Márkus Miklósné

Fizikoterápiás asszisztens

Nyíregyháza

szszb_32_tk_markus_mikosne.jpgEgy életen át szolgálta a betegeket Márkus Miklósné, Margó fizikoterápiás asszisztens. Féléve, hogy nyugdíjba vonult, háta mögött egy igen tartalmas, szakmailag, emberileg gazdag, megélt pályával. Még ma is emlegetik a Jósa András Oktató Kórház Reumatológiai Osztályán Margót – akit a betegei és a kollegái egyaránt így szólítottak. Szívükbe zárták a csupaszív asszonyt, mert ő a családjához hasonlóan a kollegáit és a pacienseit is a tőle megszokott magas színvonalon, precízen kezelte. Amikor a kettős ünnepre gyülekeztek az osztályon dolgozók és eljöttek a jó pár éve nyugdíjasok is, előkerültek mesébe illő történetek.  Márkus Miklósné előtt képek, emlékek, barátságok, fáradságos munkanapok elevenednek meg. Akár író tollát is megérdemelné az a hihetetlen áldozat, amelynek fontossága egyetlen pillanatra sem kérdőjeleződött meg számára. Pedig a hajnali 4-kor csörgő vekkeróra még az álom morzsáit is elűzi, legyen akár hideg hajnal vagy napsütésre ébredő idő. Sok év múlva már óra sem kellett, a megszokás kiűzte Margó lelkéből a pihenés iránti vágyát. Összekészítette a reggelit a családnak, majd buszra ült és fél 6-kor már a reumatológián volt. A munkanapja végeztével negyed ötre ért haza a gyönyörű családi házba, Nyírpazonyban.

Három generáció tagjai előtt méltatta dr. Bartha Attila osztályvezető főorvos a munkatársuk szolgálatkészségét, szaktudását, elhivatottságát. Rá mindig számíthattak, akár esett, akár fújt, jött, ha a beosztás úgy kívánta, vagy éppen helyettesíteni kellett valakit. Különösen igaz ez a nyárra és az ünnepekre, hisz akkor „egymásnak adnak szabadságot” a kollegák. Három fizikoterápiás asszisztens lát el 120 beteget naponta, ugyanis a bent fekvőkhöz még az ambuláns kezelésre érkezőket is Nyíregyházán kezelik.

– Fizikailag sem könnyű a mi munkánk – idézi fel a sok év tapasztalatait Márkusné Margó. – Ám az a jó érzés, hogy részt vehetünk a mozgásszervi problémával küzdők gyógyításában, csökkenthetjük a fájdalmaikat, visszaadjuk a komfortérzésüket – felbecsülhetetlen érték. No és a kolleganők társaságában töltött idő sok szép emlékkel ajándékozott meg. Egyébként is az egészségügyi pályára készültem iskolás korom óta. Ápolónőként felölteni a frissen vasalt fehér köpenyt, pszichésen is javítani az állapotukat – a gyerekkori álmom valóra vált. A fizikoterápián elektromos gépekkel, ultrahanggal, galvánkezeléssel, rövidhullámmal, interferencia alkalmazásával adjuk vissza a kilazult szalagok, ízületek, a törött csont és még számos elváltozás után az eredeti vagy azt megközelítő állapot jó érzését. Komplett kezelést kapnak a betegek, gyógytorna, hidroterápia és masszázs is kiegészíti a helyreállítást.

A nyírmeggyesi születésű lány a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett 1975-ben, és egy hónap múlva a városi kórházban helyezkedett el. Munka mellett végezte el a fizikoterápiás asszisztens-képzőt és 1976-tól a megyei kórházban folytatta pályáját. Járt 3 műszakba ápolóként, majd 1983-tól nyugdíjazásáig a Reumatológiai Osztályon gyakorolta hivatását.

Az Ápolók Napja alkalmából a megyeházán kitüntették Márkus Miklósnét is. Bár nála az általuk kezelt páciensek visszanyert mozgáskoordinációja és a kollegáival végigcsinált több évtizedes munka nagyobb súllyal esik a latba. Családjában Margó választotta elsőként az egészségügyi pályát, négy húga viszont az ő példáját követte. Tervei közt szerepel, hogy immár családjának szentelje idejét, energiáját: nyugdíjas éveiben sokkal több időt szeretne tölteni 2 gyermekével, József fiával és Edina lányával, valamint 3 unokájával, Dáviddal, Rékával és Enikővel. Az pedig a legnagyobb ajándék a nagymama számára, hogy útban van a negyedik unokája is. Amit a sors rámért, pozitív gondolatokkal, kellő önuralommal és filozofikus bölcsességgel fogadta. Így tudta túlélni a súlyos gondokat is.

Frissen felújított, vadonatúj konyhabútorral felszerelt, modern családi házban teremtett otthont a családjának Margó. Bár nagyon várta a nyugdíjazását, mert fizikailag, lelkileg is igen megterhelte az eltelt négy évtized. Azért időnként álmodik a kollegákkal, a betegeivel, tudatalattija megőrzi azt a sok-sok emléket, amelyet apránként rakott össze Mátészalkán és Nyíregyházán. Tagadhatatlanul nagy teher nehezedett rá, mégsem panaszkodik. Elégedett az életével, mert igyekezett mindig megtalálni az örömöt, a szépet, a felemelőt a legapróbb dologban is. Számára az nyújtotta a legnagyobb boldogságot, ha segíthetett akkor is, amikor már alig bírt járni a beteg, megszabadulhatott a fájdalomtól, a félelemtől, mert legyünk őszinték, ezen az osztályon is felütheti a fejét a paciensek körében a bizonytalanság, a félelem. S ebben ki más, mint a szakavatott ápoló, akár egy jó tündér nyújthatja a kezét a szenvedő ember felé.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése