Mándy András Pál

Pro Urbe-díjas ny. bányamérnök

Miskolc

szszb_31_ki_mandy_andras_600.jpgVezetői munkája révén testközelből élte meg a borsodi szénbányák fénykorát és bezárását. Házasságkötése óta Diósgyőrben lakik, ott alapított családot és vállalt aktív társadalmi munkát a városrész egyházi, kulturális és politikai életében.  Önzetlen munkássága nem kerülte el Miskolc város vezetőinek figyelmét, akik bányászatért végzett munkájáért, a bányászhagyományok ápolásáért és a Diósgyőrben végzett közösségi tevékenységéért 2015-ben Pro Urbe kitüntetésben részesítették.

A politika korán beleszólt az 1948-ban Budapesten született András életébe. Katonatisztként szolgáló édesapját 1951-ben az ÁVO-sok a Rajk perben  letartóztatták, őt pedig édesanyjával és testvérével Sarudra költöztették. Máig jó szívvel emlékszik az illegális támogatókra, akik a tiltás ellenére élelmiszerrel segítették őket a bajban. Édesapját két év múlva kiengedték és kubikosként kapott munkát, majd építésvezetővé léptették elő.  Elköltöztek Nyékládházára, ahol András elvégezte az általános iskolát. Onnan ismét a fővárosba, ezúttal már a Kvassay Jenő Híd-Vízműépítő Technikumba került, ahol 1967-ben érettségizett. Előfelvételivel bejutott a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karának Bányaművelés Szakára, ahol egy év katonaság után 1968 szeptemberében kezdte el tanulmányait. Itt a diákhagyományok ápolásának élére állt, éveken át dolgozott az egyetemi egyenruha bevezetéséért. Büszke rá, hogy ő már az általa megálmodott bányász egyenruhában védte meg a diplomáját.  Munkáját az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 1974-ben nyílt levélben köszönte meg.

Diplomáját 1973-ban vette át, majd az Országos Érc és Ásványbányák Hegyaljai Műveiben Bodrogszegin állt munkába, ahol a papírgyártás egyik alapanyagát, a kaolint bányászták. A következő évben feleségül vette Kerékgyártó Katalint, aki akkor egyetemi hallgató volt, majd évtizedeken át a Diósgyőri Gimnázium magyar-francia szakos tanára. Ismeretségük a diósgyőri templomhoz kötődik, ahol 1969-ben találkoztak. Egy gyermekük született, Gábor gépészmérnökként a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. villamos üzemének vezetője és egyben unokájuknak, Zsófiának az apukája.

A családfő 1976-ban már a Borsodi Szénbányák Ormosbányai Üzemében végzett üzemmérnöki, majd technológusi feladatokat. Dolgozott a közeli Albert-függőaknán, Edelényben és Szeles-aknán, majd a központban területi főmérnökként. A vállalat 1993-as megszűnése után került a Borsodi Bányavagyon Hasznosító Rt.-hez, ahol nyugdíjazásáig volt felelős vezetői beosztásokban. Itt hasznosította az 1978-as keltezésű környezetvédelmi szakmérnöki, majd az 1989-es gazdaságmérnöki diplomáját.

1993-ban részt vett a KDNP választási programja gazdasági és energia politikai fejezeteinek kidolgozásában és ekkortól minden évben megszervezi a Borbála napi bányászmisét a miskolci Minorita templomban. 1994 januárjában a bezárásra ítélt borsodi szénbányák megmentésére tett kísérletet.  Felkereste Latorcai János ipari minisztert, aki ezután még évekre biztosította a bányaüzemek működését. A Bányavagyon Hasznosító Rt.-nél a bezáró bányák telephelyeinek újrahasznosítására szász-magyar projekteket hozott létre, ahol a munkanélkülivé vált bányászok munkahelyteremtése volt a cél. A bányászatért végzett munkáját Szent Borbála érem miniszteri kitüntetéssel jutalmazták 1999-ben.

1994-ben a történelmi Diósgyőrben egyéni önkormányzati képviselői mandátumot szerzett. Nevéhez fűződik a tömegeket vonzó diósgyőri Mária búcsú újraszervezése is. A Szinvavölgyi Néptáncegyüttes 1995-ben veszítette el próbatermét, segített nekik az újrakezdésben. Részt vállalt a vár programjainak szervezésében és ekkortól rendezik meg a Diósgyőri Vigasságokat és a Várszínházi estéket.

1994 óta szervezi a március 15-ei ünnepségeket a Diósgyőri Országzászlónál. 1998-2010 között az önkormányzati bizottságok külső szakértője volt. A 2010-es miskolci árvíz idején ő szervezte meg a homokzsákok töltését és kiszállítását.

A Diósgyőri Római Katolikus Plébánia képviselő-testületének 1978 óta tagja, tevékeny részt vállalt a templom felújításának szakmai előkészítésében és megvalósításban. Alapító tagja az 1989-ben létrejött tilburgi és diósgyőri plébániák testvér kapcsolatának, ami többek között  Miskolc három oktatási intézményének teljes energetika felújítását is eredményezte.

A Diósgyőri Kolping családnak 1989-es megalakulása óta titkára, azóta évente főszervezője a szegények karácsonyának. Kolping tevékenységeként tart ingyenes matematika és fizika korrepetálást.

2011 óta részt vesz az Idősügyi Tanács munkájában.

Számos feladata mellett azért szakít időt gyerekkorától tartó hobbijának, a horgászatnak is. A házaspár előszeretettel keresi fel a vízpartokat, a kellemes környezet pedig új energiákkal tölti fel őket a feladatok folytatásához.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése