Lévai Tibor

Országgyűlési képviselő, alpolgármester,

Hajdúböszörmény

hb_01-134_levai_tibor.jpgNem lehet mellette lazítani. „Örökmozgó” – hús-vér emberből. Pedig 1970 májusában, amikor született, az orvosok azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán életben marad. Tévedtek. Életben maradt. Ma pedig egy életerős, tervekkel teli fiatalember ül velem szemben. A hajdúböszörményi skanzenben, a parasztházak mellett időzünk egy hűs árnyú lugas alatt, itt engedi szabadon az emlékeket.

– Hajdúböszörményben a gimnáziumi kollégiumhoz közel, a Vár és Kálvineum utca sarkán laktunk. Sűrűn jártam át a kollégiumba, ahol édesanyám dolgozott. A gimis lányok szívesen pesztráltak. Van egy öt évvel idősebb bátyám. Ő nevezett el engem: így lettem Tibor. Édesapám az akkori tsz-ben dolgozott, szállítással foglalkozott. Majd tízéves koromban az Északi-lucernásba költöztünk. Közben már általános iskolába jártam, a 2-es iskolába.

Ahogy a gyerekkori éveket idézi igazi hév, kajánság csillog a mai politikus szemében. Mesél az iskolai csibészségekről, a nyomozásokról, amiket iskolai szünetekben vezetett. A kalandokról, a rejtélyes alagútkeresésről, amikor a Bocskai téri református templomban a zeleméri csonkatoronyhoz vezető alagút kapuját kutatták.

– A tanárok jó eszű, de eleven gyereknek tartottak. Jó tanuló voltam, nagyon szerettem olvasni, de mindig ott voltam, ha történt valami. Mindig hangadónak számítottam, még bandavezér is voltam. A kalandok után jöttek a motorok, az autók, a gépek. Így választottam akkor az autószerelő szakmát. Iskoláim középső részét Hajdúnánáson végeztem. Hajnalban 5 óra után már vonatra kellett szállni, hogy megérkezzünk a becsengetésre. Hamarosan összegyűlt a pénz az első nagyobb vételre: egy motorra. A kereső időszakban fogalmaztam meg, hogy még tanulni akarok, több van bennem. Sokat olvastam, állandóan a moziban ültem. Faltam az efféle élményeket. Érdekeltek az emberek, a problémák, a világ dolgai.

A város csodabogara – a huszonéves Lévai Tibort csak így emlegették akkoriban. Egy olyan fiatal, aki mindig szervezkedett. A tanulásban sem torpant meg: egyetemi diplomát szerzett a KLTE Bölcsésztudományi karán, ma pedig elfoglaltságai mellett is tanul: Európa-tanulmányokat folytat. Amit hosszú hajjal megálmodott azt ma megvalósítja.

– Amikor Deutsch Tamásék üdvözölték a prágai forradalmat, úgy éreztem, hogy ezeket az embereket, ezeket a gondolatokat keresem. Közben megcsörren a telefon. Kéri, hogy állítsuk meg a felvételt. Tanácsot ad, megbeszélést egyeztet, tanfolyamszervezővel tárgyal. Türelmesen hallgatja végig a panaszosokat. Amikor folytatja, kiderül, hogy Hajdúböszörményben, Hajdúdorogon és Hajdúnánáson szinte mindenkit ismer, s őt is ismerik. Nem csupán fogadóórán találkozik azokkal, akik rábízták képviseletüket az országgyűlésben, hanem utcán, rendezvényeken is elbeszélget az emberekkel.

– A prágai események után felvettem a kapcsolatot a fiatal demokratákkal. A politikához is így kerültem közel. Megtaláltam azt a csapatot, akikkel azóta is hasonló elveket vallok. A rendszerváltás lényegét megértve pedig továbbra is fontosnak tartottam, hogy itt maradjak, hogy azok a gondolatok, melyek ekkor olyan nagy erővel megfogalmazódtak itt, a Hajdúság szívében is megfoganjanak. Bekerültem a képviselő-testületbe, s fiatal korom miatt én lettem az önkormányzat Benjáminja. Az ifjúsági és sportbizottság elnöke lettem, s így számos alulról, a fiatalok felől jövő kezdeményezést is be tudtunk fogadni. Challenge Day-t szerveztünk, megalapítottuk a Hajdú You Do Ifjúsági Klubot, Keleti Főcsatorna néven rádiót indítottunk, megszerveztük a KOTTA fesztivált. Mindezt néhány év alatt. Az ifjúsági klub, melynek ma tiszteletbeli elnöke vagyok, megkapta az ország legjobb ifjúsági szervezete elismerést.

Ma már adatok is bizonyítják: Lévai Tibor hozzá tudott tenni azokhoz a tervekhez, amelyeket a Hajdúság dédelgetett. Megindult az uszodaépítés, hamarosan teljes lesz a csatornázottság a három településen, új középiskolai diákotthon épül, a Hajdúság tájsebei gyógyulnak, fejlesztik a városok fürdőit és jön az autópálya is. Sikerült a térség érdekeit képviselni az országos színtéren. Lendületével képes megfertőzni az embereket.

– Az embernek hatalmas biztonságot ad, ha választ tud adni arra a kérdésre, hogy honnan is jött, honnan indult. Ma országgyűlési képviselőként is hálás vagyok az autószerelőként, rakodóként és teherautósofőrként eltöltött évekért. Az ott megszerzett élettapasztalat, a szívósság, a kitartás máig előnyömre vált. S ez sokat jelent akkor is amikor egy szerelővel, egy segédmunkással kell beszélnem. Tudom és beszélem a nyelvüket és megértenek engem. Értjük egymást. Úgy érzem, jó úton haladok, s ami a legfontosabb: azt csinálom, amit a legjobban szeretek. Azért dolgozom, hogy akik itt születtek, ne vágyódjanak el innen, itt boldogulhassanak. Sőt, büszkék legyenek a hajdú múltra, akár a böszörményi tájszólásra is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése