Lajsz Ferenc

Autószerelő,

Nyíregyháza

szszb_19-58_lajsz_ferenc.jpgLajsz Ferenc neve egybeforrott Nyíregyházán az autószerelő szakmával, és igazi márkajellé vált nemcsak az iparosok, de a vásárlók körében is. Ő erről személyiségéből következő szerénységével csak annyit mond: világéletében embercentrikus volt. Szerinte másképp nem is lehet talpon maradni a szolgáltató szektorban.

Ezerkilencszázhatvanban született Nyíregyházán. Felmenői sváb származásúak, s a ma Romániához tartozó Fény és Csanálos térségéből költöztek Napkorra. Édesanyja üzletvezetőként dolgozott, unokatestvére, András neve igazi fogalom a mixerek világában, míg édesapja először pék volt, majd a Vagépnél dolgozott. Ennyiben Lajsz Ferenc folytatta az apai örökséget, hiszen gyermekkora óta autókkal akart foglalkozni.

A 110. Számú Szakmunkásképző Intézet 3 éves autószerelő szakán kezdett, közben először egy maszeknál lett inas, majd, miután az leadta az ipart és a Vagéphoz került, követte őt. Úgy érzi, szinte minden fontosat itt tanult meg tanonc korában. Nagyon élvezte, hogy dolgozott, igazi felnőttnek érezte magát. A szakmunkás-bizonyítvány birtokában egy év múltán leérettségizett, majd újabb két év alatt, a technikumban, gépjárműtechnikus képesítést szerzett. Összesen egy évtizedig dolgozott a vállalatnál, de, mint mondja, szívesen gürizett naphosszat, hiszen azt csinálta, amit szeretett, és élvezte, ha az orra hegyéig olajos volt.

A katonaság leteltével, 1982-ben mestervizsgázott, s ebben az évben nősült is. Felesége, a pedagógus Ilona, először Nyírtéten volt tanító, majd a nyíregyházi Hunyadi általános iskola után most a Gárdonyi Géza Általános Iskolában dolgozik. 1984-ben iparigazolványt kapott, majd miután belátta, hogy a saját műszak összeegyeztethetetlen az államival, megszüntetve a párhuzamosságot, eljött a Vagéptől, és főállású kisiparos lett. A Tükör utcai szülői házban kezdte, egy teatűzhellyel fűtött garázsban, ahová egy kocsi is nehezen fért be. Ekkor is reggeltől estig dolgozott, de boldog volt az önállóságával. Igényes volt a feltételekre: folyamatosan fejlesztette technikai eszközparkját és a helyiséget is.

1995-ben hozta létre a Bedofil Bt.-t, amely a két lánya, valamint felesége neveinek kezdőbetűiből adódik össze, rá csupán az „f” betű utal mint férfira. Harminchetedik születésnapja óriási örömet tartogatott számára: ekkor adták át rendeltetésének a Váci Mihály utcán azóta is jól működő javítóműhelyét. Büszkén vezet körbe a négyállásos, EU-szabványok szerint felszerelt helyiségben, melyet az ÁNTSZ ellenőrei is tökéletesnek, követendő mintának találtak, s melyhez alkatrészbolt is tartozik. Ma már a cég működtetése a feladata, de alkalomadtán szívesen bütyköl egy-egy járgányon.

Vállalkozásának a javítás mellett a környezetvédelmi felülvizsgálat és a műszeres ellenőrzés is a profilja. Nem irigy megszerzett tudására, tapasztalataira: számos szakmunkástanuló nőtt már fel a kezei alatt. Nívóját a szakmában is elismerik, hiszen ő is mestervizsgáztat. Korábban a kereskedelmi és iparkamara képzési részlegének megbízott vezetőjeként a megye összes műhelyét feltérképezte, jelenleg az IPOSZ felügyelőbizottságának az elnöke, s érettségi és technikusi vizsgákon képviseli a kamarát.

2004-ben IPOSZ-díjat kapott az Aranykoszorús mesteri címmel is kitüntetett szakember, aki szívesen vállalt társadalmi megbízatást is, igazi lokálpatriótaként. Nagyobbik lánya, az 1985-ben született Dóra, aki a Nyíregyházi Főiskola német–kommunikáció szakán tanul, hosszú évek óta néptáncol a Szabolcs Táncegyüttesben. Lajsz Ferencet jobbító szándékú kritikái nyomán, szaván fogták, s jó ideje az egyesület elnökeként szívesen foglalkozik a csapat dolgaival. Mint mondja, jó érzés látni, hogy a gyerekek a semmittevés helyett inkább egy jó közösségben vannak. Kisebbik leánya, Beáta, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója.

A 2002-es esztendő próbára tette a sokak által kedvelt, tisztelt vállalkozót: agyvérzéssel került kórházba. Ennek ellenére azt mondja, akkor sem csinálná másképp, ha mindez a munka miatt történt, hiszen az emberekért tenni jó dolog. Vidámságát, életkedvét nem veszítette el, s felépülése óta újra teljes intenzitással dolgozik minden fronton. Állítja: sosem volt pénzcentrikus. Sokkal többet jelentett számára a kihívás, az önmegvalósítás lehetősége, ami végül is sikerhez vezette munkájában. Ez persze meghozta az anyagiakat is, de az emberi tartalmakat sosem hanyagolta el, amit nagyon hiányol a mai világból. Ennek köszönhető, hogy népszerűségnek örvend, és sok barátra, bizalmas kapcsolatra lelt munkája során.

Mint emlékszik, noha mindent a maga erejéből ért el, ám felesége, a kiváló társ nélkül ez nem sikerülhetett volna. A kikapcsolódást pedig a családdal és a széles baráti körrel a császárszállási telkükön, a „horgászparadicsomban” pecázással, borozgatással, sütéssel-főzéssel eltöltött órák jelentik a természetet szerető Lajsz Ferenc számára.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése