Lakatos István

Vegyészmérnök,

Nyíregyháza

szszb 26 km Lakatos István.jpgMég diákkorában kötelezte el magát a vegyészpálya iránt. Olyan kiváló pedagógusai voltak, akik látványosan, sok kísérlettel tanították a kémiát. Ez keltette fel érdeklődését a tantárgy iránt. Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett diplomát vegyész szakon. Feleségét is az egyetemen ismerte meg. Párhuzamos évfolyamra jártak, diákszerelem volt. Az egyetem befejezése után Nyíregyházán telepedtek le.

Első munkahelye a Nyírbogdányi Kőolajipari Vállalat volt. Előbb technológusi, majd üzemvezetői megbízást kapott. A vazelinüzemet vezette, a fehér gyógyászati vazelint egész Európában csak itt gyártották. Veszélyes üzem volt, egyszerre 15–20 tonna nagyon tömény kénsavval dolgoztak. Ebben az időszakban születtek meg gyermekei, fárasztó volt kijárnia Nyírbogdányba, ezért örült, amikor 1985-ben a SZAVICSAV-hoz hívták, ahol rövid időn belül laboratóriumvezetővé nevezték ki. Ekkor volt a finise a megye ivóvízjavító programjának, volt olyan esztendő, hogy 10–15 vízművet is átadtak. Ez a laboratórium vizsgálta a megye ivóvíz-ellátórendszerének vízminőségét, és itt ellenőrizték a szennyvizek milyenségét. Óriási volt a felelőssége, hiszen mintegy 650 ezer ember ivóvízminőségéért felelt.

1992-ben újabb fordulat történt munkájában, az önkormányzati törvény a vízművek üzemeltetését önkormányzati tulajdonba adta. A SZAVICSAV különböző egységekre kezdett széthullani, bizonytalanná vált a laboratórium sorsa is. Ekkor hívták a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőséghez laboratóriumvezetőnek. Szívesen vállalta ezt a feladatot, hiszen itt az ivóvíz- és szennyvízellenőrzések mellett vizsgálták a felszíni vizeket, tározókat, emellett veszélyeshulladék-, talaj- és zajméréseket is végeztek.

Széles nemzetközi kapcsolatrendszert építettek ki, rendszeresen egyeztettek román, ukrán kollégákkal, hiszen nemzetközi egyezmény írja elő a határfolyók folyamatos monitorizálását. Emlékezetes időszak volt, amikor a cianid-szennyezéssel kapcsolatos ellenőrzéseket végezték. Ez a laboratórium mérte ki legelőször a nagyon magas és veszélyes cianidkoncentrációt. Éjszakákon keresztül dolgoztak, több napon át monitorozták a folyót.

A szennyezés levonulása után is folytatták a munkát együttműködve a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Vízügyi Tudományos Kutatóintézet munkatársaival. Vizsgálatokat végeztek, hogyan regenerálódik a folyó, hogyan éled élővilága. A vízvizsgálatok mellett ellenőrizték a megye levegőtisztaságát, talaj- és veszélyeshulladék-helyzetét, ajánlásokat tettek ezek javítására. Méréseik alapján szabták ki a hatóságok a bírságokat is.

Újabb fordulat következett, a 2000-es években a régiós átszervezések következtében a laboratórium megszűnt. Ekkor újabb lehetőséget kapott az Ivóvíz 6 Kft.-nél arra, hogy a cégnek az akkreditált laboratóriumában folyó munkáját irányítsa.

A labor akkreditációja egyébként érvényes az Európai Unióra. A megye 170 településén az ivóvíz-szolgáltatást az Ivóvíz 6 Kft. ellenőrzi. Mikroszkópos biológiai vizsgálatot vezettek be, nagy értékű műszereket vásároltak a megye ivóvizének és szennyvíztelepei tisztítási hatásfokának ellenőrzéséhez. Ebben az esztendőben feladatul kapták, hogy a már nem üzemelő települési szilárdhulladék-lerakó telepek talajvizeit is ellenőrizzék. Azt vizsgálják, kb. 250 talajvízfigyelő kút vizének mérésével, hogyan alakul a talajvíz szennyezettsége, a veszélyes hulladékok bejuthatnak-e a talajvízbe.

Új kihívást jelent a szerves mikroszennyeződések vizsgálata, melyek olyan kis koncentrációban vannak jelen környezetünkben, hogy csak nagyon költséges eljárással lehet kimutatni őket. Ehhez több 10 millió forintért műszereket vásároltak. A megye határain túl is végeznek vizsgálatokat. A laboratóriumban folyó, széles körben elismert vizsgálatok révén Szolnok, Jászberény környékén is méréseket folytatnak.

Fontosnak tartja a folyamatos tanulást, hiszen a műszaki tudományok hatalmas iramban fejlődnek, így szükség van továbbképzésekre. Tagja a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének, ezáltal kitekintése van a szakma számos más területére. Kíváncsiak a véleményére, szívesen foglalkozik a környezetvédelem népszerűsítésével.

Munkája mellett fontos szerepet tölt be életében a család és a sport. Két gyermeke van, lánya pszichológusként végzett az ELTE-n, fia szintén itt tanul.

Szabadidejében rendszeresen sportol, korábban kosárlabdázott, most focizik, ha nincs futballszezon, akkor a főiskola futópályáján rója a köröket. Feleségével együtt nagy színházrajongók, ha tehetik ott vannak minden bemutatón. Sokat olvas, szereti a verseket, József Attila és Radnóti Miklós a kedvenc költői. Ezek jelentik számára a bázist, a kiegyensúlyozottság forrását felelősségteljes munkájához.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése