnek családjukkal együtt Szamosszegen, illetve az ország más részében.

Aki nagycsaládban nő fel, az tudja igazán értékelni a törődést, a másokra figyelést. András a nyolcadik után ács szakmát tanult, de a mezőgazdaságban mindegyik gyerek „otthonos”. Akkor a szakmunkásvizsgát Nyíregyházán lehetett „letenni”. A nyíregyházi székhelyű Közúti Építő Vállalat fogadta Andrást. A katonaság után a vállalat visszavárta. Később mélyépítő-ipari szakközépiskolát végzett Nyíregyházán. Sikeresen tette le a technikusi vizsgát az ÉVISZ-t követően Pécsett. Budapesten szerezte meg bentlakásos képzésen a művezetői képesítést.

A szatmári emberek földijükkel találkozhattak különböző munkaterületeken. Sok közösségen segített építésvezető-helyettesként. Az árvízi eseményeket követő helyreállításban mint a fehérgyarmati aszfaltkeverő telep vezetője szerzett jelentős érdemeket. Az, hogy a térség szinte minden közútja szilárd burkolatot kapott, elválaszthatatlan az ő személyétől. A következő állomás Mátészalka volt. Az átereszek, hidak és vízelvezető csatornák ugyancsak a kezük munkáját dicsérik. A Krasznán, a Lónyay-csatornán, a Szamoson több hidat építettek központi beruházással.

Felesége, Bodó Ilona, a szamosszegi óvoda vezetője, ma nyugdíjas. Ő ösztönözte férjét, hogy segítsen az óvodán, a községen. Területrendezés, építkezés jelezte: számíthatnak a falu szülöttére, akit tanácstagnak is megválasztottak.

– 1979. december 27-én választottak meg tanácselnöknek. Sok változás történt a világban. Én azonban útépítő voltam. Ez benne volt a vénámban. Minden földutat szilárd burkolattal láttunk el. Akkoriban még a támogatásokat lakossági társadalmi munkával egészítettük ki. Megyei szinten kétszer is a legjobbak között jutalmazták a szamosszegiek társadalmi munkáját. Emellett a lakosság – telkenként – hozzájárult az infrastruktúra kiépítéséhez. Felvettem a kapcsolatot a diósgyőri vasgyárral. A kohósalakot Szamosszegre szállították.

A tanácselnök nem felejtette el a szakmát, odaállt a munkát szervezők, irányítók közé, mint művezető korában. Nem volt rest megkeresni az embereket, ha a közösség életének javítása volt a cél. Az elsők között kapcsolódtak be az országos távhívó hálózatba. A telefonvonal kiépítéséhez a lakosság is hozzájárult. Társulással oldották meg a központ, illetve a kapcsolódó beruházásokat.

A lakosság bizalmából a rendszerváltást követően is a község élén maradt. Mindig fontosnak tartotta odafigyelni a gyermekintézményekre. A régi iskolát folyamatosan bővítették.

– Az ebédlőt már én építtettem. A tornaterem és a négy tantermes iskola jelentette a folytatást. A falu érdekében nem voltam rest a nyolcvanas években, illetve napjainkban sem talpalni. Tervben van újabb négy tanterem építése. Céltámogatás formájában megnyerhetjük a költség egyik felét. Harminc százalékát megkaphatjuk a megyei területfejlesztési tanácstól. S mivel vegyes település vagyunk, az Országos Cigány Önkormányzattól is remélhetünk támogatást. A TITÁSZ privatizálása során kapott részvényeink még értékesíthetők. Ebből a saját részt mellé tudjuk tenni.

Túl a hatvanon is a település mindennapjai kötik le idejét. Ezerkilencszázhatvanötben született Judit, aki Dunakeszin él férjével s a két unokával, Évi lányuk (nekik egy fiuk van, Budapesten élnek) a műszaki egyetemen, illetve a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán diplomázott. Így mérnökként a közlekedésben, illetve pénzügyi szakemberként az MNB-nél hasznosítja a tanultakat. Amikor tehetik, hazalátogatnak Szamosszegre, illetve szüleik hozzájuk.

Az ősi porta, a föld itt maradt. A falu ügyei mellett Molnár Andrásnak itt is van tennivalója. Különleges hobbija nincs. Műszaki érdeklődésű emberként elboldogul a két erőgéppel. A gyerekkorban megismert földműveléssel kapcsolatos tudnivalókra ugyancsak szüksége van.

– A családom tagjaival érzem igazán jól magam. Nézem a televíziót, olvasok. Eljárok alkalmanként a református templomba. Ott vagyok a települési rendezvényeken. Nem vagyok mulatós fajta, a nagy felhajtást nem kedvelem. Az embereket, különösen a gyerekeket szeretem. Elsődlegesnek tartottam az óvoda, és az iskola sorsát, az intézmények zavartalan működtetését. Szeretném elérni a hivatali épület teljes rendbetételét.

Molnár András nem tartott igényt különleges díjakra, kitüntetésekre. Esélyegyenlőséget hirdetett cselekedeteivel. Ezt visszaigazolják két évtized szamosszegi történései, s az emberek jó emlékezete.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése